Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Het Spoor des doods, de brug over de river Kwae

Door Smitjint, 78 pagina’s, 2005.

Een paar maanden geleden werd hier de huidige situatie rond de spoorweg over de Kwae besproken aan de hand van het boek The River Kwai Railway Today.

Nu wordt in het voorliggende recent verworven boek de bouw van de spoorweg beschreven, waarbij 61.000 gedwongen tewerkgestelde krijgs­gevangenen en zeker 200.000 dienstplichtige Aziaten de spoorweg aangelegd hebben. Hierbij verloren 16.000 krijgsgevangenen en 100.000 Aziatische dienstplichtigen het leven.

In dit boek wordt de reden van de aanleg behandeld alsmede de feitelijke verschrikkelijke realisatie van de spoorlijn. Indrukwekkend, en het geeft naar het lijkt helaas het reële verschrikkelijke beeld! Toch te belangwekkend om terzijde te leggen…

Plaatsnummer Ka-941.006

Commentaar op dit boek van de lokale kenner van deze spoorlijn, Dick van der Spek, is in de bibliotheek ter inzage aanwezig.


Het is de tram, die tot ons kwam

Een halve eeuw aan het spoor tussen Steenwijk en Oosterwolde

Door Lourens Looijenga, 215 pagina’s, 2022.

Van de Kwae naar de Friese Tjonger is maar één boek verder en het verschil is natuurlijk huizenhoog!

Dit is echt een leuk boek, dat draait om het dagelijks leven in de periode 1914-1962, maar wel met de lokale stoom- en dieseltram als middelpunt. Geen zware stof, maar geschiedenis met de menselijke maat. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de toon natuurlijk minder luchtig.

Het boek is eigenlijk een grote verzameling van meer of minder belangrijke feiten, die het leven bepaalden gedurende de tramtijd in zuidwest Friesland. Een aanrader!

Plaatsnummer Ta-101.011

Het boek is onlangs verschenen en is ook te koop bij de NVBS. Zie de winkelrubriek van deze maand.


Handleiding tot de kennis van de verschillende soorten van loco­motieven

Benevens praktische voorschriften tot het geleiden van dezelve

Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, 1844, 199 bladzijden en 6 uitslaande bladen.

Het betreft hier een werkelijk uniek boekwerk, dat toentertijd een studieboek voor aankomende machinisten was. Zelfs nu bijna twee eeuwen later is het een zeer begrijpelijk boek, heb ik als vroegere hulpstoker op de Arend en de 3737 kunnen vaststellen.

Hoewel de 30 platen verloren zijn gegaan, is het toch zeer zeker de moeite waard om dit boek te bekijken en er in te lezen. De tabellen op de uitslaande bladen geven aanvullende informatie, onder meer over de diverse locomotieven uit de spoorse begin­periode zoals De Snelheid, de Hoop, de Arend, de Leeuw, de Amstel enzovoort. Voorts worden het kolen­verbruik en gereden afstanden en afmetingen van de locomotieven weergegeven. Een ‘engelsch-hollandsch’ woordenboek en een herleidingstabel van ‘maten en gewigten’ zitten er ook bij.

Kortom ondanks de onvolledigheid toch de moeite waard om te lezen…

Plaatsnummer Sm-100.104


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s


Lourens Looijenga, auteur van het boek ‘Het is de tram die tot ons kwam’ kwam bij de gemeente Steenwijker­land deze enorm lange blauwdruk tegen van de tramlijn Steenwijk-Oosterwolde.