Zoekplaatjes

Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het vorige nummer. Maar we beginnen met een aantal nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeld­bank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het foto­nummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

DIA100827-0717 werd gemaakt door Hans van Engelen in Voorburg. Kennelijk is  er wat te doen, want er staat veel volk langs de route. Wat was de aanleiding voor deze rit en wat is de datum?

DIA100827-0718 toont de B412 in Leiden tijdens een transport. Van waar naar waar? En wanneer (19 juni 1973, 13 november 1976, of een andere datum)? Foto door Hans van Engelen.

DIA100827-0719 en 0722 zijn in Den Haag gemaakt door Hans van Engelen. Bij welke gelegenheid was dit?

DIA100827-0720 en 0721 zijn in Den Haag gemaakt door Hans van Engelen. Bij welke gelegenheid was dit?

DIA101115-17-40 werd gemaakt van lijn 2 in Koblenz in maart 1965. Waar in Koblenz?

De vorige zoekplaatjes

DIA-A10535.  Deze dia werd gemaakt door P. van Munster. We zien het nieuwe meetrijtuig NS 80849781602-1 ‘Jules’ (ex mP 3032) met twee DB-rijtuigen. Waar is dit? Op deze vraag kwamen reacties van Bob Visser, Richard Krol, Frans Kristensen, Joost de Waal en Frank Pennin. De foto is gemaakt bij Harselaar, tussen Amersfoort en Barneveld. In de achtergrond het viaduct van de A30. Op 30 april 1993 reed mP Jules met twee Bm-rijtuigen van de DB een rondje door Nederland als Koninginnedagrit van de NVBS. Lees het verslag in Op de Rails (pdf), hiervoor moet je inloggen als lid.

DIA-A11241. Een dia door een onbekende fotograaf van een stopmachine. Zowel de datering als de locatie zijn onbekend. Frank Pennin weet te melden dat deze dia is gemaakt in Zaandam, in 1981 of 1982. Men was toen bezig met de aanleg van het nieuwe emplacement in verband met de Hemtunnel.

DIA-A11815. Deze dia is gemaakt door H.H. Luijendijk. Te zien is platte wagen NS 40849442501-5, type U, van NS-afdeling EP, depot Geldermalsen. Zowel de datering als de locatie zijn onbekend. Ewolt Wolters, Ad Vijge, Joost de Waal, Harry Uitermark en Remco Verloop melden dat deze foto is gemaakt vanaf het perron van Deventer. Het witte gebouw op de achtergrond is ooit gebouwd door arbeidersvereniging “Help u Zelven”, tegenwoordig is het een uitvaartcentrum. De foto zal eind jaren 70 zijn gemaakt. Remco meldt dat de wagen is bedoeld voor vervoer van propaanflessen voor seinverlichting; achter de wagen staat een hele voorraad flessen.

DIA100827-0669. Deze dia werd in 1959 of 1960 gemaakt door Hans van Engelen. Mogelijk tussen Rijnsburg en Noordwijk, of Voorschoten of Leidschen­dam. Wie weet het? En in welke richting reed de tram?

Soms komt het antwoord op een zoekplaatje binnen in de vorm van een ander plaatje. In dit geval een foto die Nico Booij maakte in 1961. Die is vrijwel identiek, zelfs de koe zou weleens dezelfde kunnen zijn als de liggende koe op het zoekplaatje. De tram op de foto van Nico is onderweg van Den Haag naar Leiden, die op de foto van Hans van Engelen rijdt de andere kant op. Op eigen kracht wist Frank Pennin ook deze locatie te vinden.

DIA101115-11-37. Deze dia werd door Willem Leideritz gemaakt op 25 mei 1973 tijdens een optocht ter gelegenheid van 100 jaar tram in Antwerpen. Gevraagd de locatie van deze foto. Volgens Karel Hoorn is deze foto gemaakt bij de remisie Hoboken, op de sporenkam voor de uitrij. De deuren staan open, kennelijk kon het rijtuig door bezoekers worden bekeken en reed het op dat moment niet mee met de optocht.

DIA101115-12-02. Deze dia werd door Willem Leideritz gemaakt op 22 sep­tember 1973. Deze paardentram (uit Luik) reed ook ter gelegenheid van het eeuw­feest in Antwerpen op 25 mei 1973, maar waarom werd dat apart gedaan? Er is ook een dia van deze gebeurtenis met een andere datum in september 1973. De exacte locatie is wel bekend. Tenslotte zijn er ook nog beelden van een open aanhangrijtuig van de NMVB in Deurne bij Antwerpen, ook als paardentram op 9 september. Is iemand op de hoogte van al deze aparte festiviteiten? Karel Hoorn reageert dat voor de paardetramritten natuurlijk is gezocht naar een traject dat de elektrische dienst niet zou storen en toch dicht bij het oude centrum lag. Dat waren de nog aanwezige havensporen langs de Van Dijckkaai (kaai 22). Karel was er zelf op 22 september 1973 maar weet dat er ook de volgende dag werd gereden. Sieger de Boer en Frank Vester wijzen er op dat het een normaalsporig rijtuig is, dat dus niet op het meterspoor van de Antwerpse tram kon rijden. Wat betreft de datering van deze foto’s merkt Sieger op dat er in mei en september 1973 talrijke feestelijkheden zijn geweest. We mogen er vanuit gaan dat de door Leideritz genoteerde datums kloppen.

Herkansing

NEG116-2557. Uit de collectie van J.A.A. Bosch komt deze foto van tramstel HTM 7 + 662. De vraag is waar deze foto precies gemaakt is en welke lijn het zou kunnen zijn. Jan Roelf Sikkens is samen met leden van de Haagse tram­vrienden­groep 756 tot een oplossing gekomen: het is een tramstel van lijn 3 op het Buitenhof, komend vanaf het Binnenhof, rond 1924. De uitgebreide onderbouwing van deze oplossing is op te vragen bij de redactie.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)


Zoekplaatjes: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.

(Reacties langs andere wegen krijgen wij niet vanzelf te zien. Gebruik dus altijd het mailadres dat hierboven staat.)



Nogmaals loc 201 van Railbouw

DIA-A05603 toont dieselhydraulische locomotief 201 (Deutz 55824/1955, in 1979 naar Railbouw) van Railbouw Leerdam met een speciale wagen van Strukton op een onbekende locatie. Op deze foto uit het aprilnummer, waar toen geen reacties op kwamen, is een nabrander gekomen van Elbert Conijn. Hij las op een forum dat deze loc onder andere is ingezet bij de bouw van de Schiphollijn. De loc staat op een dubbelsporige lijn, aan de veerklemmen is te zien dat het waarschijnlijk een hoofdlijn is. Op de voorgrond veel bandensporen, er werd gewerkt. De lijn ziet er meer in afbouw dan als nieuw uit, ook gelet op het ballastbed. Op de achtergrond nieuwe huizen. Op grond hiervan, en kijkend naar een luchtfoto, denkt Elbert dat het Warmond, is, ter hoogte van de nieuwe fly-over van de aansluiting naar de Schiphollijn op de Oude Lijn.