Zoekplaatjes

Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het vorige nummer. Maar we beginnen met een aantal nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeld­bank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het foto­nummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

DIA-A05603 toont dieselhydraulische locomotief 201 (Deutz 55824/1955, in 1979 naar Railbouw) van Railbouw Leerdam met een speciale wagen van Strukton op een onbekende locatie. Waar is deze foto gemaakt en is er ook iets te zeggen over de datering (jaren 80)?

NEG116-1108 is gemaakt in Würzburg in augustus 1937. Waar precies? MAN en AEG leverden de motorrijtuigen 1-24 tussen 1924 en 1930.

NEG116-1091 toont een tramstel van de Wiener Lokalbahn met motorrijtuig 233 in juli 1937. Waar is dit? De fotograaf noteerde als nummer van het aanhang­rijtuig 310. Kan dat kloppen?

NEG116-1093 toont een tramstel van lijn 60, waarop aangepast materieel van de Stadtbahn reed. De foto werd gemaakt in juli 1937. Weet iemand meer over de locatie?

NEG116-1096 toont een tramstel van de Wiener Lokalbahn met aanhangrijtuig 233 in augustus 1937. Waar is dit?

DIA-A05408 werd gemaakt door N. van de Veen in de jaren ’80. Het is de wagen DB 23802202000-8 P, type Hkko, van Circus Krone voor het vervoer van olifanten. Waar is deze foto gemaakt? (Ik zag het meteen, maar dit plaatje is te leuk om niet te plaatsen – Nico Spilt.)

De vorige zoekplaatjes


SPNSP5319 toont de NS DE1 41 van het Spoorwegmuseum. Het is een scan van een ansichtkaart. Waar is deze foto gemaakt en wanneer?

Er stonden hier meer fotografen naast elkaar. Het was namelijk een fotostop op 20 april 1996 tijdens een rit met de kort daarvoor gereviseerde DE1 41. De trein staat op de brug over de Berkel bij Warnsveld tussen Zutphen en Vorden. De route was Amersfoort-Apeldoorn-VSM-Dieren-Zutphen-Winterswijk-Arnhem-Tiel-Utrecht-Amersfoort, het treinnummer was 37371. Met dank aan Illya Vaes, Bob Visser, Willem-Jan Gieszen, Ad Vijge, Arjen de Groot, Joost de Waal, Johan Verzijden, Raymond van den Hoven en Mar de Klerk (een van de organisatoren van deze fotorondrit).

NEG116-1219 werd gemaakt in de zomer van 1939 en toont een verkeers­tunneltje onder de Miljoenenlijn. Weet iemand welke straat of weg door deze tunnel liep?

Met het woord ‘Miljoenenlijn’ hebben we enkele mensen onbedoeld op het ver­keer­de spoor gezet. Die kwamen terecht bij een tunnel in de Kerk­rader­steen­weg in Kerkrade. Een enkeling noemde als locatie Etenaken. Maar het gaat om een tunnel onder de voormalige tramlijn Maastricht-Vaals, namelijk in de Reijmer­stokker­dorps­straat in  Reijmerstok. In het najaar van 2023 is de SNE hier nog geweest tijdens een excursie naar de restanten van de LTM. Met dank aan Sjef Janssen, Frank Venema, Willem-Jan Gieszen, Daniel van der Ree, Jan Haasdijk, Arjen de Groot, Frank Vester, Johan Verzijden, T.J.C. Faes en Paul van den Boorn. We kregen ook een wat boze opmerking over de vraagstelling bij dit zoekplaatje: die zou misleidend zijn. Maar de zoekplaatjes zijn geen wedstrijd: het is juist de bedoeling om de beheerders van de beeldbank van de juiste informatie te voorzien.

DIA-A06802 toont de gevolgen van een ontsporing. Het is niet helemaal zeker dat de foto in Nederland is gemaakt (vanwege de vakwerkmast die er een beetje Duits uitziet). De vraag is toch wie de locatie kan herkennen en eventueel meer weet over deze ontsporing. SPNSP6115 toont een baanvak ergens in Nederland. We hebben geen idee waar deze foto gemaakt is en ook de datering is een raadsel.

Op de twee foto’s hierboven zijn wel enkele reacties gekomen, maar niemand weet er iets met zekerheid over te melden. De foto links is in elk geval in Nederland gemaakt. De locomotief in de verte is 1600/1700/1800 en het andreaskruis links is ook typisch Nederlands. Met dank aan Jeroen Bruintjes, Willem-Jan Gieszen, Erik Swierstra en Ad Vijge voor het meedenken.


NEG116-1089 werd door J.J.A. Bosch gemaakt in Wenen. De fotograaf was eerst bij de werkplaats in Floridsdorf geweest, maar maakte daarna deze foto van een loc onder stoom bij een locloods. Waar in Wenen? Op deze vraag zijn geen reacties gekomen.

Tot slot een wat ongebruikelijk zoekplaatje: vier zelfportretten – tegenwoordig noem je dat selfies – van een onbekende fotograaf. Weet iemand wie dit is? Dan kunnen we dat bij de andere foto’s zetten die hij heeft nagelaten aan de NVBS.

Gerco van der Heiden meldt dat het hier gaat om G.H. (Geert) de Kinkelder, een collega van hem bij het toen geheten Algemeen Rijksarchief in Den Haag. Geert was partner van (wijlen) Hans Offerman, die binnen de NVBS bekend is van zijn foto’s van de HTM en de Blauwe Tram. Ze woonden beiden in Scheveningen. Geert is ongeveer 7 jaar geleden op 65-jarige leeftijd overleden.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)


Zoekplaatjes: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.

(Reacties langs andere wegen krijgen wij niet vanzelf te zien. Gebruik dus altijd het mailadres dat hierboven staat.)