Winterse beelden door de lens van …
Sneeuwfoto’s: spoorwegen buitenland
De door de lezers van NVBS Actueel ingezonden sneeuwfoto’s zijn onderverdeeld in Tram en metro, Spoorwegen Nederland en Spoorwegen buitenland. In dit deel komen de spoorwegen in het buitenland aan bod.
Voor hoe deze fotogalerij tot stand is gekomen, wordt verwezen naar de rechterkolom. Als je liever eerst de sneeuwfoto’s bekijkt, kan dat natuurlijk ook.
De soms ijzige sneeuwfoto’s in dit deel zijn gerangschikt per land: Duitsland, Engeland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Rusland. Voor deze winterreis over de grens zijn een goede winterjas, thermo ondergoed en wollen sokken sterk aanbevolen! En, …. je paspoort niet vergeten.
Duitsland
Het is 31 januari 1976 als deze foto wordt gemaakt bij de insnijding van Lathen. Een steenkoude dag, het was -8°C en er was ook nogal wat wind. Om de kou te trotseren was er een lekker borreltje mee. Véél stoomtreinen reden er die dag niet, zes stuks, maar deze is wel een mooie herinnering. We zien de 042 241-0 met een set lege autotransportwagens op weg richting Rheine. Tegenwoordig is de machine bedrijfsvaardig bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) te vinden. Tekst en foto: Rob van der Rest.
Na de halte Olbersdorf Niederdorf moet stoomloc 99-1735 op 1 maart 1987 flink werken op weg naar het hoger gelegen Olbersdorf Oberdorf. Destijds exploiteerde de Deutsche Reichsbahn (van de DDR) de smalspoorverbinding tussen Zittau en Kurort Oybin en Kurort Jonsdorf (spoorwijdte 750 mm). Stoomloc 99-1735 is in 1929 door de Sächsische Maschinenfabrik, voorheen Richard Hartmann, Chemnitz geleverd. Sinds 1996 is de Sächsisch-Oberlausitzer Eisenbahngesellschaft (SOEG) de exploitant van de Zittauer Schmalspurbahn. Locomotief 99-1735 is buiten dienst gesteld en staat sinds februari 2011 opgesteld in de locomotievenloods in Bertsdorf. Tekst en foto: Wim van der Ent.
De twee volgende sneeuwfoto’s werden gemaakt bij de metersporige Harzer Schmalspurbahnen (HSB), dat als vakantietip in NVBS Actueel december 2017 aan bod kwam.
Harzer Schmalspurbahnen: HSB stoomloc 99 7240-7 voor trein 8903 van Wernigerode naar Eisfelder Talmühle tijdens het water innemen te Drei Annen Hohne, op 2 februari 2010. Tekst en foto: Rob de Haan.
Harzer Schmalspurbahnen: HSB 99 5906-5 + 99 6101 bij Sorge, op 13 februari 2011. Tekst en foto: Leo Spee.
DB dieseltreinstel 640-018 is op de Rothaar-Bahn onderweg naar Kreuztal, op 9 februari 2013. Tekst en foto: Henk Dam.
Op 8 februari 2013 was vervoerder Abellio nog actief op het spoorwegnet in Duitsland. De Regional Express ET 22003-B nadert het station Kirchhundem in het Sauerland en is op weg naar Hagen. Tekst en foto: Henk Dam.
Engeland
De twee volgende foto’s ontvingen we van Mike Morant. De eerste werd gemaakt in Sutton, in zuidwest Londen op 27 december 1962; de tweede foto in Chesham, noordwest van Londen op 31 maart 1975. De fotobijschriften in het Engels zijn te authentiek om te vertalen en hebben we daarom integraal overgenomen. De Londense metro had uiteraard ook onder het deel Tram en metro gerangschikt kunnen worden.
The Big Freeze of 1963 actually started in the south of England with heavy snowfalls on the 26th and 27th of December 1962. This shot was taken from King’s Lane road bridge in Sutton on the morning of the 27th and depicts a pair of Bulleid post-war 4-SUB electric units with an Epsom Downs to Victoria service, headcode 84, having just left Sutton, next stop Carshalton Beeches. Tekst en foto: Mike Morant.
London Underground ‘A60’ stock in recently fallen snow on March 31st, 1975 at Chesham where I lived at that time with this outpost of the LT system 50 km from the centre of London. The branch is about 8 km long and is single track from Chalfont & Latimer station. Tekst en foto: Mike Morant.
Luxemburg
CFL station Pétange in een Anton Pieck-achtige sfeer op 6 januari 1985. Tekst en foto: Wim Kusee.
Dommeldange met CFL loc 1814 op weg over de noordlijn Luxemburg uit het Akense kolenbekken naar de staalindustrie in zuid-Luxemburg, op 7 januari 1985. Nog geen elektrificatie, nog wel armseinen. Tekst en foto: Wim Kusee.
Frankrijk
De HBL (Houillères du Bassin de Lorraine) had sinds 1955-1963 een vloot van 16 Alsthom DE-locomotieven die uiterlijk (vrijwel) gelijk waren aan de NS 2400/2500. In 2001 arriveerden de (afgebeulde) SNCF 62400 ex NS 2400/2500 bij de HBL/VFLI. De VFLI (Voies ferrées locales et industrielles) nam in 2001 het HBL-spoorwegbedrijf over (en is inmiddels Captrain). Jarenlang reden dus de oude HBL Alsthom diesels naast de nog rijvaardige ex NS Alsthom diesels. Aardig is dat de HBL locomotieven verschillende kleuren kenden, waaronder ook een somber turquoise tint zoals op de hier in de sneeuw gefotografeerde BB15T. Tekst en foto: Marc Schmitz.
Oostenrijk
De navolgende foto’s uit Oostenrijk werden gemaakt bij de Lokalbahn Mürzzuschlag – Neuberg, de Erzbergbahn (Hieflau – Präbichl – Vordenberg – Leoben) en de Karwendelbahn (Innsbruck – Garmisch-Partenkirchen). Klik op de naam voor meer informatie op Wikipedia.
Lokalbahn Mürzzuschlag – Neuberg: ÖBB lok 91.107 met trein MN 19 bij Kapellen, op 3 maart 1971. De foto is gemaakt tijdens een reis van zes NVBS’ers: Buschman, Beerman, Poortermans (alle drie niet meer onder ons), alsmede Bary en Van Barneveld. Omhoog door het Mürztal met de trein, terug lopen. Onderweg doken we over een sneeuwmuurtje, uit het zicht van de rest: foto! ‘s Avonds in de trein naar Vordenberg nog samen over de bagagerekken geklauterd …. Tekst en foto: Kees Deelder.
Erzbergbahn: “ijscomannetjes” te Präbichl, op 25 februari 1970. ÖBB lok 97.215 met P 5004 Hieflau – Leoben. Achterin de 97.208. Wellicht dat Jan van Barneveld hetzelfde motief in kleur instuurt? Tekst en foto: Kees Deelder.
Die vraag van Kees Deelder moeten we ontkennend beantwoorden, maar Jan van Barneveld stuurde wel een foto van een dag eerder uit Präbichl:
Erzbergbahn: station Präbichl op 24 februari 1970. Dat station ligt op 1200 meter en is het hoogste punt van de Erzbergbahn. Sneeuwploegen proberen een en ander sneeuwvrij te houden. Tekst en foto: Jan van Barneveld.
Erzbergbahn: station Vordernberg Markt op 5 maart 1971, ‘s ochtends 7.30 uur met de spitstrein naar Leoben. Het laatste stukje van Vordenberg Markt naar Vordernberg is nog tandradlijn, daarna naar Leoben adhesiebaan. ÖBB lok type 97.2 met personentrein. Tekst en foto: Jan van Barneveld.
Karwendelbahn: de foto is door mij genomen in Scharnitz, Oostenrijk in februari 1983. Tekst en foto: Albert Sas.
Zwitserland
Aan bod komen de Gornergratbahn (Zermatt – Gornergrat), de Glacier Express en de Rhätische Bahn. Ook hier geldt: klik op de naam voor meer informatie op Wikipedia. De Rhätische Bahn kwam ook aan bod als vakantietip in NVBS Actueel januari 2017.
Gornergratbahn: een treinstel rijdt omhoog van Zermatt naar het bergstation op de Gornergrat. Op de achtergrond de altijd imposante Matterhorn. De foto is genomen in februari 2000, vanaf de skipiste. Naar boven worden de skiërs uiteraard met de trein vervoerd. Tekst en foto: Elbert Conijn.
De Glacier Express richting St. Moritz passeert het pittoreske dorpje Münster (Wallis) in de Obergoms regio op 2 januari 2020. In de winter is er bij gebrek aan belangstelling maar één dagelijkse retourrit. Maar tussen Andermatt en Visp rijdt elk uur een trein en op sommige momenten zijn er extra treinen voor skiërs. De smalspoor tandrad-en-adhesie locomotief HGe 4/4 nummer 101 is van de Matterhorn-Gotthard-Bahn. Tekst en foto: Marco van Uden.
De Glacier Express richting St. Moritz passeert het dorpje Ulrichen (Wallis, Zwitserland) op Nieuwjaarsdag 2023. De trein rijdt langs het riviertje de Rotten, beter bekend onder de Franstalige naam Rhône. Kort hiervoor is de trein door de Furkatunnel gereden. De smalspoor tandrad-en-adhesie locomotief HGe 4/4 nummer 107 – recentelijk gemoderniseerd – is van de Matterhorn-Gotthard-Bahn. Tekst en foto: Marco van Uden.
Rhätische Bahn: RhB Schneeschleuder X rot d 9213 & RhB 802 Gem 4/4 te Pontresina, op 25 januari 2015. Tekst en foto: Leo Spee.
Rhätische Bahn: bij het vallen van de avond is een trein van Chur op weg naar Filusur, vlak voor het Landwasserviaduct, op 5 januari 2022. Tekst en foto: Jeroen Smeets.
Rusland
Sint-Petersburg, kerst 2021, temperatuur, -10°C overdag: de S-oe 250-74 in de rangeerdienst. In Rusland zijn stoomlocomotieven nog regelmatig (bijna dagelijks) in de actieve dienst. De goederentrein was dan ook een echte goederentrein, maar meestal doen ze lichte rangeer- of infra-dienstjes. Op een industrieaansluiting in de buurt van Ribatskoje wordt een wagon met kolen opgehaald. Tekst en foto: Aat Builtjes.
Sint-Petersburg, kerst 2021, temperatuur, -10°C overdag: in het stoomdepot Tch7 is men druk in de weer om de locomotieven vorstvrij te houden. Dagelijks zijn daar twee of drie stoomlocomotieven in de actieve dienst. Bij de L-3958 is ‘s nachts de verwarming van de smeerpers dichtgevroren. Machinist Vadim heeft eerst met een fakkel de leiding geprobeerd te ontdooien, maar toen dat niet lukte de hele leiding maar met vette lappen omwikkeld en aangestoken. Dit heeft effect, dus de stoomlocomotief kan vandaag de goederendienst weer in. Tekst en foto: Aat Builtjes.
Met het spectaculaire beeld uit Sint-Petersburg zijn we aan het einde gekomen van het deel Spoorwegen buitenland. Meer sneeuwfoto’s zien? Die zijn te vinden in de delen Tram en metro en Spoorwegen Nederland.