De metamorfose van Amersfoort

Dit keer twee foto’s gemaakt op station Amersfoort, waar tegenwoordig het hoofdkwartier van de NVBS is gevestigd. Op 15 mei 1969 was hiervan nog geen sprake. We zien treinstel 625, een van de laatste vertegenwoordigers van het vooroorlogse materieel ’36. Midden in beeld staat een witte praatpaal, in die jaren een belangrijk middel voor het grondpersoneel om te communiceren met de verkeersleiding.

Op 23 november 2013 was niet alleen de praatpaal verdwenen, maar zelfs het hele station. Het stationsgebouw van Margadant heeft het hier van 1902 tot 1995 uitgehouden. Toen moest het plaatsmaken voor het huidige station, een ontwerp van J.A. van Belkum. In de kelder van een van de aanpalende kantoorgebouwen is NVBS Centraal gehuisvest.

Stenen boog

In het vorige nummer stond een foto van een stenen boog in de beeldentuin van het Spoorwegmuseum. Op de vraag waar deze boog vandaan kwam hebben we geen reactie gekregen. Voor wie het weten wil: deze boog zat boven de ingang van het oude station van Amersfoort.

Station Amersfoort in februari 1991, enkele jaren voor de sloop van het gedrocht. De stenen boog zit onder de luifel en is daardoor slecht te zien. De twee panelen erboven zijn nu te vinden op een van de perrongebouwen van Amersfoort. De gebrand­schilderde ramen van het oude station hangen nu bij de ingang van de bibliotheek van het Spoorwegmuseum.

Tekst en foto’s: Nico Spilt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

<b>Mail de redactie</b>