Zoekplaatjes
Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Wil je op meer foto’s reageren, dan graag in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.
G.J. de Swart maakte vanaf medio 1957 een serie 6×6-dia’s. Hiervan zijn vrijwel geen gegevens bekend. Vaak was de locatie te achterhalen en soms de datum. Bij deze dia, met onder andere locs 50 614 en 23 094 en in de achtergrond een sneeuwschuiver, is dat niet gelukt. Wie kan hier meer over zeggen?
Deze dia toont een botsing van pekelwagen HTM H3 met een koppelstel van lijn 9 op de Nieuwe Parklaan. De fotograaf is onbekend. Wie weet de datum van dit ongeval?
Deze foto, gemaakt omstreeks 1950, toont het handmatig lossen van zandwagens. De foto komt uit de collectie Bonthuis maar is mogelijk niet door hem zelf gemaakt. Herkent iemand de locatie?
Ook deze foto komt uit de collectie Bonthuis. We zien hekkenwagen NS 35506 GNC. De locatie is niet bekend en de datering is ruw geschat 1940-1950. Wie kan er meer over zeggen?
De vorige zoekplaatjes
Locomotief 1611 en loc 1104 in opzending, met onder andere rijtuigen Plan N en Plan K. De vragen waren: waar is de foto gemaakt en is dit misschien een proefrit?
Reacties ontvingen we van Wim Hoekema, Ad Vijge, Erik Swierstra, Jules Draaijers, Roef Ankersmit, Frank Pennin, Ruben Janssen, Frans Kristensen en Erik Madsen. De meest nauwkeurige benadering van de locatie komt van Wim, Jules en Roef: zij noemen de bocht bij Teuge, in de lijn Apeldoorn – Deventer. Waarschijnlijk gaat het om een normale trein Amsterdam – Enschede, waar enkele DB-rijtuigen in meerijden die vanaf Enschede verder Duitsland in gaan. De Nederlandse rijtuigen zijn een Plan K, twee Plan N en een Plan E. Frank Pennin en Erik Madsen weten de foto aardig te dateren: loc 1611 is in februari 1983 gedoopt (het stadswapen van Venlo is zichtbaar) en in juni 1985 werd de omkleding van de typhoon (bijnaam: konijnenhok) aangebracht.
Een ontspoorde Sprinter (2023) heeft een viaduct geraakt. Datum en locatie zijn onbekend. Wie weet meer? De foto is gemaakt door fotopersbureau Jos van Leeuwen.
Reacties ontvinen we van Chris Westerduin, Martin Verwoert, Arjen Pilot, Erik Swierstra, Elbert Conijn, Jan Looijesteijn, Frank Pennin en Jan Hansen. Zij herkenden de locatie meteen: het nog steeds bestaande Schenkviaduct bij station Den Haag Centraal. De Sprinter is doorgereden op een kopspoor, todat er een bovenleidingmast in de weg stond. Martin en Erik kwam op het idee om op de NVBS-site te zoeken in Het Openbaar Vervoer. Hierin wordt Sprinter 2023 twee keer genoemd bij de schadegevallen. De eerste keer op 18 oktober 1991, toen het treinstel met botsschade naar de werkplaats in Haarlem werd overgebracht. De tweede keer in februari 1992, toen het treinstel een poging deed de stationshal van Den Haag te bereiken; het hoefde toen echter niet voor herstel naar de werkplaats. Gelet op de zichtbare schade lijkt oktober 1991 het meest aannemelijk. Jan Looijesteijn merkt op dat Sprinter 2023 na de modernisering het nummer 2133 heeft gekregen. En dat is nu net de Sprinter die recent aan het Spoorwegmuseum is overgedragen.
Een wat ouder ongeluk. Het lijkt op Den Haag HS in de HSM-tijd. Waar is de loc in gevallen? Een voormalige draaischijfkuil of de bouwput voor het viaduct over de Rijswijkseweg? Is daardoor de datum te herleiden?
Chris Westerduin, Han de Graaf en Frank Pennin reageerden op deze foto. Die is gemaakt tussen 1900 en 1905 toen het viaduct in de Rijswijkseweg werd verbreed. Op de voorgrond is een nieuw gemetselde muur te zien. De loc, uit de latere NS-serie 5500, is in een bouwput terechtgekomen. De draaischijf van Den Haag HS lag verderop.
Een treinstel ElD5 van de serie NS 801-825 (materieel ’40) in de sneeuw. Mogelijk tussen Rotterdam en Dordrecht, maar waar?
Reacties ontvingen we van Jan Tromp, Han de Graaf, Roef Ankersmit, Frank Pennin, Ad Vijge en Elbert Conijn. Die zagen meteen dat de foto niet tussen Rotterdam en Dordrecht is gemaakt, maar langs de Oude Lijn. Om precies te zijn: station Leiden. De schoorsteen links is van het ketelhuis van het Academisch Ziekenhuis. De foto is waarschijnlijk gemaakt toen men was begonnen met de spoorverhoging in Leiden, begin jaren 50.
Postrijtuig Pec 901 in 1966. Wie herkent de locatie?
Op deze vraag reageerden Huub Baardemans, Elbert Conijn, Roef Ankersmit en Frank Pennin. De locatie is te herkennen aan het gebouw in de achtergrond: onderdeel van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) vlak bij station Utrecht CS. De Pec staat op het opstelterrein bij post K, het tegenwoordige opstelterrein OZ. Het gebouw van het AZU is eind jaren 80 afgebroken toen het ziekenhuis verhuisde naar de Uithof (nu: Science Park).
Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes. |
BietentramIn de zoekplaatjes van juli 2020 stond een foto van een bietentram. Naar aanleiding daarvan schrijft Peter Verbrugge: “Op basis van een oude kaart van Zeeuws-Vlaanderen op www.topotijdreis.nl, gecombineerd met herinneringen uit de tijd dat ik Hulst woonde, gok ik dat het best de Hengstdijksestraat tussen Hengstdijk en Kloosterzande kan zijn. Daar loopt de tramlijn aan de westzijde van de weg en maakt vlak voor Kloosterzande een bocht van de weg af.” |