Nog even dit…
Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!
Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.
Uit de schatkamer van de SNR
Spoorlijn Nijmegen-Kranenburg
In deze rubriek laat Gerrit van Straaten enkele bijzondere vervoerbewijzen uit de collectie van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) zien. Deze keer aandacht voor de internationale spoorlijn Nijmegen-Kranenburg.
De spoorlijn van Nijmegen naar het Duitse Kleef (Kleve) is tot stand gekomen door particulier initiatief van de Nijmeegsche Spoorweg-Maatschappij en werd geopend in 1865. De exploitatie werd aanvankelijk uitgevoerd door de Rheinische Eisenbahn-Gesellschaft, per 1 juni 1886 door de KPEV die dat vanaf 1 juli 1886 deed voor rekening en risico van de HSM. Tussen Nijmegen en het Duitse grensstation Kranenburg was er alleen een station in Groesbeek. Sinds 1991 is er geen reizigersvervoer meer op deze lijn, al wordt regelmatig geprobeerd het traject weer te reactiveren.
Op het stuk van Groesbeek naar Kleef is sinds 2008 een railfietsbedrijf actief. Het traject is in twee stukken opgedeeld met de scheiding in Kranenburg; naar keuze kan een van beide delen of het hele traject bereden worden waarbij in Kranenburg dan overgestapt moet worden. Helaas worden voor deze ritten geen vervoerbewijzen afgegeven; boeking gaat via de website grenzland-draisine.eu.
Het station in Kranenburg staat er nog steeds, daarin zit onder andere de plaatselijke VVV. In Groesbeek is een nieuw gebouwtje neergezet dat veel wegheeft van de vroegere blokpost.
Wat betreft de afgebeelde vervoerbewijzen: opvallend is dat de oudere exemplaren in het Duits zijn gesteld, zijnde de taal van het bestemmingsgebied. Hetzelfde is ook bekend van bijvoorbeeld Staatsspoorkaartjes vanaf Valkenburg naar België; die zijn in het Frans met als vertrekstation Fauqemont.
Kaartjes van nog meer grenstrajecten zijn te vinden in de collectie spoorwegvervoerbewijzen van de Stichting NVBS-Railverzamelingen.
Gerrit C. van Straaten
Waar is het feestje? Daar is het feestje!
Fasnacht in Basel
Als tramfotograaf probeer ik niet alleen trams vast te leggen, maar ook de omgeving waarin ze rijden. Het gaat mij dus niet alleen om wat er rijdt, maar ook waar en hoe. Het ov is immers een onderdeel van onze samenleving en zo kan ik er ook meer creativiteit in kwijt. Een tram bij de dorpspomp was een lastige, ook het strand was niet gemakkelijk en schaatsers komen net als koningsdagvierders maar weinig voor. Nog moeilijker zijn carnavalsvierders, want waar nemen die de tram?
Hoewel ras-Amsterdammer ga ik al decennia naar de tramloze Vastelaovend in Mestreech. De wens om carnaval en trams te verenigen stond al een tijdje op m’n lijstje. Ergens had ik wel ‘ns gelezen dat het (enige protestantse) carnaval van Basel wereldberoemd was. Wel wist ik zeker dat het trambedrijf van die stad altijd de moeite waard is om te bezoeken. Gelukkig ontdekte ik dat het carnaval daar een week later dan het Maastrichtse plaatsvindt, van twee walletjes eten was dus mogelijk.
En zo ging ik in 2018 met Karel Hoorn (geen carnavalsganger, wel liefhebber van groene trams) naar de stad op de grens van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland; grenzen die de trams daar moeiteloos passeren. Het begint al bijzonder, de start van de Fasnacht (het carnaval) is in de nacht van zondag op maandag om 4 uur. Zo’n 20.000 mensen komen met de trein, tram en bus (die het grootste deel van de nacht doorrijden) richting binnenstad. Die is afgesloten voor alle verkeer, de trams rijden zover ze kunnen (zoals tot Schifflände aan de zuidkant van de Rijn en Claraplatz aan de noordkant).
Om 4 uur precies, bij de laatste toon van de Martinskerk, gaat alle straatverlichting in het centrum uit en begint de Morgestraich, de optocht met heel veel lampionnen, tromgeroffel en dwarsfluitmuziek. Indrukwekkend en feeëriek! Dat duurt ruim een uur, daarna terug naar het station. Dat is lastig in de drukte in en op de onverlichte straten en bruggen. Trams, bussen en treinen beginnen de maandag nog steeds ingekort (tot rond 9 uur), maar met kleuriger passagiers dan normaal.
Maandag is de dag van de grote optocht die in een cirkel rond de Rijn, dus over twee bruggen, gaat. Er zijn zoveel deelnemers dat er twee stoeten zijn over dezelfde route, één met de klok mee en één er tegen in. Er komt veel publiek op af, dat in tegenstelling tot Brabant en Limburg niet verkleed is. De uitbundig maar uniform geklede orkesten met enorme maskers vormen een enorm contrast met de wat stijve Zwitsers. Drank ontbreekt op straat en er zijn maar weinig café’s te vinden.
De plaatselijke politiek speelt een belangrijke rol. Vanaf de praalwagens en straatorkesten worden lange gedichten over lokale misstanden uitgedeeld en ook in diverse kelders in de stad zijn kritische optredens. Die zijn vergelijkbaar met de buutreedners in Limburg en Duitsland. De tram heeft in de optochten een bescheiden rol, de gewone lijnen zijn inmiddels verder ingekort dan in de nacht. Museumwagen 215 staat midden op een van de bruggen om bij slecht weer onderdak te verlenen aan de jury. De beide stoeten trekken er aan weerszijden langs. Dat waren dus de foto´s die ik wilde maken. Andere museumtrams kwamen we alleen bij het hoofdstation tegen.
Op dinsdag ontdekte ik het snijpunt tussen de optochten en tramdiensten. Naast het gebouw van de Messe verzamelden vele orkesten zich voordat ze de stad introkken. Het was een hectisch kruispunt met soms nogal snel optrekkende trams en heel veel bewegende muzikanten. Fotomomenten waren slechts seconden en het was al vroeg donker, dus ik moest als een razende reporter tussen snelheid en lange sluitertijden opereren. Maar het lukte en de voldoening was groot.
Woensdag gingen we terug, de tweede grote optocht en het einde van de festiviteiten hebben we niet gezien. Ik verkies toch de kleinschaligheid en gemoedelijkheid van de Mestreechtenere boven de Baselse grootschaligheid en het afstandelijke nauwelijks feestvierende publiek. Het was zeker leuk om mee te maken, of zoals trambedrijf BVB de carnavalsgangers in het schwiitzertüütsch toewenste: D’BVB wünscht allne e wunderscheeni Fasnacht!
Frans Boom
Meer lezen:
|
Nieuwe trams in Nantes
In oktober 2020 werd aangekondigd dat Alstom de leverancier wordt van 49 trams van 45,6 meter lang voor de Franse stad Nantes. Het nieuwe materieel vervangt onder andere de 46 trams waarmee het bedrijf vanaf 1985 als eerste “nieuwe” trambedrijf in Frankrijk van start ging. In juni 2021 werd de bestelling uitgebreid tot 61 trams met een totale waarde van 280 miljoen euro.
- Tussen 1984 en 1993 heeft GEC-Alsthom 46 trams (verdeeld over drie bestellingen) van het type TFS (Tramway Français Standard) voor Nantes gebouwd. De eerste 32 wagens waren oorspronkelijk enkelgeleed. In 1992-93 zijn ze verlengd met een lagevloermiddendeel. De overige veertien wagens zijn direct afgeleverd met een lagevloermiddendeel.
- In 2000-2001 heeft Adtranz 23 Incentro-lagevloertrams aan Nantes geleverd. In 2005 zijn er nog tien wagens bij gekomen.
- Vanaf 1 oktober 2012 kwam een derde type trams in dienst, namelijk twaalf lagevloertrams van het type Urbos-3 van de Spaanse leverancier CAF.
De eerste van de 61 Citadis 405 volledige lagevloertrams werd op 13 februari 2023 op een 1,4 km lang testspoor onthuld bij de Alstom-fabriek in La Rochelle. Een aantal kenmerken:
- De acht dubbele automatisch openende deuren per kant verlenen toegang voor maximaal 300 reizigers.
- 40% van het oppervlak bestaat uit glas.
- Meer dan 99% van de trams is recycleerbaar.
- Een 13% lager energiegebruik ten opzichte van andere Citadis-types.
Na een proeftijd nog zonder reizigers vanaf het voorjaar 2023 zullen de eerste van de 49 trams eind 2023 op lijn 1 in dienst komen. De levering loopt door tot 2026 (14 trams in 2023 en 2024 en 35 trams in 2025 en 2026). De vervolglevering van 12 trams vanaf 2027 is bedoeld voor de toekomstige tramlijnen 6 en 7.
Klik op de kaartjes voor een vergroting. |
Op 4 februari 2022 heeft de regionale en territoriale rekenkamer in een rapport aangegeven dat de coronacrisis de financiële toestand van Nantes Metropole en van SEMITAM (de openbaarvervoermaatschappij van Nantes Metropole) verslechterd heeft met een verlies aan inkomsten door het lagere aantal passagiers gedurende die periode. De rekenkamer heeft dan ook aan Nantes Metropole gevraagd om de plannen voor nieuwe lijnen te herzien.
De tram in Nantes is ook onderwerp van twee artikelen in Op de Rails geweest: A. Staal, Op de Rails, 1987-10, 310-321. A. Staal en B. Deurvorst, Op de Rails, 2015-02, 84-90. Geraadpleegde bron onder andere Tramway de Nantes op Wikipedia.
Frits van Buren
De spoorwegacties van zomer 1961
Direct na het invoeren van de nieuwe zomerdienstregeling op 28 mei 1961, liep de treinenloop van de NS geheel in de soep. Het rijdend personeel reageerde op het nieuwe spoorboekje met een stiptheidsactie, in die dagen “modelactie” genoemd. Hierdoor ontstonden enorme vertragingen. De chaos op het spoor noopte de NS uiteindelijk de vernieuwing van de dienstregeling, bedoeld om de efficiency te verhogen, te schrappen.
Lees meer over deze geschiedenis en bekijk de reportage die het programma Andere Tijden hierover maakte in 2014.
[printfriendly] |
RailtipsDe spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belangstellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aangesloten. Meer nieuwsOp onze website vind je activiteiten van de NVBS. Ook vind je op onze website railtips met informatie over bijzondere ritten en interessante tentoonstellingen. Dagvers nieuws vind je verder op de NVBS-pagina op Facebook. |
Railtheater AmsterdamHet Railtheater Amsterdam (RTA) organiseert filmvoorstellingen in de RTA-zaal in Amsterdam-Slotermeer. Ook is het RTA af en toe te gast bij de NVBS. www.railtheater.nl |
Vrienden van het SpoorwegmuseumDe ‘Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum’ is in 1970 opgericht. Doel is het opwekken van belangstelling voor het museum en het ondersteunen van bijzondere projecten. Leden kunnen met korting het museum bezoeken. Ook kunnen ze deelnemen aan door de vereniging georganiseerde activiteiten, waaronder ritten met historisch materieel. vriendennsm.nl |
Treinen ontwerpenVrijdag 14 april 2023: symposium Treinen ontwerpen in het SpoorwegmuseumHoe ontwerp je een trein? Wie bepaalt hoe de stoelen eruitzien? En wanneer komt er nou ein-de-lijk een hangmat in een trein? Tijdens het symposium Treinen ontwerpen vertellen experts hoe het design van in- en exterieur van een trein tot stand komt, zowel vroeger als nu en in de toekomst. En ook welke rol de wens van de reiziger daarin speelde/ speelt. Je hoort het verhaal over vroeger tijden waar reizigers op houten planken zaten, design-specialisten van nu, NS, Alstom en kritische reizigers. Op welke wijze gaat de reiziger van de toekomst zich thuisvoelen in de trein. En bestaat die ‘reiziger van de toekomst’ wel? Presentatie: Arjan Spoormans. Tijdens het symposium zijn het boek Treinen ontwerpen van Niels Greif en een exclusieve map met illustraties te koop. Het symposium vindt plaats in de Bedrijfsschool van het Spoorwegmuseum, van 15 tot 17 uur. Zaal open om 14.30 uur, na afloop borrel. Kosten € 17,50 per persoon, inclusief twee consumpties. Museumkaart gratis. Meer informatie en aanmelden: www.spoorwegmuseum.nl/…. |
Zondag 23 april 2023: Bossche Bollenexpress |