Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Precies zeven jaar geleden, in december 2015, verscheen het eerste nummer van NVBS Actueel. Volgens onze redactiecomputer zijn we nu toe aan nummer 82. NVBS Actueel heeft inmiddels zo’n 2900 abonnees plus een onbekend aantal lezers die we via de website van de NVBS of Facebook bereiken. In de eerste paar jaar sloeg de redactie in de zomer weleens een nummer over, maar tegenwoordig verschijnt deze nieuwsbrief steevast elke vierde vrijdag van de maand. Dat is precies tussen de verschijningsdata van Op de Rails, zodat er een mooie media­mix ontstaat.

Matthias van Aalst bezocht in augustus 2022 per trein Oostenrijk, Italië, Zwitser­land en Duitsland. In deel 2 vervolgen we deze maand zijn reis van Bern naar de Selfkantbahn. En Frits van Buren geeft in dit nummer informatie om in 2023 nog mooiere treinenfoto’s te maken.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 27 januari 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Namens redactie en medewerkers van NVBS Actueel wensen we iedereen een gelukkig en gezond 2023 toe!

Nico Spilt

De kerstkaart is gemaakt door Paul van Baarle. We zien loc E2 1040 van de ZLSM die in 2023 uit dienst zal gaan.


Wat is er te doen?

Wat is er verder te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Karel Hoorn gekozen:

Trams van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) bij de tijdelijke wisselplaats in Amstelveen, 30 oktober 2022. Foto: Karel Hoorn.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


NVBS Railquiz 2022

Op 26 november vond in NVBS Centraal de traditionele Railquiz plaats. Na een gedwongen pauze van drie jaar door corona konden quizliefhebbers eindelijk weer de degens kruisen. De afdeling Rotterdam won de quiz in 2019, en had dus de eer om deze editie te organiseren. Quizmaster John Krijgsman, die in deze rol ook tot de verenigingstraditie mag worden gerekend, leidde de deelnemers met bekwame hand door de quiz. De al evenzeer traditionele discussies over vraag­stelling, antwoordmogelijkheden en het al dan niet goed rekenen van gegeven antwoorden ontbraken gelukkig evenmin.

Als knipoog naar de afgelopen tijd werd een vraag over R-net aangegrepen voor deze groepsfoto, die hopelijk een van de laatste foto’s met mondkapjes zal zijn. De deelnemers mochten de kapjes houden als aandenken.

De teamquiz bevatte zoals gebruikelijk een aantal vragen die de gemiddelde Nederlander niet zal bedenken, en het antwoord daarop evenmin. Bijvoorbeeld de vraag waarom de treinstellen van de Rhein-Ruhr-Express zowel zwarte als oranje fronten hebben. Dit blijkt een extra aanduiding voor de locatie van de eerste klas (oranje front) te zijn.

Een aantal vragen was duidelijk gericht op lezers van Op de Rails (wat ook de oorsprong van de quiz is), zoals de vraag waarom de Harzer Schmalspurbahnen afzien van de toepassing van waterstof als energiebron. De drie vooraf gegeven antwoordmogelijkheden waren allemaal juist, waardoor toch slechts een enkeling de volledige score behaalde. De laatste vraag uit de teamquiz was duidelijk bedoeld om het klassement nog even flink door elkaar te gooien, want naar achteraf bleek konden er maximaal twee punten mee worden gewonnen of maximaal acht (!) punten worden verloren. Een aantal teams beantwoordde deze vraag zeer strategisch.

Na het optrekken van de stofwolken bleek het Team Zonder Naam, gevormd door Ewolt Wolters en Erik Vogelezang, met zeventien punten de hoogste score te hebben behaald. Naast de eeuwige roem die op de wisseltrofee is vereeuwigd mogen zij volgend jaar de nieuwe quiz organiseren. Voor de tweede plaats bracht een shoot-out-vraag over alle door NS aangeboden gerecyclede artikelen de beslissing.

Presentator John Krijgsman naast het winnende Team Zonder Naam: Ewolt Wolters en Erik Vogelezang.

De individuele quiz vergde ook het nodige van de deelnemers, wat werd versterkt door misleidende vragen waarbij alle gegeven antwoordmogelijkheden juist bleken te zijn. Ook waren er verrassende vragen, zoals de vraag waarom vanaf 2001 de wagenbakken van afgevoerde metro’s in zee worden gedumpt (ant­woord: ze vormen de basis voor een kunstmatig rif). Actueel was de vraag naar de exacte lengte van de langste reizigerstrein ter wereld.

Wouter Wiersema bleek deze ronde de grootste railkenner, hij werd (net als andere winnaars) beloond met een boekenbon. De beslissing om de tweede plaats vergde nog de nodige improvisatie omdat het aantal voorbereide shoot-out-vragen onvoldoende was om een beslissing te brengen. Uiteindelijk bracht een ‘Blaggedde’ uit Basel uitkomst.

De ‘Blaggedde’ is de plaquette die jaarlijks bij het carnaval in Basel wordt uit­gegeven. De afbeeldingen zijn (milde) spotprenten van opvallende zaken. Enkele jaren terug was de met scheurvorming kampende Combino-tram het mikpunt. De carnavalsvierders hebben bij de productie van de plaquette zelf goed opgelet, want de afgebeelde Combinotram heeft alleen deuren aan de linkerkant…

Frans Blanker, foto’s Sjoerd Bekhof


Verhuisberichten

Oost-Brabant

Door overmacht bij de gastheer (een tekort aan vrijwilligers) kon de afdeling Oost-Brabant niet langer meer terecht in gebouw De Fuut van de Spoorweg Ontspannings Vereniging. Daarom moest na 30 jaar onverwacht worden gezocht naar een andere locatie. Voortaan zijn de bijeenkomsten in gebouw De Hoeksteen in Eindhoven. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 18 januari 2023: de quiz Kriskras door Nederland gepresenteerd door Ciril van Hattum. Meer informatie.

Noord-Holland Noord

Ook de afdeling Noord-Holland Noord is verhuisd. De bijeenkomsten vinden als vanouds weer plaats in het tramstation van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 10 januari 2023 onder de toe­passe­lijke titel Terug in Hoorn. Meer informatie.

Afdelingen kunnen berichten voor de website doorgeven via agenda@nvbs.com.


Aanwinsten filmarchief

De afgelopen tijd heeft het filmarchief van de SNR weer enkele interessante aanvullingen in ontvangst mogen nemen. Dit betreft onder andere een grote collectie films die beschikbaar is gesteld door de familie van de heer Pontvuijst uit Delft, die in mei van dit jaar is overleden.

Frits Pontvuijst was een verwoed filmer en hij reisde de hele wereld af om zoveel mogelijk stoomtreinen op film vast te leggen. Hij kon niet alleen uitstekend filmen, maar hij heeft zijn films ook op een aantrekkelijke manier gemonteerd. Een belangrijk deel van het materiaal staat in hoge beeldkwaliteit op blu-ray-discs. Twee wat oudere films, vastgelegd op video, kun je hieronder bekijken:

Stoom ’91. Gefilmd in Amsterdam tijdens het zestigjarig NVBS-jubileum.

Onder stoom. Opnamen van stoommanifestaties op de Maliebaan in Utrecht.

Replica van een door Richard Trevithick in 1803 gebouwde stoomkoets. Een jaar later bouwde Trevithick de Pen-y-darren, de eerste stoom­locomotief ter wereld. Beeld uit een film van Frits Pontvuijst, Utrecht Maliebaan, mei 1998.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 januari 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het december­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • 65 jaar geleden: NS in 1957. Door Peter van der Vlist.
  • Overijssel. Regionale spoorlijnen in Nederland, deel 4. Door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie.
  • De terugkeer van de omC. Door Steef Janssens.
  • Trams in Boekarest en Sibiu in 1970. Door Maurits van Witsen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


NVBS-kalender

Cadeautip: de NVBS-kalender 2023!

De kalender is uitgevoerd in A4-formaat met een tweewekelijks kalendarium. Het is een ring­band­kalender bestaande uit 26 bladen met uiteenlopende rail­gerelateerde onderwerpen. De prijs is € 14,50. Artikel­nummer 800-2023.

Je kunt de kalender kopen in de NVBS-winkel in Amersfoort of bestellen via onze webshop.