Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.


Uit de schatkamer van de SNR

65 jaar geleden: 1957

In deze rubriek laat Gerrit van Straaten enkele bijzondere vervoerbewijzen uit de collectie van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) zien. Daarbij sluit hij vaak aan op een recent artikel in Op de Rails.

In het decembernummer van Op de Rails staat het gebruikelijke 65-jaar-geleden-artikel, dit keer dus over het jaar 1957. In dat jaar is op en met het spoorwegnet heel wat gebeurd dat zijn sporen heeft nagelaten in de vorm van vervoer­bewijzen. Zo leverden de in 1957 in dienst gekomen Nederlands/Zwitserse TEE-treinen een toeslagbiljet op, afgegeven door een Nederlands reisbureau, en een kaartje voor een speciale binnenlandse rit.

Voor de opening van de Velser spoor- en autotunnel op 28 september 1957 werden speciale kaartjes gedrukt met zowaar de aanduiding in welk rijtuig de houder plaats mocht nemen. Tien dagen daarvoor werd de elektrische Benelux-dienst in dienst gesteld met de blauwe Nederlands/Belgische treinstellen; de NVBS zou daar op 15 december een excursie mee naar Brussel houden. Ook Vlissingen werd aangesloten op het elektrische spoorwegnet, waarvoor uiteraard ook een officiële openingsrit werd ingezet.

Nog meer TEE-biljetten en kaartjes voor openingsritten zijn te vinden in de collectie spoor­weg­vervoer­bewijzen van de Stichting NVBS-Rail­verzamelingen.

Gerrit C. van Straaten


Spoorboekje 2023

Ook dit jaar geeft reizigersvereniging Rover in samenwerking met Treinreiziger.nl en Treinposities.nl een spoorboekje uit.

In dit spoorboekje staan alle treintijden van NS, Arriva, Connexxion, Breng, Blauwnet (Keolis/ Arriva) en Qbuzz. Ook internationale treinen die vanuit Nederland vertrekken zijn opgenomen. De treintijden zijn geldig van 11 december 2022 tot en met 9 december 2023.

In de nieuwe dienstregeling krijgen reizigers te maken met grote wijzigingen. Op meerdere trajecten gaan minder treinen rijden als gevolg van personeelstekorten bij de vervoerders. Zo rijden veel treinen alleen nog in de spits op maandag t/m donderdag. Sommige rijden op maandag t/m donderdag ook in de daluren maar niet op vrijdag en in het weekend. Nieuw in het spoorboekje zijn een aantal inter­nationale nacht­treinen.

Naast de op veel punten gewijzigde dienstregeling biedt het spoorboekje service-informatie, zoals informatie over de regeling ‘geld terug bij vertraging’ en een actueel overzicht van prijzen van abonnementen en tickets. Kortom, met dit spoorboekje ga je goed voorbereid op pad.

Het spoorboekje is alleen verkrijgbaar via OVshop.nl en kost € 16,90 incl. ver­zending.


Rotterdamse noodwoningen

Het Stadsarchief Rotterdam heeft het afgelopen jaar duizenden negatieven gescand en op zijn beeldbank geplaatst. Daaronder bevindt zich ook een foto­grafische inventarisatie van 184 zogenoemde noodwoningen. En hoewel het Stadsarchief geen onderscheid weet te maken tussen een voormalige werkkeet en een tram- of spoorrijtuig, staan er toch zo’n 25 zeer interessante en verrassende foto’s van voormalige tram- en spoorrijtuigen tussen. Wellicht iets voor de kenners om uit te zoeken welk materieel dit betreft en dit via het reactieformulier door te geven aan het archief. De foto’s zijn te vinden op de beeldbank van het Stadsarchief Rotterdam onder de zoekterm noodwoning.

Ben van Wevering

Noodwoning aan de Dorpsweg in Rotterdam, 1950. Foto: Stadsarchief Rotterdam.


Nieuwe afleveringen Rail Away

Van 26 december 2022 tot en met 5 januari 2023 worden tien nieuwe afleveringen (en één herhaling) van Rail Away uitgezonden. Ze zijn te zien op NPO2 vanaf 19.50 uur.

  • maandag 26 december – Nederland: Zutphen – Winterswijk in de sneeuw
  • dinsdag 27 december – Italië (Sardinië): Cagliari – Mandas – Arbatax
  • woensdag 28 december – Oostenrijk: Ampflwang – Timelkam en Lambach – Gmunden
  • donderdag 29 december – Noorwegen: Oslo – Myrdal – Flåm
  • vrijdag 30 december – Noorwegen: Myrdal – Bergen
  • zaterdag 31 december – Zwitserland: Chur – Arosa (herhaling)
  • zondag 1 januari – Frankrijk: Orléans – Nantes – Le Croisic (vanaf 20.10 uur)
  • maandag 2 januari – Oostenrijk: Steyr – Grünburg en St. Wolfgang – Schafberg(bahn)
  • dinsdag 3 januari – Ierland: Kilmeadan – Waterford – Limerick
  • woensdag 4 januari – Polen: Krakau – Tarnów – Krynica-Zdrój
  • donderdag 5 januari – Frankrijk: Estivareilles – Craponne-sur-Arzon en Langeac – Langogne

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Zutphen-Winterswijk in de sneeuw. Persfoto Rail Away.


Een bijzondere award

NVBS-voorzitter Adriaan Pothuizen kreeg onlangs een bijzondere award uitgereikt!



[printfriendly]

Railtips

De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Meer nieuws

Op onze website vind je activiteiten van de NVBS.

Ook vind je op onze website railtips met informatie over bijzondere ritten en interessante tentoonstellingen.

Dagvers nieuws vind je verder op de NVBS-pagina op Facebook.


Railtheater Amsterdam

Het Rail­theater Amsterdam (RTA) organiseert film­voor­stellingen in de RTA-zaal in Amsterdam-Slotermeer. Ook is het RTA af en toe te gast bij de NVBS. www.railtheater.nl


Vrienden van het Spoorweg­museum

De ‘Vereniging Vrienden van het Spoorweg­museum’ is in 1970 opgericht. Doel is het opwekken van belang­stelling voor het museum en het onder­steunen van bijzondere projecten. Leden kunnen met korting het museum bezoeken. Ook kunnen ze deel­nemen aan door de verenig­ing georganiseerde activiteiten, waar­onder ritten met historisch materieel. vriendennsm.nl