Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Thomas Cook’s Continental Timetables

Tourist’s Handbook, 1873. Facsimile herdruk uit 2013, 139 bladzijden.

Het betreft hier een kopiedruk van de originele reisgids uit 1873 met allerhande reisinformatie voor reizigers en ook nog voorzien van toeristische informatie. De stoomtreinen van toen deden er gemiddeld twee keer zolang over vergeleken met de diesel/elektrische treinen van nu. In deze gids staan reizen per trein, per boot en zelfs per diligence. Je kunt van Glasgow via Londen naar Harwich, over het Kanaal en dan door naar Berlijn via Keulen en dan ook nog via Wenen, Rome naar Napels. Rondreizen, bijvoorbeeld vanuit Engeland naar Zwitserland en terug, per dag beschreven, zijn ook opgenomen. Verder ook nog bootreizen, bijvoorbeeld van Triëst via het Suezkanaal naar Bombay en zelfs naar Sydney of Yokohama. Dan ben je wel zo’n 40 dagen onderweg, maar het kost nog geen 60 Engelse ponden (in 1873). Blader door dit boekje, plan een (wereld)reis en waan je in de negentiende eeuw!

Plaatsnummer Dr-000.001.1873.3


Belevenissen op het spoor

Kritische beschouwingen door een ervaren treinreiziger. 180 pagina’s door Jo Spätgens, 2023.

De ervaringen van vele jaren treinreizen in Nederland, Europa en ook nog in de Verenigde Staten worden in dit boek beschreven. De schrijver komt uit Limburg, maar alras worden de provinciegrenzen overschreden en dan wordt heel Nederland per trein verkend. Geschiedenis, anekdotes en aanbevelingen van deze oplettende, schrijvende reiziger lezen we hier met veel plezier. Het NS-materieel uit het laatste kwart van de vorige eeuw komt langs, maar ook ontwikkelingen van het hier en nu worden beschreven met ook nog onbenullige(?) details als het feit dat treinen met locs van de serie 1500 in Den Haag over één bepaald spoor dienden te rijden om ontsporing te voorkomen. Door zijn reislust kom je via de schrijver erg veel te weten over spoorse zaken, die je anders nooit zou vernemen… De huidige ontwikkelingen worden eveneens behandeld. Na het lezen van dit boeiend geschreven boek, ben je spoortechnisch gezien weer helemaal bij!

Plaatsnummer Al-100.224


De Nieuwe Blauwe Tram, deel 6

Naar de bollen met de tram. Door W.R. Beukenkamp, G.J. Binkhorst, C. Koelewijn en M.R. van den Toorn. 2023, 65 blz.

De via lokale initiatieven ontstane stoomtram­maatschappij fungeert met horten en stoten als een regionaal vervoersbedrijf in het gebied tussen Haarlem en Leiden. Om een faillissement te voorkomen, wordt het in 1885 overgenomen door de bankiersfirma Broek en Honders. Je zou kunnen zeggen met een beleggingsoperatie zoals die in deze tijd ook zou kunnen voorkomen. Het bedrijf wordt zo goed gerund door de bank, dat de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij het in 1909 overneemt als toevoernet voor haar spoorwegbedrijf. De lijnen vanuit Leiden naar Katwijk en Noordwijk worden dan ook nog toegevoegd. Het wordt in dit boekje allemaal uitgebreid beschreven, voorzien van interessante foto’s. Ben nu al benieuwd waar deel 7 over zal gaan (Waterland misschien?).

Plaatsnummer Co-100.068.6


Vogelfluglinie – Über den Fehmarnsund nach Skandinavien

Bewaarnummer van Eisenbahn Kurier (EK-Special 149). 2023, 98 bladzijden.

Van Hamburg in Duitsland naar Kopenhagen in Denemarken reis je per trein het snelst via Jutland en dan met een brug-tunnelcombinatie over/onder De Grote Belt naar het Deense eiland Sjöland waar Kopenhagen op ligt. In afstand behoorlijk korter gaat het via de Vogelfluglinie. Dan moet je ook nog wel met een spoorveer van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken. En dat kan pas sinds 1963. Over deze laatste route gaat de EK-Special, die wij onlangs in onze bibliotheek opnamen. In duidelijke delen van het traject: over land en over water wordt de geschiedenis van dit vervoerstraject beschreven. Met veel foto’s en dienstregelingen erbij wordt een en ander gecompleteerd. Een mooie uitgave van EK! Je kunt nog steeds via de Vogelfluglinie en een veer over de Fehrman Belt de reis maken, maar dan is het wel toeristisch…

Zie ook de boekbespreking in NVBS Actueel, mei 2023.

Plaatsnummer Sa-430.543


Luxury Trains

2008, 220 bladzijden in vijf (!) talen.

Dit prachtig uitgevoerde best wel kloeke fotoboek van 26×33 cm heeft een wat misleidende titel, want van de 220 bladzijden gaan er 44 over zeven bijzondere stations, waar de bijzondere treinen niet of wellicht een enkele keer langs reden. In dit gedeelte wordt ‘ons’ station Amsterdam Bijlmer ook ten tonele gevoerd… Zeven moderne hogesnelheidstreinen komen voorts aan bod, maar bij één is de snelheid niet zo hoog, want dat is de Glacier Express. En in het laatste hoofdstuk rijden nog een stuk of zeven bekende treinen langs: de Zweedse koninklijke trein, een 2e klas rijtuig van de NCS uit het Spoorwegmuseum, het koninklijke rijtuig van koningin Victoria, een rijtuig uit de Spaanse Al Andalus Express, waarmee je nu voor zo’n 10.000 euro in een week een rondje in Zuid-Spanje kan rijden, en tenslotte het achterste afgeronde rijtuig van de Super Chief. Een mooi boek met prachtige foto’s, maar wel met een rommelige opzet, hetgeen overigens niet betekent dat je het niet moet komen bekijken en lenen…

Plaatsnummer Sa-000.342


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s