Hoe Hankai Tramway de stad en de trams nieuw leven wil inblazen
Het trambedrijf van Osaka (大阪市)
Naar aanleiding van de geplande verre reis naar Japan doet Paul van Baarle verslag van zijn bezoek aan Osaka in 2018 met actualisatie naar de stand van nu.
Vlieg je vanuit Nederland naar Japan dan zijn zowel Tokyo als Osaka voor de hand liggende bestemmingen. Beide steden zijn van wereldformaat en hebben naast een enorm voorstadsverkeer en metronetwerk een bescheiden maar leuk trambedrijf.
De Stichting NVBS-Excursies (SNE) doet tijdens de geplande verre reis in mei-juni van dit jaar beide steden aan. In dit artikel nemen we je mee naar het trambedrijf van Osaka, waar de NVBS-reis eindigt en een aantal vrije dagen op het programma staat. Aanmelding is mogelijk tot vrijdag 26 januari 2024, dus – mocht je meewillen – wees bij het lezen hiervan dan Shinkansen-snel.
Oriëntatie vooraf
In Japan zijn inmiddels veel Engelstalige opschriften te vinden maar zeker in een wereldstad als Osaka kan het aanbod van openbaar vervoer met bijbehorende drukte ter plekke overweldigend zijn. Zie maar eens het Y-vormige tramnetje van ongeveer 20 kilometer te vinden in een stad met 2,7 miljoen inwoners. De volgende twee kaartjes helpen hierbij.
Om met de tram te reizen kun je een IC Card (vergelijkbaar met de OV chipkaart) gebruiken, maar veel leuker is het een papieren dagkaart te kopen voor 600 Japanse Yen (ongeveer 3,70 euro).
En wat zal er dan komen voorrijden? Het trambedrijf beschikt over klassieke hogevloertrams en moderne lagevloertrams. Een enkele vooroorlogse tram is ook nog voorhanden, maar deze rijden niet meer in de normale dienst. Hoewel de foto’s veelal uit 2018 stammen, zullen de oudste trams vandaag de dag grotendeels nog altijd dienst doen. Sindsdien is er namelijk aan het lijnennet niets veranderd en is er slechts één nieuwe lagevloertram bijgekomen. De trams zijn veelal voorzien van bonte reclames maar met een beetje geluk tref je toch nog wagens aan in (verschillende) bedrijfskleuren.
De hogevloertrams
De lagevloertrams
Er volgden vele jaren dat er geen wijzigingen in het materieelpark plaatsvonden, tot in 2013 de eerste lagevloertram arriveerde. Noodzakelijk voor het voortbestaan van het trambedrijf, want de klassieke hogevloertrams hebben uiteraard niet het eeuwige leven. De lagevloertrams rijden alleen op de hoofdlijn Tennoji – Hamadera en zijn niet toegelaten op de tak naar Ebisucho.
Vooroorlogse trams
Vooroorlogse trams reden in Osaka voor het laatst in de normale dienst in 2014. Van de 161-serie uit 1928-1931 zijn nog vier trams (de 161, 162, 164 en 166) rijvaardig volgens (de Japanse) Wikipedia. De 161 is in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Kortom, er is genoeg afwisseling te vinden bij de Hankai Tramway en de NVBS-deelnemers aan de komende verre reis naar Japan zullen hun vrije dagen hier goed kunnen besteden.
Tekst en foto’s (gemaakt op 29 en 30 april 2018) door Paul van Baarle tenzij anders vermeld.
Meer informatieHet reisprogramma van de SNE is te vinden op de NVBS-website met onder andere de brochure Verre reis Japan 2024. Let op: aanmelding voor Japan is mogelijk tot vrijdag 26 januari 2024. Met het zoekgegeven Japan is voor NVBS-leden een schat aan informatie te vinden in Op de Rails, de Bibliotheek, de Railatlas en de Beeldbank. Handige linksHankai Tramway – Engelstalige website met dienstregeling, route en tickets. Gedetailleerde netkaart van Osaka op UrbanRail.net waar ook die van alle andere metro- en trambedrijven in Japan te vinden zijn. Paraplu vergeten?Bijna nergens anders is het weer zo veranderlijk als in Japan. Mocht je in Osaka geconfronteerd worden met een plotselinge regenbui dan geen nood, want het trambedrijf biedt bij de haltes gratis paraplu’s aan. Wel na gebruik weer bij een halte achterlaten. |
Meer weten over Japanse trams?Het trambedrijf van Takaoka (高岡市) in NVBS Actueel september 2018 Het trambedrijf van Toyama (富山市) in NVBS Actueel februari 2019 Treinen en trams in Fukui (福井市) in NVBS Actueel augustus 2020 |