Verenigingsnieuws

samenstelling: Oege Kleijne


Erelidmaatschap en Leden van Verdiensten

Tijdens de algemene ledenvergadering van de NVBS op 8 april 2017 is Ton Pruissen benoemd tot erelid. Hij is meer dan 45 jaar beheerder filmarchief voor de NVBS geweest. Nico Booij, Ton Dijkers, Ernst van Gulden, Karel van Ipenburg en Paul Muré werden vereerd met de titel Leden van Verdienste vanwege hun jarenlange inzet voor de vereniging. Op de foto van Sjoerd Bekhof van links naar rechts: Ernst van Gulden, Ton Pruissen, Paul Muré en Karel Ipenburg. In Op de Rails van mei staat het verslag over deze vergadering.


ProRail-president-directeur Pier Eringa te gast op ledenvergadering NVBS

ProRail-president-directeur Pier Eringa heeft na de algemene ledenvergadering de zaal toegesproken over zijn visies op de infrabeheerder, op het spoorvervoer en toekomstige ontwikkelingen. Lees verder.

Gastspreker Pier Eringa toonde zich tijdens de algemene ledenvergadering van de NVBS een warm pleitbezorger van het railvervoer. Foto: Sjoerd Bekhof.


Uitzendingen Rail Away in april en mei

Er komen weer uitzendingen van Rail Away op NPO 2. De eerste begint op zondagmiddag 30 april (citytrip in het Zwitserse Lugano), daarna volgen middag afleveringen over Lissabon (7 mei), Innsbruck (14 mei) en zijn er tussen 8 en 25 mei twaalf herhalingen te zien. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Rail Away.


Gezocht: foto’s van het station Deventer

Arno Dijkhof is bezig met een boek over de geschiedenis van het station Deventer. Hij is naarstig op zoek naar foto’s voor deze publicatie. Hij zoekt vooral foto’s op het perron, bijvoorbeeld van reizigers en treinen (als het maar te zien is dat het op het Deventer station is), maar ook van de stationshal, de loketten, de stationsrestauratie, stationswinkeltjes etc. In het bijzonder foto’s van vóór 1990 hebben zijn speciale interesse. Wie dergelijke foto’s bezit, schrijft een e-mail aan nieuwsbrief@nvbs.nl en de redactie van NVBS Actueel stuurt die door naar Arno. Meer informatie over dit boek is te vinden op de website van De Stentor of zijn  website. Eerder bracht Arno een boek uit over het industriespoor in Deventer, verzorgde hij een Wisselexpositie over dit onderwerp op de NVBS-website en maakte hij samen met de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) de bekende website over deze goederensporen.


Gezocht: foto’s van het emplacement Weert

NVBS-lid Frank Pennin is op zoek naar foto’s van het emplacement Weert die zijn genomen in de jaren vijftig en zestig. Het hoeven geen goede, maar wel duidelijke foto’s te zijn, omdat hij de informatie uit die opnamen gaat gebruiken om het emplacement, voor zover de ruimte dit toelaat, in model na te bouwen. Wie hem wil helpen met foto’s, stuurt een korte reactie naar nieuwsbrief@nvbs.nl

Op de beeldbank van de NVBS staan verschillende foto’s van Weert, zoals deze van het emplacement van Weert vanuit het bordessein bij km 63,4 kijkend naar het oosten met treinstel NS ElD4 685 als stoptrein Weert – Eindhoven op 12 augustus 1964. Rechts seinhuis I bij km 63,485 en daarvoor woning 39.
Foto: Roef Ankersmit.


Blauwe frontseinen op Franse museumlocomotieven

In het vorige nummer van NVBS Actueel vroeg NVBS-lid Gerrit van Straaten waarom de stoomlocomotieven op het in 2016 gehouden stoomfestival bij de Baie de Somme in Frankrijk blauwe frontseinen voerden. Het antwoord komt ditmaal uit de eigen geleding. Redacteur Nico Spilt verwijst naar zijn website Langs de Rails. Onder het kopje “Van gele naar witte frontseinen” schrijft hij dat blauw glas voor de frontseinen werd geplaatst, zodat de gele olielampen een wit licht (blanc lunaire = maanwit) zouden verspreiden om treinen beter te kunnen onderscheiden van het wegverkeer (dat in Frankrijk vroeger gele lichten voerde). Nico heeft daarover zelfs een mailwisseling gehad met Chemin de Fer de la Baie de Somme. Overigens is in deze editie van NVBS Actueel een uitgebreide Vakantietip gewijd aan de Baie de Somme.


Wisselexpositie: met een andere blik naar het OV kijken

Op de NVBS-website in de Wisselexpositie ditmaal een gewaagd onderwerp: foto’s van het openbaar vervoer, maar dan “even anders”. Fotograaf Frans Boom stelt het al in zijn inleiding: er blijken ongeschreven wetten te bestaan hoe iemand een trein, tram, metro of andere rijdende objecten moet fotograferen. Die moeten er in ieder geval helemaal op staan.

Uit de discussies op spoorfora weten we dat sommige dogma’s nog een stap verdergaan en die schrijven zelfs de hoek voor waaronder voertuigen moeten worden gefotografeerd en dan nog het liefst met de zon in de rug. Voor wie dergelijke mores aanhangt, is het niet aan te raden deze bijzondere foto’s te bekijken… Of misschien toch, want Frans Boom levert veel inspiratie om eens met andere ogen door de zoeker of op het scherm van de camera te kijken.

Frans Boom fotografeerde treinen en trams op een geheel andere dan de gebruikelijke wijze, zoals hier in de weerspiegeling van een winkelruit in de Vijzelstraat in Amsterdam op 26 september 2015.


Zoekkaartje met Duitse tekst

In de omvangrijke plaatsbewijzencollectie van de NVBS-Railverzamelingen komen soms ook “kaartjes” voor waarvan niet duidelijk is waar het om gaat, in welke stad of streek die werden gebruikt en ook de datering is onduidelijk. Hieronder is zo’n kaartje te zien. Beheerder Gerrit van Straaten vraagt daarom hulp van de lezers. Hij schrijft als toelichting: ‘Het gaat om een formaat Edmondson (kartonnen spoorkaartje), kennelijk uit een automaat maar zonder volgnummer of datum. Mogelijk is het zelfs een drukproef. De afkortingen zouden de volgende betekenis kunnen hebben: KH = Krankenhaus (?), Ba = Bahnhof (zou Bf moeten zijn); maar erg overtuigend zijn beide betekenissen niet.’ Wie meer informatie over dit vervoerbewijs heeft wordt vriendelijk verzocht een e-mail te sturen aan nieuwsbrief@nvbs.com.

De bovenste foto toont de voorzijde van dit vervoerbewijs, de onderste de achterzijde met verklarende tekst inclusief een zetfout.

De bovenste foto toont de voorzijde van dit vervoerbewijs, de onderste de achterzijde met verklarende tekst inclusief een zetfout.


Nieuw onderkomen voor NVBS-afdeling Zwolle

Op 10 mei houdt de afdeling Zwolle van de NVBS de eerste bijeenkomst in het nieuwe onderkomen: de Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Website www.stadkamer.nl. Op die dag houdt Watze Draijer een presentatie over museummaterieel in Duitsland. Aanvang: 20.00 uur.
Deze nieuwe locatie bevindt zich op circa 400 meter afstand van het station; ongeveer vijf minuten lopen. Parkeren op parkeerterrein “Burgemeester van Roijensingel”. Na 20.00 uur kan daar vrij worden geparkeerd. Van daaruit is de Stadkamer ook toegankelijk.

[printfriendly]

Verenigingsnieuws

In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.