Nieuwe aanwinsten van
de NVBS-bibliotheek

Kamperen in een tramrijtuig, de gouden jaren van de spoorwegen, de bouw van de spoorwegtunnel in Stuttgart uit de jaren tachtig, een fotoboek over de Duitse spoorwegen in de beide wereldoorlogen en een beschrijving van twee bijzondere Duitse lichtgewicht treinstellen in de tijd na de Tweede Wereldoorlog. Zie hier de niet geheel willekeurige greep uit de nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek.


Lenen of reserveren:
Ta-170.022.

Kampeeren in een RTM-kampeerwagon, door Peter Bakker, 2017, 34 blz. tekst, 5 blz. tekeningen en tabellen en 11 blz. met 24 afbeeldingen, waarvan 9 in kleur.

Dit boek gaat over kampeeren met twee “e’s”, jawel: twintig goederenwagens van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) uit 1926, die gebouwd werden bij La Brugeoise, zijn na de Tweede Wereldoorlog in eigen beheer door de RTM omgebouwd tot stacaravan avant la lettre. Vanaf 1946 kon men die voor zeven gulden per dag huren. Doordat ze dichtbij zee in Ouddorp, Renesse en Haamstede opgesteld waren, werden ze in de eerste jaren veel verhuurd: het eerste jaar was de omzet meer dan 10.000 gulden. Een rekensommetje leert, dat elke wagen dan wel 10 weken verhuurd moet zijn geweest. De welvaarttoename in de jaren vijftig noopte de RTM tot modernisering, maar ook dat mocht niet echt meer baten. Het was niet meer luxe genoeg! Na de watersnoodramp werd de tram op Schouwen-Duiveland een bus. Dat werkte dus ook niet mee. En al kwakkelend bereikte men 1971 en werd er een punt gezet achter dit leuke naoorlogse initiatief. Dit boeiend en vlot geschreven boek geeft een duidelijk verslag van dit project en is door zijn uitvoering en illustraties zeker de moeite waard om te lezen en te bekijken.
Lenen of reserveren: Ta-170.022.


Lenen of reserveren:
Sa-000.278.

Die Goldenen Jahre der Eisenbahnen 1830-1920, door Harry Weaver, 1977, 128 blz. met naar schatting meer dan 300 afbeeldingen, tekeningen en kaarten.

Dit uit het Engels in het Duits vertaalde boek is qua onderwerp niet (Eisen)baanbrekend, want over de eerste eeuw spoorweghistorie in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten/Canada zijn tal van mooie en rijk geïllustreerde boeken verschenen, maar de keuze van de illustraties in dit boek maakt het zo aardig om het door te bladeren en zo hier en daar een (sub)hoofdstukje te lezen. Aan het eind is er nog 18 bladzijden ruimte voor de rest van de wereld en ook daar weer – voor mij althans – heel wat “nieuwe” plaatjes. Een aanrader om in een paar avonden door en tot je te nemen.
Lenen of reserveren: Sa-000.278.


Lenen of reserveren:
Ua-440.102.

Der Tunnel, Verbindungsbahn der S-Bahn Stuttgart, Dokumentation ihrer Entstehung, diverse schrijvers die deel uitmaakten van de projectorganisatie, die de bouw begeleidden, 1985. 230 blz. incl. uitklapbare kaart, rijk (in kleuren) geïllustreerd met foto’s, tekeningen en kaarten.

Dit is een behoorlijk technische, maar toch zeer interessante en goed leesbare verhandeling in het Duits over de aanleg begin jaren tachtig van de S-Bahn-verbindingstunnel van het hoofdstation van Stuttgart via de universiteit naar de stadsgrens in de richting van de luchthaven. De aansluiting van de luchthaven op het S-Bahnnet ontstond overigens pas in 1993.
Het hele traject van besluitvorming tot ingebruikname komt aan de orde. De technische achtergronden van de aanleg worden ook uitgebreid behandeld. Door de vele tekeningen en foto’s is een en ander ook voor de geïnteresseerde leek best begrijpelijk. Warm aanbevolen!
Lenen of reserveren: Ua-440.102.


Lenen of reserveren:,
Sa-430.388.

Krieg auf Schienen. Eisenbahn und Eisenbahner in zwei Weltkriegen, door
P. Daniel Hörnemann, 2009, 128 blz., 226 zwart/wit foto’s.

Dit is een fotoboek met uitgebreide onderschriften in het Duits. Het behandelt vele oorlogsaspecten in aparte hoofdstukken, waarbij steeds beide Wereldoorlogen aan de orde komen. Dat is een originele maar ook interessante manier om de verschillen en overeenkomsten tussen beide oorlogen aan te tonen. De foto’s zijn, op het plaatje van het beroemde rijtuig in het Franse Compiègne na, allemaal “nieuw”!
Alleen het hoofdstukje Endstation: Ruinen und Friedhöfe bevat een paar verschrikkelijke plaatjes van de gruweldaden die in beide oorlogen plaatshadden. Maar voor het overige is het een interessant dubbel tijdsdocument met veel menselijke invulling van de twee oorlogtijdvakken. Een plaatjesboek met goede verklarende onderschriften, dat zeer leesbaar is!
Lenen of reserveren: Sa-430.388.


Lenen of reserveren:
Sm-440.239.

Die Baureihe VT 10 5, Die Gliedertriebzüge ‘Senator’ und ‘Komet’ der Deutschen Bundesbahn, door Heinz Kurz, 2016, 178 blz., 276 foto’s, waarvan 15 in kleur.

De Duitse constructeur Franz Kruckenberg was naast de ontwerper van de Schienenzeppelin, een éénwagentreinstel met vliegtuigschroefaandrijving (zie Sm-430.114a en b), ook de ontwerper van de dieselmechanische lichtgewicht treinstellen Senator en Komet, die qua model en technisch ontwerp toch wel hun tijd ver vooruit waren door onder meer hun stroomlijn en onderstelconfiguratie.
De Senator (VT 10 501) was de dagsneltrein met zeven rijtuigen, die aanvankelijk in 1954 op het traject Hamburg – Frankfurt reed en de Komet (VT 10 551) was de nachttrein, die met acht of negen rijtuigen werd ingezet op het traject Hamburg – Basel, eveneens in 1954. In 1957 en ‘58 werden de Senator en de Komet uit de omloop genomen vanwege allerlei problemen. Toch zijn veel technische hoogstandjes uit deze treinen later weer gebruikt, zoals in de TEE-treinstellen VT 11.5.
Overigens als je afbeelding 71 op blz. 43 bekijkt, kun je zien dat de arbeidsvoorwaarden van de Zugsekretärin (treinsecretaresse) maar matig zijn, gelet op haar stoeltje…
Een zeer gedetailleerd boek. Typisch voer voor de echte Triebfahrzeug-adepten!
Lenen of reserveren: Sm-440.239.

Rutger Ruempol


[printfriendly]
Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com. Let op: alleen leden kunnen reserveren en lenen.

Direct lid worden van de NVBS