Spoors speuren rond de Haarlemmermeer

Ook in 2018 gaan we weer spoorzoeken. Later dit jaar staan de restanten van de Gelderse Tramwegen op het programma, maar we beginnen op zaterdag 7 april met een speurtocht naar de overblijfselen van de zogeheten Haarlemmermeerlijnen tussen Haarlem en Alphen aan den Rijn.

De excursie start om 9.30 uur in Haarlem Spaarnwoude en eindigt rond 13.40 uur in Boskoop op de vergaderlocatie van de Algemene Ledenvergadering. In de tussentijd trekken veel stationsgebouwen, wachtposten en (restanten van) kunstwerken aan de deelnemers voorbij.

Het is opmerkelijk hoeveel bouwwerken anno 2018 nog als woonhuis overeind staat en met veel historisch besef worden onderhouden. We zien ze onder meer in Vijfhuizen, Hoofddorp, Aalsmeer, Uithoorn, Nieuwveen en Aarlanderveen. Wim Wegman heeft diverse publicaties over het Haarlemmermeernet op zijn naam staan en hij rijdt mee om in en rond de bus te verhalen over het spoorverleden dat eindigde tussen 1936 en 1986.

NVBS-leden betalen 28 euro voor deelname, niet-leden 5 euro meer. Koffie met gebak en een informatief speurboekje zijn bij de prijs inbegrepen. De inschrijving start op vrijdag 9 februari met de publicatie in Op de Rails en op de website van de NVBS. Hang ook de speurneus uit en ga mee!

Ronald Bokhove

De overweg in de Legmeerdijk met woning 42 bij km 2,61 tussen Aalsmeer en de Kwakel op 25 mei 1963. Foto: Roef Ankersmit (beeldbank SNR).

De vrije busbaan tussen Aalsmeer en Uithoorn ligt op het oude spoortraject, zodat station De Kwakel nog steeds per OV bereikbaar is, zij het niet meer met de trein. Foto: Ronald Bokhove.


Oliebollen en glühwein in een oude trein

Voor de traditionele Oliebollenrit van de NVBS werd dit keer museum­treinstel 273 ingeschakeld. Op 29 december 2017 vond hiermee een rondrit plaats via het Groene Hart en de Kop van Noord-Holland. In het uitverkochte treinstel zat ook onze redacteur Marius Hekker. Na de glühwein dreigde hij even weg te dommelen, maar hij is er toch in geslaagd om ons verslag te doen van deze rit.

Kort na vertrek van de intercity naar Leiden kwam onze excursietrein voorrijden op spoor 12 in Utrecht. Excursieleider Rob Zoomer was reeds op het perron aanwezig om de deelnemers welkom te heten. Stipt op tijd, om 3 over 10, vertrok de trein richting Woerden en Leiden. Al gauw maakten de vrijwilligers van de catering hun eerste ronde door de trein met koffie en uiteraard oliebollen.

Via Alphen a/d Rijn, waar we even moesten wachten op een kruisende trein, reden we non-stop via Leiden en de ‘Oude Lijn’ naar Haarlem. Op spoor 5, buiten de kap, vond de eerste fotostop plaats. Iets te laat ging het verder naar Beverwijk en Uitgeest, waar we opnieuw op een kruisende trein moesten wachten.

Speciaal voor de fotografen heeft de machinist de frontseinen aan de achterkant van de trein aangezet.

Hierna vond op spoor 1 in Alkmaar de volgende fotostop plaats. Dankzij het treinpersoneel, dat behulpzaam was bij het openen van de poortjes, konden de fotografen hun plaatjes schieten vanaf het andere perron. Dat treinpersoneel bestond overigens uit vrijwilligers van het Spoorwegmuseum. Tijdens de rit fungeerden zij als balkonwacht. Omdat treinstel 273 geen deurvergrendeling kent, moeten de deuren tijdens het rijden worden bewaakt.

Wat het weer betreft begon de victorie niet in Alkmaar. Vanaf ons vertrek was het miezerig weer. Op naar Den Helder, aankomst op spoor 1, waar ruim tijd was om de volgende serie foto’s te maken. Vervolgens vrijwel non-stop via Zaandam naar Amsterdam. Onderweg werd de eerste glühwein geschonken. Dankzij de actieve en attente excursiebegeleiding werd voorkomen dat men wegdommelde, na reeds de nodige uurtjes in de trein…

De Oliebollen Express wordt keurig aangekondigd op de treinaanwijzers.

Na de fotostop in Amsterdam ging het richting Hilversum, waar door de liefhebbers nog snel wat plaatjes geschoten konden worden in het donker. Vanaf Hilversum via de zijtak van de Oosterspoorweg naar Utrecht, waar op tijd de excursie eindigde op spoor 2.

Wederom een prima verzorgde en goed georganiseerde SNE-excursie, waarvoor de organisatie een grote pluim verdient. Ook de vriendelijke en behulpzame vrijwilligers van het Spoorwegmuseum hebben deze dag hun beste beentje voorgezet!

Marius Hekker

Fotoalbum

Uit het fotoalbum van Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden en hun introducé’s kunnen zich hier voor aanmelden.

Meer informatie over de SNE: www.nvbs.com/excursies.

Voor de brochure met het programma voor 2018 klik hier (pdf).