Van treinkaartje naar pannenkoek

Berkel en Rodenrijs

Het stationsgebouw van Berkel en Rodenrijs in Zuid-Holland heeft tussen 1908 en heden al heel wat verschillende ver­voerders over het spoor zien passeren. In die tijd is niet alleen de naam op de gevel veranderd, maar ook de functie van het gebouw.

De Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) legde tussen 1907 en 1908 een spoorlijn aan die Rotterdam Hofplein via Den Haag verbond met Scheveningen: de Hofpleinlijn. Aan deze spoorlijn lagen oorspronkelijk twee stations met de namen Berkel en Rodenrijs. Dit waren ZHESM-standaard­gebouwen, ontworpen door architect J.J.L. Bourdrez. Station Berkel werd in 1965 gesloten en in 1975 gesloopt. Het station Rodenrijs kreeg na de sluiting van station Berkel de naam Berkel en Rodenrijs.

NS-station Berkel en Rodenrijs met treinstel 822 (Plan V) onderweg van Rotterdam Hofplein naar Den Haag Centraal op een winterse 8 februari 1978.

Op 24 maart 2017 passeren RET RandstadRail-stellen 5501 en 5516 het voormalige stationsgebouw richting Den Haag Centraal. Sinds 17 augustus 2010 vertrekken de metrostellen niet meer vanaf Rotterdam Hofplein, maar maken deze gebruik van de nieuw aangelegde tunnel tussen Rotterdam Centraal en Kleiweg. De foto werd gemaakt vanaf het perron van de nieuwe metrohalte.

Op 3 juni 2006 stopten de Nederlandse Spoorwegen met de exploitatie van de Hofpleinlijn en werd het stationsgebouw van Berkel en Rodenrijs gesloten. Als Rotterdamse metrolijn E en onderdeel van RandstadRail werd deze railverbinding tussen Rotterdam en Den Haag voortgezet. De nieuwe metrohalte – gelegen vlak naast het oude stationsgebouw – kreeg weer de oorspronkelijke naam Rodenrijs.

NS-station Berkel en Rodenrijs aan de straatzijde in een nog landelijke omgeving, 23 april 1984.

R-Net metrohalte Rodenrijs – gefotografeerd op 15 oktober 2014 – vertoont de kenmerken van de moderne tijd: een uniek ontwerp en fraai om te zien, maar het heeft verder weinig om het lijf. Een tweede leven in de toekomst als pannen­koeken­restaurant of anderszins zal er in tegenstelling tot het oude stations­gebouw er niet inzitten.

Het stationsgebouw is gelukkig bewaard gebleven en doet nu dienst als pannenkoekenrestaurant.  Zo’n pannenkoek smaakt nog lekkerder als tegelijk met een schuin oog naar het passerende railvervoer gekeken kan worden…

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie