“Complimenten voor NVBS Actueel. Informatief, afwisselend, leuk om te lezen.”
Het vorige nummer
Een paar kritische lezers, lezers waar wij overigens zeer blij mee zijn, wezen ons op enkele ongerechtigheden in het vorige nummer.
Beneluxtrein
John Krijgsman mailt: “Complimenten voor NVBS Actueel. Informatief, afwisselend, leuk om te lezen. Het stukje over de nieuwe route voor de Beneluxtrein bevat echter een positieve opmerking die feitelijk onjuist is, maar door veel media klakkeloos is overgenomen uit juichende berichtgeving van NS en het ministerie: de reistijd Amsterdam – Brussel is inderdaad een half uur bekort, maar dat heeft niets te maken met de nieuwe route via Breda. De tijdwinst zit alleen maar in de nieuwe route ten noorden van Rotterdam, omdat over de HSL wordt gereden tussen Schiphol en Rotterdam. De reistijdwinst tussen Rotterdam en Antwerpen via de HSL bedraagt slechts 1 minuut t.o.v. de oude route via Dordrecht en Roosendaal, omdat het uitstapje vanaf de HSL bij Prinsenbeek naar Breda, daar kopmaken en dan weer naar de HSL bij Hazeldonk èn de stop in Noorderkempen de gewonnen tijd weer teniet doen. Maar NS en NMBS vonden het toch een mooi excuus om ook de kaartjes Rotterdam – België duurder te maken.”
Eurostar
Dirk Eveleens Maarse mailt: “Dat de president-directeur van NS de topografie van Londen niet in zijn hoofd heeft is tot daar aan toe, maar dat een officieel orgaan van de NVBS niet beter weet is toch wel erg kwalijk. St Pancras was altijd St Pancras en Waterloo is nog steeds Waterloo. De een bedient streken ten noorden van Londen, Waterloo het zuidwesten. Ooit vertrok de Eurostar vanuit Waterloo International, maar sinds jaren is dat St Pancras. Dat dat een heel mooi station is, is zondermeer waar.”
Ook Theo van Riet maakte ons opmerkzaam op deze faut pax van Roger van Boxtel, waar wij als redactie tot onze schande overheen hebben gelezen.
Nogmaals de laatste tram van de RTM
Dirk Eveleens Maarse wees ons erop dat de laatste RTM-tram niet reed op 15 maar op 14 februari 1966. In onze onschuld zijn wij afgegaan op wat er op blz. 154 in het standaardwerk uit 1971 over de RTM van A. Dijkers staat, namelijk dat de opheffing van de dienst voor reizigers plaatsvond op 15 februari 1966. Maar dat was dus de eerste dag waarop de tram niet meer reed. Foto’s van de laatste rit, die plaatsvond onder barre omstandigheden, staan op de website van Edward Bary.
Vijftig jaar huisstijl
In 2018 is het 50 jaar geleden dat NS een nieuwe huisstijl introduceerde, met gele treinen en het bekende vishaaklogo. Gerrit Nieuwenhuis schreef hierover een interessant artikel in het meinummer van Op de Rails. Hierin gaat hij ook in op de nieuwe opzet van de dienstregeling (Spoorslag ’70) en de toekomstvisie van NS (Spoor naar ’75).
In het Spoorwegmuseum is tot eind oktober 2018 een tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Deze tentoonstelling is ingericht in museumtreinstel 876. Op zaterdag 26 mei rijdt dit treinstel van Leiden (spoor 2, 12:35), Alphen a/d Rijn, Woerden en Utrecht Centraal (spoor 11, 13:55) naar het Spoorwegmuseum. Meer informatie over de tentoonstelling.
RTV Utrecht zond op 21 mei 2018 een documentaire uit: ‘Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’. Te zien via uitzending gemist.
Open dag Utrechts Archief
Zondag 27 mei 2018. Precies 50 jaar geleden verhuisde het Gemeente- en Rijksarchief in Utrecht van de Drift naar een nieuw gebouw aan de Alexander Numankade. Aanleiding voor een open dag in Het Utrechts Archief. Meer informatie.
Stoom op Scheveningen
Weekend 2 en 3 juni 2018. Stoomevenement in de haven van Scheveningen. Er komen minstens tien grote stoommachines, waaronder stoomtractoren, stoomwalsen, stoomauto’s en brandweerspuiten. Ook zijn er kleinere stoommachines te zien, waaronder een stoomfiets. Toegang gratis. Meer informatie.
Open dagen Blerick
Multi Event 2018
Weekend 9 en 10 juni 2018. Open dagen in de voormalige wagenwerkplaats aan de Marconistraat. Van 10.00-17.00 uur; toegang 5 euro, kinderen 2,50 euro. Materieelshow met treinen en bussen, modelspoorbanen, verkoopkraampjes. Ook de NVBS is aanwezig met een promotiestand. Meer informatie.
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Proosten op 50-jarige stoomtram
Op 23 mei 2018 is in Hoorn in aanwezigheid van 300 medewerkers, vrijwilligers en oud-medewerkers de vijftigste verjaardag gevierd van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 reed de eerste Museumstoomtram tussen beide steden. In de halve eeuw dat het rijdende museum over de Nederlandse stoomtramgeschiedenis bestaat, is deze rit inmiddels vele malen herhaald voor ruim twee miljoen bezoekers.
Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn en Frank Streng van Medemblik feliciteerden de medewerkers met de ontwikkeling die het museum in die periode heeft doorgemaakt. Uit handen van de burgemeester van Hoorn ontving de Museumstoomtram een Eenhoornzegel voor de verdiensten die het museum voor de stad heeft gehad.
Onder aanwezigheid van de 95-jarige medewerker van het eerste uur Hans de Herder werd aansluitend locomotief 30 uit 1908 na een restauratie weer in dienst gesteld. Hij kocht de locomotief in 1967. Met deze en locomotief 18 van de Gooische Tram begon het rijdende museum in 1968. Rond loc 30 zal in de komende weken een educatief programma voor het basisonderwijs worden gepresenteerd.
Beide burgemeesters en Hans de Herder ontvingen de eerste exemplaren van het jubileumboek “Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018 – 50 jaar Verbindend” uit handen van directeur René van den Broeke. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Museumstoomtram te Hoorn.
Interviews
Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke en het portret van Hans de Herder in NVBS Actueel.
Bello Festival
In het weekend van 7 en 8 juli 2018 vindt bij de SHM het Bello Festival plaats. Onder andere pendelritten met twee stoomlocs van de SSN tussen Hoorn en Enkhuizen. Meer informatie.
Amsterdam Stuff
Binnenkort rijdt de metro van de Noord-Zuidlijn onder het historisch centrum van Amsterdam door. Hier zit de bodem vol overblijfselen uit het verleden. De afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam heeft bij de aanleg van de metrolijn negen jaar lang archeologische opgravingen uitgevoerd. Van 9 juni t/m 2 september 2018 is een deel van de vondsten te zien in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Dinsdag t/m zondag, 11–18 uur. Meer informatie.
Amsterdamse museumtrams bedreigd
Het tv-programma Een Vandaag besteedde op 7 mei 2018 aandacht aan de plannen van de gemeente Amsterdam om woningen te bouwen op de locatie waar nu de Amsterdamse museumtrams zijn ondergebracht. Meer over deze uitzending.
De petitie waarin wordt opgeroepen tot het behoud van dit culturele erfgoed is inmiddels door zo’n 15.000 mensen ondertekend. Teken de petitie.
Gevaarlijke vrouwen in het OV
Vrouwen met hoofddoekjes zijn volgens sommige mensen gevaarlijk. Maar echt gevaarlijk waren pas de hoeden die vrouwen vroeger droegen. Die zetten ze op heur haar vast met hoedenspelden. Die waren scherper dan een breinaald. Je kunt je voorstellen dat er vervelende dingen konden gebeuren als zo’n vrouw naast je zat, met scherpe uitsteeksels op ooghoogte. Vandaar dat die spelden vaak waren verboden, tenzij er beschermende dopjes op zaten. En wie geen dopjes bij zich had, kon ze kopen bij de conducteur, zoals de dopjes uit de collectie van Pim van der Kuijlen.
In de Hamburger Hochbahn mocht je niet reizen zonder afgeschermde ‘Hutnadelspitzen’. Het bordje op de foto hieronder hangt in NVBS Centraal.
[printfriendly] |
En nog even dit…Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten! |
Contact met de NVBSBinnen de NVBS zijn veel mailadressen in gebruik. Heeft u een vraag of opmerking en weet u niet waar u die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com. |
De NVBS zoekt vrijwilligersDe NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligerswerk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures. |