Nieuw in de NVBS-bibliotheek

De spoorbrug over de Lek bij Culemborg. Foto’s 2003-2018.

Klein maar fijn! Een mooi uitgevoerd foto­boekje van 96 bladzijden met 95 prachtige en sfeervolle kleurenfoto’s gemaakt door Kees Wielemaker ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de ijzeren oever­verbinding over de Lek bij Culemborg.

Stoom, elektrisch en diesel, reizigers en goederen, alles komt in vier seizoenen voorbij. Voorin ook nog de geschiedenis van de brug in het kort en achterin beknopte onderschriften bij de foto’s.

Lenen of reserveren: Sb-133.001

Het boek is ook te koop in de NVBS-winkel. Bestel direct voor € 16,95 incl. verzending.


De Blauwe Tram Leiden – Scheveningen

Een kloek boek van 272 bladzijden met een schat aan informatie over de ‘Blauwe’ maar dan beperkt tot Scheveningen – Den Haag – Voorburg – Leiden. Vanaf de bouw van de stoomtramvoorloper in 1882 tot de sloop van de lijn in 1961.

Rijk geïllustreerd met zwart-witfoto’s van redelijke kwaliteit. Er zijn echt wel boeken met kwalitatief betere foto’s, maar hier gaat het om een totaalbeeld met uit­gebreide en zeer leesbare teksten van Dick van der Spek. Voorts zijn veel en duide­lijke kaarten opgenomen. Kortom een must voor vrienden van de NZH-trams!

Lenen of reserveren: Ta-157.043

Het boek is ook te koop in de NVBS-winkel. Bestel direct voor € 35,00 incl. verzending.


Geschiedenis van het Openbaar Vervoer te Brussel. Deel 2: 1914-1945.

Ingewikkeld: dit boek is deel 2 van een tweedelige serie. En het nu voorliggende deel 2 is weer in tweeën heringebonden. Deel 1 van deze serie hebben we inmiddels ook aangeschaft en is volgende maand ook in de bibliotheek beschikbaar. Het boek werd uitgegeven door MIVB, de openbaar­vervoerorganisatie van Brussel en is geschreven door Eugène de Valck en Joseph Delmelle.

Het eerste deel, van deel 2 dus, behelst de periode 1915-1935 en het tweede gaat over de periode vanaf 1935, het jaar waarin de Wereldtentoonstelling in Brussel was, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn mooi uitgevoerde boeken met prachtige tekeningen in kleur en veel (niet haarscherpe en wat grofkorrelige) foto’s. Verder zijn er ook nog netkaarten opgenomen.

De 200 pagina’s per subdeel worden ruimschoots verder gevuld met zeer leesbare teksten. Maar je moet wel even wennen aan het Belgische taalgebruik. Hier wordt geschiedenis geschreven met een grote G!

Lenen of reserveren: Ta-410.143.2.1 en Ta-410.143.2.2


Alte Meister der Eisenbahn-Photographie: Thomas Frister

Ostthüringen, Vogtland und Westsachsen 1969 bis 1990

Dit is alweer het dertiende Alte Meister-fotoboek dat we in de bibliotheek hebben. Het zijn weer haarscherpe zwart-witfoto’s van hoge kwaliteit. Veel stoom, maar ook elektrische en diesellocs komen voorbij in voormalig Oost-Duitsland.

De 184 foto’s op 160 bladzijden zijn zoals te verwachten voorzien van goede inhoudelijke ondertitels, geschreven door de fotograaf. Goede wijn behoeft geen krans!

Lenen of reserveren: Sm-450.171


Cabins, Crummies & Hacks

A Pageant of the Little Red Caboose behind the Train

Deze serie van vier fotoboeken gaat over conducteurswagens, maar dan in de Verenigde Staten, waar ze cabooses heten. Kenden wij bij de NS conducteurs­wagens volgens één model, in de VS zijn er talloze modellen, vrijwel allemaal met een ‘uitkijkverdiepinkje’. Het woord caboose is overigens afgeleid van het Nederlandse woord kombuis.

John Henderson maakte een uitgebreide studie van deze cabooses en verdeelde de VS daartoe in vier regio’s, waarvan hij iedere maatschappij behandelt. Deel 1 telt 128 pagina’s en 400 foto’s in kleur. De andere delen zijn elk 80 pagina’s en hebben zo’n 250 foto’s. Oh ja, in tegenstelling tot wat de ondertitel suggereert zijn er ook cabooses in andere kleuren dan rood!

Lenen of reserveren: Sm-720.312.1, Sm-720.312.2, Sm-720.312.3, Sm-720.312.4


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vindt u op de website van de NVBS: www.nvbs.com/bibliotheek. Alleen leden kunnen boeken lenen.

Lid worden van de NVBS