Er ging niets boven Groningen

Amsterdam CS, spoor 11, 8 mei 1970. De sneltrein naar Groningen, met achterop een tweewagenstel materieel ’40. De tweewagenstellen hadden een even grote bagageruimte als de vijfwagenstellen van dit type, waardoor de verhouding met het aantal zitplaatsen nogal scheef was. De tweetjes waren dan ook vooral bedoeld als versterkingsmaterieel. Tijdens de oorlog deden ze zelfs dienst zonder motoren, wat ze de bijnaam ‘zweefvliegtuig’ opleverde.

Amsterdam CS, spoor 11, 22 april 2002. De intercity naar Groningen en Leeuwarden, met achterop Koploper 4023, die door kunstenaar Mendini onder handen is genomen. De bedoeling was om hiermee reclame te maken voor Groningen, speciaal voor het kunstmuseum in deze stad. Op de kopdeuren staat ‘Er gaat niets boven Groningen’. Die tekst is inmiddels verdwenen, net als de kopdeuren.

Foto’s: Nico Spilt


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie