Van Betuwelijn naar MerwedeLingelijn

De Betuwelijn is de bijnaam van de spoorlijn die loopt van Elst via Tiel en Geldermalsen naar Dordrecht. Het traject tussen Tiel en Geldermalsen werd in 1978 geëlektrificeerd. Vanaf toen werden alleen nog op het westelijk en oostelijk deel van de Betuwelijn dieseltreinen ingezet. Op 20 april 1984 reed DE3 114 (gebouwd door Werkspoor in 1960 en ook wel aangeduid als ‘Plan U’) tussen de stations van Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam langs een klassieke boerderij richting Dordrecht. De Betuwe oogt nog weids en landelijk en van de latere Betuweroute – de goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de grens met Duitsland – is nog niets te bekennen.

De elektrificatie tussen Geldermalsen en Dordrecht kwam in 1992 gereed en in 2006 nam Arriva hier de treindienst over van de Nederlandse Spoorwegen. Het westelijk deel van de Betuwelijn kreeg de nieuwe benaming ‘MerwedeLingelijn’. Op 15 juli 2018 passeert GTW2/8 502 (gebouwd door Stadler in 2008, met bij Arriva de bijnaam ‘Spurt’) dezelfde klassieke boerderij die in de loop der tijd nauwelijks veranderd lijkt te zijn. De bovenleidingmasten en windmolens – allemaal nodig voor de transitie naar een duurzamere samenleving – zorgen nu in de eens zo weidse Betuwe voor een zekere horizonvervuiling. Op de achtergrond is het dubbelspoor van het in 2012 geopende station van Boven-Hardinxveld te zien. Mede hierdoor werd een kwartierdienst mogelijk (van maandag tot en met zaterdag) tussen Gorinchem en Dordrecht.

De nieuwe openbaarvervoerconcessie voor de periode 2018-2026 Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV-gebied) – waar de MerwedeLingelijn deel van uitmaakt – is naar Qbuzz gegaan. Per 9 december 2018 is Arriva hier van het toneel verdwenen en gaan de treinen van Qbuzz tussen Dordrecht en Geldermalsen onder de vlag van R-Net rijden. NS doet al hetzelfde met R-Net tussen Gouda en Alphen a/d Rijn. De huidige GTW-treinstellen zullen een opknap­beurt krijgen en in hun nieuwe uiterlijk van R-Net de boerderij bij Hardinx­veld blijven passeren. En de boer? De boer, hij ploegt voort.

Tekst en foto’s Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie