Van Schaesberg naar Landgraaf

Een reis per tijdmachine

Een reis van station Schaesberg naar station Landgraaf is nooit per trein te maken geweest. Wel per tijdmachine. In 1982 ging de gemeente Schaesberg namelijk op in een grotere gemeente die de naam Landgraaf kreeg. De stationsnaam werd vier jaar later, in 1986, overeenkomstig aangepast.

Op 4 juni 1980 vertrekt nog vanuit Schaesberg een goederentrein getrokken door NS diesellocomotief 2423 richting Haanrade en Herzogenrath (Duitsland) en passeert het klassieke inrijbordes. Links op de achtergrond is nog het witte stationsgebouw van Schaesberg te zien en aan de rechterzijde (vlak voor de huizenrij) liggen de hoger gelegen sporen richting Kerkrade. Treinreizigers naar Aken konden geen gebruik maken van het spoor naar Herzogenrath en moesten via Simpelveld reizen.

35 jaar later is de klassieke beveiliging hier reeds lang verdwenen en wordt het zicht op het stationsgebouw onttrokken door de begroeiing. Het stationsgebouw staat er nog wel, maar daar is nu een pizzarestaurant in gevestigd. Op 21 april 2015 passeert de Euregiobahn van de Deutsche Bahn met Talent-diesel­trein­stellen (type VT 634.2) uit Heerlen richting Herzogenrath en Aken. Ook de sporen richting Kerkrade gaan schuil achter het groen en de treinen van NS hebben daar sinds december 2006 plaatsgemaakt voor die van Veolia – tien jaar daarna opgevolgd door Arriva.

Elektrificatie en spoorverdubbeling

Inmiddels is dit beeld weer veranderd, want tussen mei en september 2018 werd het traject Landgraaf – Herzogenrath geëlektrificeerd. Als alles volgens plan verloopt, zal per 9 december 2018 de Euregiobahn op dit traject vervangen worden door een drielandentrein van Arriva die Aken, Heerlen, Maastricht en Luik één keer per uur met elkaar gaat verbinden. Arriva heeft hiervoor nieuwe drie­delige FLIRT-treinen aangeschaft die met drie soorten spanningen om kunnen gaan.

Verder in de tijd staat hier een spoorverdubbeling gepland waardoor een directe intercitydienst van Eindhoven naar Aken en Keulen mogelijk moet worden. Als Post T in Schaesberg dan nog zou hebben bestaan, had men het maar druk gekregen met al die nieuwe internationale treinen.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie