Zoekplaatjes

Deze maand drie nieuwe zoekplaatjes. Voor wie van dit soort speurwerk houdt, ook als het niet speciaal over emplacementen of stations gaat, wijzen wij graag op de leuke site www.zoekplaatjes.nl.

Een Duitse locomotiefloods, gefotografeerd door Jan Vogels. Maar waar? En wanneer ongeveer?

Deze foto is gemaakt op 18 februari 1995 door G. Kuschy. Hij heeft niet genoteerd welk stationsgebouw hier te zien is. Het is in de voormalige DDR.

Deze foto is vermoedelijk gemaakt op 9 mei 1992, ook door G. Kuschy. Locomotief DR 03 1010 trekt trein N3004 tijdens een ‘Plandampf’-evenement. Maar waar?

Vorige zoekplaatjes

Vorige maand toonden we twee foto’s gemaakt door H.H. Luijendijk:

Deze foto is waarschijnlijk ergens in Rotterdam gemaakt, vermoedelijk in de periode 1977-1979. De vraag: waar precies?

We kregen enkele reacties op deze foto die elkaar deels tegenspreken: in de buurt van de Merwehaven of bij de Beatrixhaven. Die twee havens liggen aan weerszijden van de Maas. Mogelijk komt er dus nog een vervolg waarin een definitief uitsluitsel kan worden gegeven.

Sjaak Ossebaar vermoedt dat het in Rotterdam Zuid is, en wel het Handelsterrein met koelwagens voor het bananenvervoer.

Frank Pennin: de foto van de koelwagens lijkt mij gemaakt bij de toenmalige bananenterminal tussen de Beatrixhaven en de Prins Johan Frisohaven (zie Sporenplan Online, 1965).

Marc Schmitz: de leuke (Duitse) Migros-wagen lijkt mij in de hoek van de Waalhavens gefotografeerd. Maar er is vast en zeker een lokaal beter bekende spoorliefhebber.

Hans Scherpenhuizen: ik denk dat de foto is gemaakt op het terrein van stuwadoorsbedrijf Müller-Progress (SMP) aan de Prinses Beatrixhaven. Ik heb zelf in de jaren zeventig de wagons daar ook op de plaat gezet. Op dit terrein stond een zogenaamde bananenloods waar de koelwagons zonder invloeden van het weer overdekt konden worden beladen. Voor het rangeerwerk waren in de hoogtijdagen drie rangeerlocomotieven van SMP aanwezig. Het meeste vervoer vond plaats na aankomst van een speciale bananenboot, waarbij er bijvoorbeeld in 1977 voor de Zwitserse markt wekelijks twee rechtstreekse treinen met bananen naar Basel reden. Hiervoor waren particuliere koelwagons met ‘Migros’-reclame ingezet. Begin jaren tachtig verloor SMP het lucratieve vervoer, waarvan de overslag al in 1949 was begonnen aan de Maashaven, aan de haven van Antwerpen.

Kees Vermeij, voormalig inwoner van Oud-Mathenesse, denkt dat de foto is gemaakt tussen de Schiedamseweg (hoog) en de Merwehaven in het uiterste westen van Rotterdam. Dat is nabij de citrusfruitveiling. Overigens heet de Schiedamseweg (hoog) gelegen tussen Marconiplein en Schiedam in de volksmond de Rotterdamsedijk. Dichtbij het Marconiplein waren met name de fruitwagens te vinden. Dichterbij Schiedam kwamen de bekende bollenwagens, met kalk voor de glasfabriek (met name flessen). Als er weer eens een fruitwagen was gestoten, konden we als jongens perziken eten totdat je buikpijn kreeg. Onverhandelbaar, maar wel lekker. De Merwehaven, met zijn drie vertakkingen, was een typische stukgoedhaven, die tot de komst van de containers veel kraanwerk kon verwerken, zoals op de foto duidelijk zichtbaar is. De getoonde treinsporen lopen parallel aan de tramsporen van voorheen de lijnen 4 (wit) en 4 (zwart), later 1 en 8. In dit gebied was naast de genoemde trein- en tramactiviteiten ook de kolentram van het GEB actief.

Deze foto is gemaakt in Attnang-Puchheim, waarschijnlijk in 1979 of 1980. Van welke maatschappij is het rijtuig met het mooie embleem?

Dit was geen moeilijke. We kregen reacties van Frans van de Rivière, Paul Bosman, Marc Schmitz, Dirk Eveleens Maarse, Sjaak Ossebaar, Erik Swierstram, Chris Pescher en Han de Graaf. Zij wisten vrijwel allemaal te melden dat het om een Joegoslavisch rijtuig gaat, dus van de Jugoslovenske železnice (JŽ). Het blauwe rijtuig links is Hongaars. Door enkelen is voorzichtig gespeculeerd om wat voor trein het zou kunnen gaan. Genoemd werden de Beograd Express en de Oriënt Express, en nog wat voorzichtiger: een trein ‘richting Balkan’.

N.B. In het novembernummer komen we op deze twee zoekplaatjes terug. Er is meer over te zeggen!

Nico Spilt


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeld­bank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

Mail de redactie