Nieuws & korte berichten

Zaterdag 26 januari 2019: 50 jaar tram in Rotterdam-Schiebroek

Vijftig jaar geleden kreeg Schiebroek zijn tramverbinding met het centrum van Rotterdam, ter vervanging van een overvolle buslijn. Dit jubileum wordt op zaterdag 26 januari 2019 gevierd. Tussen 11.00 en 16.00 uur vinden er ritten plaats met een tram en een bus van 50 jaar geleden. Ook wordt die dag een fototentoonstelling geopend. Meer informatie.


Railtheater Amsterdam

Railtheater Amsterdam (RTA) organiseert film- en dia-avonden. Meestal in de eigen locatie in Amsterdam, soms ook bij de NVBS.

  • Donderdag 31 januari 2019. De wereld rond met Amstelfilm. Een gevarieerd filmprogramma met zes smalfilms uit de collectie van Remy van Amstel.
  • Donderdag 14 februari 2019. Fotopresentatie door Mitchel van Lier over twee onderwerpen: treinen in Oost-Europa en trams in Amsterdam.

Slotermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.railtheater.nl


De laatste stadstram van Utrecht

Maarten van Rossem maakt een ritje
Zo’n honderd jaar geleden lag er in de stad Utrecht een uitgebreid tram­netwerk. Vijf lijnen liepen in en rond de stad; er liep zelfs een tramlijn onder de Dom door. Maarten van Rossem maakte een ritje met de laatst overgebleven stadstram van Utrecht. Deze is van het Stichts Tram Museum. In een loods in Amsterdam wordt deze tram gerestaureerd. Tijdens de rit mag Maarten zelf ook even de tram bedienen. Hij zegt: “Als de Uithoflijn volgend jaar, of wanneer dan ook, voor een half miljard euro klaar is, zal ik er zeker een ritje in maken. Maar ik betwijfel of het zo’n leuk ritje wordt als in deze prachtige tram uit 1926, die met z’n simpele en degelijke techniek dus nog steeds rijdt. Hoe wonderlijk.”

Bekijk de uitzending van RTV Utrecht.

Lees ook het interview met Maarten van Rossem in NVBS Actueel.

Uithoflijn
Op de Uithoflijn vinden nachtelijke proefritten plaats. Vanaf februari 2019 zullen er ook proefritten overdag plaatsvinden. Volgens planning zal de lijn eind 2019 volledig in bedrijf zijn. Lees meer.

Utrecht, 9 september 2007. Ontmoeting van oud en nieuw bij het eindpunt van de sneltram aan het Moreelsepark. Links bijwagen NBM 43 van de tramlijn Utrecht-Zeist, eigendom van het Stichts Tram Museum. Rechts een lagevloer­tram uit Mulhouse, die een dagje kwam proefrijden in Utrecht. Foto: Nico Spilt.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Hierboven een ontwerptekening voor een stoomlocomotief. De maker hiervan is wijlen ir. Marius van den Brandhof. Hij maakte deze tekening in 1939 toen hij op de TH in Delft zat. Hij is afgestudeerd op stoomlocomotieven, maar promoveerde op iets geheel anders, namelijk op vloeibare metalen in een giet­vorm. Na zijn promotie trad hij in dienst van De Nederlandsche Bank, waar hij van 1969 tot 1979 de Muntmeester was. De munten die onder zijn bewind zijn geslagen, kon je herkennen aan de haan als muntmeesterteken. Geen spoorse carrière dus, maar volgens zijn kleinzoon deed hij daar niet moeilijk over en vatte hij die stap samen met de oneliner “het is allemaal rollend materieel”.

We zien op de tekening een nogal bijzondere, gestroomlijnde stoomlocomotief, met onder meer een bagagecompartiment aan de achterkant, een stroomlijnkap over de stoomketel, dubbele cabinedeuren, kleine cilinders. De vraag: wat zou de context van dit ontwerp kunnen zijn geweest? Voor welke kwestie zou deze locomotief een oplossing willen zijn? Heb jij een idee? Mail dit dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweginnovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Het spoorraadsel van de vorige keer betrof dit object. Het lag in een kast op station Amers­foort, zonder dat iemand daar nog wist wat het was. Er zijn ver­schillende reacties gekomen. De meeste inzenders dachten aan een bladveren­pakket. Ofwel als mal voor het onderhoud in de werkplaats, ofwel als les- of demonstratie-object. Eén lezer suggereerde dat het een sierlijst of ornament kan zijn geweest, maar dat is niet waarschijnlijk. We houden het op een bladveren­pakket, waarbij verdere informatie helaas ontbreekt.


The Man in Seat Sixty-One

Mark Smith is een gepassioneerd reiziger, met een hekel aan vliegen. Hij woont in Engeland en heeft van daaruit vele reizen per trein gemaakt naar andere landen. Zijn kennis heeft hij vastgelegd in een zeer uitgebreide website. Die kun je raadplegen als je wilt weten hoe je vanuit Europa in Australië komt zonder te vliegen. Of als je zo goedkoop mogelijk per trein van Parijs naar Venetië wilt.

Ook het reizen per Eurostar wordt uitgelegd, inclusief tips over het boeken van de beste zitplaats. Mark Smith probeert altijd stoel 61 in de eerste klas te reser­veren, vandaar de titel van zijn website. www.seat61.com


Brocken ingesneeuwd

In Nederland wordt al snel de noodtoestand uitgeroepen als er een centimeter sneeuw valt, maar op de Brocken in de Harz zijn ze wel wat gewend. Toch ging het daar begin dit jaar mis: een complete stoomtrein kwam vast te zitten op de berg. Met grote moeite wist men de in een ijsklomp veranderde stoomloc en rijtuigen weer naar beneden te krijgen. Dit leverde natuurlijk veel mooie filmpjes en andere media-aandacht op, waaronder dit artikel.


Noordspoor 2019

Op zaterdag 30 maart 2019 vindt in Drachten het modelspoorevenement Noordspoor 2019 plaats. Er is een grote verkoopbeurs en er zijn diverse model­banen te zien. Ook de musea in Sneek en Zuidbroek zijn vertegenwoordigd. De bedoeling is om hier een jaarlijks evenement van te maken, gericht op de model­spoorders in de drie noordelijke provincies.

Fries Congrescentrum, Oprijlaan 3, Drachten. Van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang € 3,00. Ruime gratis parkeer­gelegenheid. www.wbevenementen.eu


Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM)

Dit Antwerpse museum heeft een langdurige restauratie ondergaan. Vanaf het voor­jaar van 2019 zal het museum weer geopend zijn voor bezoekers. Het museum bezit meer dan 55 voertuigen, waaronder de enige nog bestaande gyrobus, een bus die werd aangedreven door een groot vliegwiel. Kijk voor meer informatie op www.vlatam.be.

In 2019 is het 150 jaar geleden dat in België de eerste tram reed. Dit wordt gevierd met een feestweek in Brussel, van 27 april tot 5 mei 2019. Op zondag 28 april zijn speciale ritten met museumtrams in Antwerpen. Meer informatie over deze activiteiten zul je onder andere tegenkomen in de agenda van NVBS Actueel.


Nogmaals: een NVBS-avond in 1981


Klik hier als deze film niet op jouw apparaat wil starten

In 1981 maakte Jur Deijs filmopnamen van twee NVBS-bijeenkomsten in de Cabotstraat in Amsterdam. Deze film bevindt zich nu in het archief van de SNR. In dat archief willen we graag vastleggen wie er op deze film te zien zijn. Vooral dankzij Erik Swierstra hebben we veel informatie kunnen toevoegen aan de film. Ook Jos Beerman, Nico van der Laan en Olaf Horn gaven namen door. Herken jij nog andere personen? Mail dan de redactie.


[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie.


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

NVBS Actueel: aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hierboven beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.

Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Meer informatie

Voor bijeenkomsten en evenementen in de hobbysfeer verwijzen we je naar de maandelijkse railagenda in NVBS Actueel.

De NVBS zit ook op Facebook.