Nieuws & korte berichten

Een nachtelijk retourtje Groningen-Den Haag

Klik hier als deze film niet op jouw apparaat wil starten

In de nacht van 1 op 2 februari 2019 reed een speciale trein van Groningen naar Den Haag en terug. De NS wilde hiermee aantonen dat het ook sneller kan. Er werden een paar stations overgeslagen en over de Hanzelijn werd 160 gereden. Aan boord waren ondere anderen de topmannen Roger van Boxtel (NS) en Pier Eringa (ProRail). En natuurlijk was ook NVBS Actueel van de partij. Sjoerd Bekhof legde de sfeer vast in een filmpje.


Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief. In 2019 en 2020 vertrekt de Dinner Train (voorheen Amsterdam Dinner Train) vanuit 37 verschillende steden. Steeds een of twee weken lang, van woensdag t/m zondag. Vertrek om 19.30 uur, vrijdag t/m zondag ook om 17.00 uur. Als eerste is Rotterdam aan de beurt: van 27 maart t/m 7 april 2019. Meer informatie.

De Dinner Train bij Driehuis, op 3 juni 2018. Foto: Mitchell Kessen.


Je voorouders op het spoor

Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Grote kans dat je ze nu terugvindt bij het Utrechts Archief. Dit archief beheert ruim 70 archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de 19e eeuw. Onlangs is een schat aan nieuwe gegevens op de website gepubliceerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.

Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uit­gedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt.


Met stoom langs de baai van de Somme

In april 2017 werd in NVBS Actueel aandacht besteed aan een Franse museum­spoorlijn in een fraaie omgeving: de Chemin de Fer de Baie de la Somme (CFBS).

Het rijseizoen van de CFBS is inmiddels weer begonnen. Van 13 februari t/m 10 maart 2019 wordt er gereden op woensdag, zaterdag en zondag. Van 27 april t/m 30 juni 2019 wordt er gereden op zaterdag, zondag en feestdagen (behalve 23 juni). Op zaterdag 20 april 2019 vindt er een speciale lunchrit plaats. Kijk voor meer informatie op de website van de CFBS.

Deze brug over het Canal Maritime d’Abbeville à Saint-Valery wordt zowel door het wegverkeer als door treinen gebruikt. Foto: Frits van Buren, 13 april 2017.


Modelbouw

Zaterdag 2 maart 2019: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

De Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs bestaat 30 jaar. De beurs is in die jaren uitgegroeid van een lokaal mini­beursje tot een volwaardige beurs waar letterlijk alles op het gebied van modeltreinen is te vinden. Op 2 maart 2019 vindt deze beurs voor de honderdste keer plaats. De bezoekers krijgen daarom een blijvende attentie mee. Congrescentrum “De Stenge”, Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen).

Zaterdag 30 maart 2019: Benelux­spoordag

Modelspoorevenement in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep, ter gelegenheid van het 12½-jarig bestaan van het BeneluxSpoor-forum. Er zijn diverse modelbanen te zien, en je kunt er adviezen krijgen over alles wat met modelbouw te maken heeft. Ook zijn er rondritten met historische bussen en activiteiten voor kinderen. En je kunt die dag natuurlijk ook het transport­museum zelf bekijken. Meer informatie.


Fotoavond bij Stoomtrein Goes-Borsele

Op zaterdag 9 maart 2019 vindt voor fotografen een speciale avond plaats bij Stoomtrein Goes-Borsele. Tijdens deze avond lichten we een aantal treinen op een interessante locatie uit op het tractieterrein van de museumspoorlijn te Goes. Geposeerd zal worden met dieselstel omC en diesellocomotieven 521 en 122 met goederenwagens. Dat brengt ons terug naar de jaren vijftig en dertig van de vorige eeuw. Het personeel van de SGB zal die avond in het oude uniform aan­wezig zijn.

De fotoavond duurt van ongeveer 18.00 tot 22.00 uur en de kosten bedragen 35 euro per persoon. Het maximum aantal fotografen is 20. Heb je interesse, stuur dan een mail naar njh.verhagen@gmail.com. Je krijgt dan te horen of er nog plaats is, en zo ja op welke manier je je kunt inschrijven.

Pascal Martens en Arno Verhagen


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Deze keer aandacht voor een verzameling spijkers die vroeger in houten biels werden geslagen. Daar staan getallen en letters op. De getallen zijn waarschijnlijk jaartallen, maar wat betekenen die letters, zoals AC, BX, VP, VB en CA?  Behalve spijkers zijn er ook ronde merktekens; daarop staan codes als 9 70 8-C, of alleen een 0 of een O, of een C.

Weet jij hier meer over? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweginnovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Hierboven een ontwerptekening voor een stoomlocomotief. De maker hiervan is wijlen ir. Marius van den Brandhof. Hij maakte deze tekening in 1939 toen hij op de TH in Delft zat. We zien een nogal bijzondere, gestroomlijnde stoomlocomotief, met onder meer een bagagecompartiment aan de achterkant, een stroomlijnkap over de stoomketel, dubbele cabinedeuren, kleine cilinders. De vraag was: wat zou de context van dit ontwerp kunnen zijn geweest?

Zo’n vraag blijk je rustig aan NVBS’ers te kunnen stellen, want direct kwamen de reacties binnen. Van den Brandhof heeft zich voor zijn studieopdracht duidelijk laten inspireren door de verschillende “Dampftriebwagen” of “Gepäcklokomotiven” uit de jaren 30, die onder andere in Oostenrijk en Slowakije hebben gereden. Dit waren kleine locomotieven voorzien van een bagagecompartiment, zodat de pakwagen in de trein kon vervallen. Ze waren vaak geschikt voor eenman­bediening.

Dampftriebwagen DT 1.07 (ÖBB 3071.07) staat tussen ander toekomstig museum­­materieel opgesteld bij Wien Franz-Josefs-Bahnhof (FJB), september 1973. De loc bevindt zich tegenwoordig in het Eisenbahnmuseum Strasshof. Foto: Nico Spilt.

Het voor-vorige spoorraadsel

Het spoorraadsel uit december betrof dit object. Het lag in een kast op station Amers­foort, zonder dat iemand daar nog wist wat het was. Er zijn ver­schillende reacties gekomen. De meeste inzenders dachten aan een bladveren­pakket. Maar inmiddels is ontdekt dat het om iets heel anders gaat, namelijk om een object uit de vroegere EHBO-wereld. Ook het museumpje van de militair-geneeskundige dienst van de Landmacht op de Korporaal van Oudheusden­kazerne in Hilversum bezit zo’n pakket plankjes, die daar bekend staan als spalkenset.


[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie.


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

NVBS Actueel: aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hierboven beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.

Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Voor bijeenkomsten en evenemen­ten in de hobbysfeer verwijzen we je naar de maandelijkse railagenda in NVBS Actueel.

De NVBS zit ook op Facebook.