Bruisend middelpunt van spoor- en tramlijnen
Het trambedrijf van Toyama (富山市)
Toyama is een stad met ongeveer 420.000 inwoners op Honshu, het grootste eiland van Japan. De lijnen van verschillende spoorwegmaatschappijen komen hier samen en er zijn twee trambedrijven. Paul van Baarle doet verslag van het bezoek dat hij bracht aan dit bruisende middelpunt van spoor- en tramlijnen.
Terwijl de meeste tramsteden in Japan een wat slapend bestaan leiden, is in Toyama het tramnet in de laatste jaren juist flink uitgebreid en werd modern materieel aangeschaft. In de jaren 70 en 80 was dat wel anders toen de interlokale tramlijnen naar Sasazu in het zuiden en naar Takaoka in het westen werden opgeheven. In NVBS Actueel van september 2018 kwam de voormalige tramlijn naar Takaoka al ter sprake.
De spoorwegen in en rond Toyama
In maart 2015 werd Toyama aangesloten op de Hokuriku-Shinkansen naar Tokyo toen de hogesnelheidslijn werd verlengd van Nagano naar Kanazawa. Hierdoor werd tevens een deel van de reeds bestaande spoorlijnen afgescheiden van het JR West-netwerk. Over een lengte van 100 km ging dit vervolgens verder als de Ainokaze Toyama Railway.
Een traditioneel spoorwegnetwerk vanuit Toyama wordt bediend door de Toyama Chihō Tetsudō (Toyama Regional Railway) waar ook de stadstram onderdeel van is. De trein wordt verkort aangeduid als Chitetsu en de tram als Shiden. De spoorwijdte bedraagt voor beide 1067 millimeter.
De tramwegen in Toyama
Zoals hierboven al is aangestipt, maakt de stadstram onderdeel uit van de Toyama Regional Railway. Het stadsnet werd in 2009 uitgebreid met een enkelsporige ringlijn door het centrum die tegen de klok in wordt bereden, de Centram genoemd.
Daarvoor – in 2006 – werd een spoorlijn naar Iwasehama omgebouwd tot tramlijn. Deze tramlijn, die begint aan de noordzijde van het hoofdstation, wordt aangeduid als Portram en wordt geëxploiteerd door de Toyama Light Rail Ltd. In 2020 zal de Portram onder het hoofdstation door worden verbonden met de Centram en de stadstram.
Het materieel van de stadstram
De oudste serie trams (de 7000-serie) werd gebouwd door Nippon Sharyo tussen 1958 en 1965. Deze trams rijden rond in drie verschillende kleurstellingen. Van dezelfde fabrikant werden in 1993 nog eens vijf trams (8001-8005) gekocht om het verouderde wagenpark aan te vullen.
Tussen 2010 en 2017 zijn vier korte driedelige lagevloertrams (T101-T104) van Alna Sharyo van het type Little Dancer Ua aangeschaft. Deze hebben in Toyama – na rondvraag onder het publiek – de bijnaam Santram gekregen.
Het materieel van de Centram
Voor de Centram zijn drie enkelgelede lagevloertrams van fabrikant Niigata Transys beschikbaar. Deze trams (9001-9003) uit 2009 hebben elk een andere – sombere – kleur (wit, zwart en zilvergrijs) die verwijst naar de industrie-achtergrond van de stad.
Het materieel van de Portram
De Portram heeft – net als de Centram – enkelgelede lagevloertrams van Niigata Transys. In 2006 werden hiervan zeven stuks aangeschaft (0601-0607) die wit van kleur zijn met elk een ander kleuraccent. Het wit verwijst naar de besneeuwde toppen van de Tateyama-bergketen, die met helder weer vanuit Toyama te zien zijn.
Met de doortrekking van de Portram naar het stadscentrum in 2020 wordt blijkbaar meer vervoer verwacht, want op 16 maart 2019 zal op de remise een nieuwe tram aan het publiek worden voorgesteld. Deze is ook gebouwd door Niigata Transys en wordt aangeduid als de 0600E-serie, maar zal zilvergrijs van kleur zijn. Naar verwachting zal deze nieuwe wagen pas eind van het jaar of begin 2020 in dienst komen.
Tulpen uit Toyama
De railhobbyist kan in Toyama dus zijn/haar hart ophalen aan de grote variatie van tram- en spoorwegen. Behalve het kasteel in het stadscentrum zijn er echter weinig bezienswaardigheden op toeristisch gebied. Even ten zuiden van de stad ligt echter de Tateyama-bergketen, de Japanse Alpen. Met de trein is het een korte rit naar Unazuki waar een tandradspoorweg vertrekt voor een prachtige tocht door de bergen.
Voor elk seizoen van het jaar heeft de Tourist Information tips, zoals de periode met bloesem, herfstkleuren, sneeuw en… tulpen. Met een blik op die onverwachte tulpen ben je in Toyama ver weg, maar voel je je toch ook weer een beetje thuis.
Tekst en foto’s (17-20 april 2018): Paul van Baarle
Naschrift 2020
De verbinding tussen de voorheen gescheiden tramnetten in Toyama is inmiddels tot stand gekomen. De ‘Portrams’ rijden nu onder het hoofdstation door en vervolgen hun weg over de routes van de stadstram en ‘Centram’. Tegelijkertijd zijn de twee trambedrijven gefuseerd tot één vervoersmaatschappij.
[printfriendly] |
Reizen naar JapanDe vliegtijd van een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar een van de internationale luchthavens in Japan bedraagt ongeveer 12 uur. Met een overstap in bijvoorbeeld Hong Kong is de reistijd langer maar zal de prijs van het vliegticket veelal lager zijn. Een retourvlucht kan al vanaf ongeveer 700 euro worden geboekt. Reizen in JapanDe Japan Rail Pass is een ideaal en relatief goedkoop abonnement om je in Japan per spoor van stad naar stad te verplaatsen. Deze dient voor vertrek uit Nederland gekocht te worden. De voucher die je thuis toegezonden krijgt kan vervolgens op vertoon van het visumstempel in je paspoort bij de grotere treinstations in Japan omgewisseld worden voor de Japan Rail Pass. De abonnementen zijn verkrijgbaar voor de 2e klas (ordinary pass) en 1e klas (green pass) voor 7, 14 of 21 dagen. Meer informatie over de Japan Rail Pass. Treindienstregelingen en routes in Japan (Engelstalig). Reizen naar en in ToyamaToyama is bereikbaar per trein vanuit Osaka in 3 uur en 10 minuten; vanuit Tokyo in 2 uur en 8 minuten. Een vlucht van Tokyo naar Toyama Airport duurt 55 minuten. Internationale vliegverbindingen zijn er van Seoul, Dalian, Shanghai en Taipei. Website Toyama Chihō Tetsudō (Engelstalig) met dienstregelingen, plattegronden, ‘scenic trains’, etc. Website Toyama Light Rail Ltd (vertaling in het Nederlands met Google Translate). Tourist information in Toyama (Engelstalig) met naast toeristische informatie alle tram- en treinplattegronden in de regio Tramplattegrond van Toyama bij Urbanrail.net. En nog wat laatste tips voor het instappenInformatie over ‘how to ride a tram’ bij de verschillende tramrijtuigen. Bron: Toyama Chihou Railway. En als er toch nog vragen resteren, helpt – volgens de reclame op de tramhaltes – het trampersoneel je met alle plezier! |
Meer weten over Japanse trams?Het trambedrijf van Takaoka (高岡市) in NVBS Actueel, september 2018 Treinen en trams in Fukui (福井市) in NVBS Actueel, augustus 2020 Het trambedrijf van Osaka (大阪市) in NVBS Actueel, januari 2024 |