Voor overleden employés werden hier vroeger lijkkisten gemaakt

De werkplaats van de Blanc-Argent in Romorantin

In november 2018 werd in NVBS Actueel de geschiedenis van Chemin de fer du Blanc à Argent (BA) beschreven. Hierin werd gemeld dat de directiekantoren en werkplaatsen in Romorantin waren gevestigd. Die werkplaatsen worden door Frits van Buren nog wat uitvoeriger besproken.

De lijnen van de Compagnie du chemin de fer de Paris à Orléans (PO), de Chemin de fer du Blanc à Argent (BA) en de Compagnie des tramways de Loir-et-Cher (TLC) rond Romorantin. Gereproduceerd uit [1].

In Blanc, Buzançais, Valençay en Argent-sur-Sauldre bevonden zich kuilen onder de sporen in de loodsen. Deze lieten oppervlakkig inspecties toe, maar al het onderhoud van het materieel was geconcentreerd in Romorantin.

Romorantin had al een station gekregen bij de bouw van de normaalsporige lijn Villefranche-sur-Cher–Blois. De exploi­tatie van het eerste deel van Villefranche-sur-Cher naar Romorantin werd door de Compagnie du chemin de fer de Paris à Orléans (PO) in 1872 begonnen. De gedeelten tussen Romorantin tot Vineuil-Sainte Claude en van Vineuil-Sainte Claude tot Blois werden respectievelijk vanaf oktober 1883 en november 1884 door de PO geëxploiteerd.

Het gedeelte Blois–Romorantin werd per decreet van 12 november 1954 gedeclasseerd. Daarna werd het gedeelte Romorantin–Villefranche-sur-Cher nog gebruikt voor transporten (van onder andere dieselolie) voor de Compagnie Blanc-Argent. Op het emplacement lagen dus zowel normaalspoor als meterspoor. Nu zijn er alleen bij het station van Romorantin nog enkele normaalspoor­resten. Volgens Wikipedia bestaan er wel nog veel, al dan niet bewoonde, baan­wachterwoningen.

Het emplacement van Romorantin ten tijde van het gezamenlijk gebruik door PO-SNCF en BA. Gereproduceerd uit [2] met toestemming van LR Presse.

Op 31 december 1901 werd met een gedeelte van de PO-lijn Blanc–Argent-sur-Sauldre (BA) vanuit Salbris Romorantin bereikt. Meteen bij de bouw van de lijn werden ook de werkplaatsen gebouwd met een houten geraamte opgevuld met een metselwerk van bakstenen. De bakstenen en dakpannen werden geleverd door een fabriek in het nabijgelegen Vierzon. Het dak had een metalen geraamte. In het ene deel bevonden zich vijf sporen voor locomotieven en autorails. Het tweede deel was gereserveerd voor rijtuigen en wagens.

Het dépôt Romorantin in de jaren 50. Foto gereproduceerd uit [2] met toestemming van LR Presse.

De achter/zuid-gevel van de werkplaatsen van het dépôt Romorantin op 1 februari 1994. Het bord met de 5 geeft de maximum snelheid van 5 km/h aan. Foto gereproduceerd met toestemming van LR Presse uit [2].

De timmerwerkplaats had behalve de gangbare activiteiten van onderhoud en herstel een heel bijzondere nevenactiviteit: tot de jaren 80 werden daar voor overleden employés ook de lijkkisten gemaakt!

Aan het eind van de vorige eeuw waren de werkplaatsen verouderd en ongeschikt voor het onderhoud van de nieuwe gelede autorails X74500. Op 3 mei 2001 werd dan ook een nieuw gebouw in gebruik genomen van 14,5 x 35 meter met twee sporen. Deze lengte maakt het mogelijk om twee gelede autorails van 14,5 meter elk te ontvangen. Een van de twee sporen was voorzien van vier rails om ook normaalsporige wagens van de SNCF binnen te kunnen plaatsen. Maar deze voorziening heeft dus zijn nut verloren.

Het station Romorantin met aan de linkerkant de nieuwe werkplaats op 4 oktober 2018. Foto: Frits van Buren.

Een derde gebruiker van het station in Romorantin was de Compagnie des Tram­ways de Loir-et-Cher (TLC) met de 30 km lange metersporige lijn Romorantin–Neung-sur-Beuvron. Deze lijn werd in 1906 geopend, maar in 1933 alweer opgeheven.

De aan de rivier de Sauldre gelegen hoofdstad van de Sologne-streek Romorantin met 18.000 inwoners heeft naast een ferroviaire geschiedenis ook verder nog het nodige te bieden. Onder andere is dat de Espace automobiles Matra. De in 1945 opgerichte firma M.A.T.R.A (Mécanique-Aviation-TRAction) bouwde vanaf 1984 midden in de stad 350 exemplaren per dag van de Renault Espace. De commer­ciële mislukking van de ook door Matra gebouwde Renault Avantime bracht in 2003 het verdwijnen van Matra-Automobiles met zich mee. Op die plaats werd daarna de Espace automobiles Matra met een oppervlak van 3000 m2 geopend.

Romorantin op 4 oktober 2018. Espace automobiles Matra, rechts de Pagode (watertoren) uit 1879. Foto’s: Frits van Buren.

Romorantin op 4 oktober 2018. Le musée archéologique et géologique Marcel de Marchéville, rechts de rivier La Sauldre. Foto’s: Frits van Buren.

Frits van Buren


[printfriendly]

Romorantin bezoeken

Vanuit Utrecht via Parijs met de auto is 670 km = 7 uur. Per trein duurt de reis met 8-9 uur via Parijs en Gièvres wat langer. Een kers op de taart is dan de rit van ruim 20 minuten met de Blanc Argent van Gièvres naar Romorantin. Een alternatief is via Salbris te reizen en dan in 40 minuten met de Blanc Argent van Salbris naar Romorantin (totaal 8½-9½ uur).

Parkeren in het centrum van Romorantin moet worden betaald, maar gratis parkeren kan onder andere aan de vlak bij het centrum gelegen Rue Émile Zola. Een aangenaam hotel-restaurant is het iets ten noorden van Romorantin in Romorantin-Lanthenay gelegen Le Lanthenay.

Zie ook de adviezen in het vorige artikel over de Chemin de fer du Blanc à Argent.

Bronnen

[1]. Atlas ferroviaire de la France – Tome I Nord / Eisenbahnatlas Frankreich – Band I Nord (tweetalig), Verlag Schweers + Wall GmbH, 2015, blz. 62.

[2]. V. Lepais, M. Jacobs en J.-L. Audigué, Le Chemin de fer de Blanc à Argent, 110 ans de train départemental entre Berry et Sologne, Editions LR Presse, Auray, 2011, blz. 75.

Dit zeer gedetailleerde boek is alleszins het lezen en bekijken waard. Het kan met artikelnummer 1450036 door NVBS-leden voor € 46,00 worden gekocht in de NVBS-winkel.


Baai van de Somme

De Chemin de Fer de la Baie de Somme (CFBS) is een actieve museumspoorlijn in Noordwest Frankrijk op de plaats waar de rivier de Somme in de Noordzee uitmondt: de baai van de Somme.

In april 2017 werd dit gebied beschreven in NVBS Actueel. De activiteiten van de CFBS vanaf april 2019 bij het nieuwe rijseizoen vormen aanleiding om hier weer aandacht aan te schenken.

Tussen 6 april en 9 mei 2019 zijn er dagelijks ritten van Le Crotoy (vertrek 11.00 uur) naar Saint-Valery en terug (vertrek uit Saint-Valery 14.30 uur) met toelichting over de badplaatsen, de Chemin de Fer de la Baie de Somme, het landschap en de fauna.

Er zijn diverse andere mogelijk­heden:

  • Op zaterdagen en zon- en feestdagen van 27 april tot 30 juni 2019 (behalve op 23 juni) rijdt de trein van Le Crotoy naar Saint-Valery (en terug) en wordt Saint-Valery verkend met een elektrische tuk-tuk.
  • Op vrijdag 19 april, vrijdag 17 mei en maandag 20 mei 2019 steekt een boot vanuit Le Crotoy of Saint-Valery de baai over. De terugreis rondom de baai kan dan per trein gemaakt worden.
  • Op zaterdag 20 april 2019 kan er aan boord van de trein geluncht worden.
  • Op de woensdagen 10 en 24 april 2019 gaat de reis per trein van Saint-Valery naar Cayeux-sur-Mer (en terug) en wordt vervolgens de omgeving van Cayeux per elektrische step verkend.

Meer informatie: www.cfbs.eu/fr
In het Engels: www.cfbs.eu/en