Zoekplaatjes

DB-loc 82 030 op een onbekend station op 10 mei 1968. De fotograaf noteerde Bocholtz, maar dat ligt in Nederland, en het Duitse station Bocholt is het ook niet. Waar was het dan wel?

Locomotief NMBS 81.217 op een tractieterrein. Vermoedelijk in de jaren 60. Waar? De foto komt uit de collectie van P. van Rooijen, maar is door iemand anders gemaakt.

Een tram naar Vaals, door J. Muijs gefotografeerd op 4 mei 1974 in Aken. Weet iemand de naam van de halte?

Een opname van een SHM-tram, door G. Kuschy gemaakt in de jaren 80. Gezocht wordt de locatie.

Locomotief NZH A15 voor de restauratie. Er moet zo te zien nog wel wat aan gebeuren. Weet iemand iets over dit transport? Het is niet in Haarlem.

Een Haagse museumtram op 23 september 1989. Weet iemand de locatie en de reden voor deze rit?

De vorige zoekplaatjes

Deze dia werd door P. Hoogland gemaakt op 1 september 1969 in Porto in Portugal. De vraag: hoe heet de straat en welke kerk is te zien?

Antwoord: de kerk is de Igreja dos Clérigos, de toren ernaast is de Torre dos Clérigos. De tram rijdt door de Rua dos Clérigos en de foto is gemaakt vanaf de Praça de Liberdade. Tussen de bovenleidingen van de twee tramsporen is de bovenleiding van de trolleybus te zien. Dit is allemaal verdwenen, maar sinds 2007 rijden hier weer historische trams op de toeristische lijn 22.

Dit was een inkoppertje. Vanuit persoonlijke waarneming en/of met hulp van Google wisten diverse lezers het raadsel snel op te lossen. Achtereenvolgens reageerden Frank Sturm, Paul Sturm, Frans Kristensen, Ad Vijge, Marc Schmitz, Bas Eshuis, Ernst van Gulden, Jos Wuisman, Tim Boric, Arno Veenhof, Frank de Graaf, Edward Kuijper, Oege Kleijne, Erik Swierstra, Frank Pennin, Kees Deelder, Elbert Conijn, Hendrik-Jan Bakker, Jaco Pieterse en Harry Koopmans.

Amsterdamse gelede trams staan op de nieuwe schuine onderhoudssporen in de remise Havenstraat. Rechts staat een van de Weense M-motorwagens van de museumtram. Datum en fotograaf onbekend.

Erik Swierstra meldt dat deze foto is gemaakt op 22 april 1980. De schuine sporen voor onderhoud waren kort daarvoor in gebruik genomen. Rechts is nog net een stukje te zien van de Weense motorwagen 4143 van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam die hier op bezoek was voor onderhoud. Erik heeft hier op deze dag ook foto’s gemaakt waar dezelfde trams op staan, maar hij weet niet meer wie er toen nog meer aan het fotograferen waren.

Hans Klomp maakte onderweg naar Wales twee dia’s zonder te noteren waar. Links een bordessein, rechts een dieseltreinstel op een kopspoor in een groot station.

Bert Stortenbeker, Paul Sturm, Harm Bouwman, Elbert Conijn, Jaco Pieterse en Harry Koopmans melden dat we op de rechterfoto Waterloo Station in London zien. Het dieseltreinstel Class 159 is van Network SouthEast (NSE). De foto zal medio jaren 90 zijn gemaakt.

De foto van het bordessein is gemaakt in Shrewsbury. Dit meldt Harm Bouwman die 30 kilometer verderop woont in Oswestry. Harry Koopmans is er via googlen achter gekomen. Het station is gebouwd over de rivier de Severn; de muur in de achtergrond hoort bij de tunnel waar de rivier doorheen stroomt. Voor liefhebbers van klassieke beveiliging moet dit een zeer interessant station zijn, met diverse soorten armseinen. Er zijn zes seinhuizen, waaronder Severn Bridge Junction, het grootste nog bestaande mechanische seinhuis in Groot-Brittannië. Voorlopig zijn er geen plannen om de beveiliging op en rond dit complexe station te moderniseren. Voor meer zie www.roscalen.com/signals/Shrewsbury.

Deze dia van Hans Klomp toont een blauwe diesellocomotief in de werkplaats Tilburg tijdens een open dag op 16 september 2000. Op de vraag welke loco­motief dit is kwam (nog) geen reactie.


Nico Spilt

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!


Twee groene smalspoorlocs

Frank Venema fotografeerde op 17 augustus 1997 twee groene smal­spoor­locs toen hij op weg was van Groningen naar Clausthal-Zellerfeld. Hij weet echter niet meer waar deze locs, met de nummers 11 en 13, stonden. Wellicht is er een lezer die dit raadsel voor hem kan oplossen?

Klik op een foto om deze te vergroten.