Tips & reacties

Oliebollenrit 2019

De NS-directie liet zich vroeger op stand vervoeren op weg naar een afspraak of voor inspectie van een baanvak. Op zaterdag 28 december 2019 kon ook het gewone volk vanuit de Blauwe Engel het spoor inspecteren. Er werden vier ritten georganiseerd waaraan totaal honderd NVBS-leden konden deelnemen. Tijdens een van die ritten was Sjoerd Bekhof met zijn videocamera aan boord:

Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Op deze foto staan platte, waterdichte papieren bekers. Ze hebben geen ronde platte bodem zoals gewone bekers. Erop afgebeeld een scène uit een treincoupé. Herkent iemand deze bekers? Hoe werden ze gebruikt? Heeft iemand ze misschien ooit zelf gebruikt? Hadden deze bekers specifiek met het spoor te maken?

Als jij een idee hebt, mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Vorige maand toonden we een apparaat dat weleens een testinstrument geweest kan zijn. We zien onder meer een grote draaikop, vier drukknoppen en twee lampjes. Wat werd met dit apparaat gedaan? Waar werd het bij gebruikt? Op deze vragen zijn tot nog toe geen antwoorden gekomen.


Dienstregeling 2020

In 2011 is NS gestopt met het uitgeven van spoor­boekjes. Maar er bleek toch behoefte te bestaan aan zo’n publicatie, naast de digitale mogelijk­heden die er tegenwoordig zijn. Sinds 2013 geven Treinreiziger.nl en Rover een eigen spoorboekje uit. Hierin staan alle Nederlandse trein­tijden, van NS tot Qbuzz en van Arriva tot Connexxion. Ook de in Nederland rijdende grens­over­schrij­dende treinen zijn opgenomen.

Het spoorboekje 2020 is onder andere te koop bij de AKO en in de winkel van de NVBS. Online bestellen kan via de Treinenwebshop (niet via de webshop van de NVBS).

De nieuwe dienstregeling

Wie meer wil weten over de nieuwe dienstregeling: zie het december­nummer 2019 van Op de Rails, pagina 568 en 569.


Twee vragen over de NZH in 1945

Bij de voorbereiding van onze nieuwe wisseltentoonstelling (opening 4 april 2020) met als onderwerp “Reizen met bus en tram in WO2” stuitten wij onlangs op verhalen die wij in ons NZH Vervoer Museum niet kunnen verklaren. Misschien dat onder de leden van de NVBS informatie bekend is die ons kan helpen bij het beantwoorden van deze twee vragen:

1. Ingaande 9 oktober 1944 moest de tramdienst Amsterdam – Haarlem – Zandvoort worden gestaakt omdat er geen elektriciteit meer geleverd werd. Omdat de directie toch de verbinding met Waterland wilde onderhouden, reed een paar maal per week een goederentram tussen Haarlem en Amsterdam (met als wagenvoerder Knook en als treingeleider Groenink). Toen dat uitlekte gingen er steeds meer normale reizigers mee, tot wel meer dan 30. Onze vraag: hoe kreeg de NZH stroom op de bovenleiding terwijl er geen elektriciteit meer geleverd werd? (bron: toenmalig NZH-directeur Jurrissen)

2. Op 25 april 1945 schijnt NSB-leider Mussert in Amsterdam een aanrijding gehad te hebben met deze goederentram. Tot nu toe hebben wij geen bevestiging voor dit verhaal kunnen vinden. Onze vraag: is dit werkelijk gebeurd of is dit een broodje aap?

Rob Wilders, r.wilders@onsbrabantnet.nl

Coördinator archief en tentoonstellingen van het NZH Vervoer Museum, www.nzh-vervoermuseum.nl


Amersfoort in oorlogstijd

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort. De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk.

Het filmpje is ook te zien op de tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet, van 20 januari t/m 29 mei 2020 in het Eemhuis, Eemplein 73 in Amersfoort. Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-17.00, donderdag 10.00-17.00, weekend gesloten. Toegang gratis.




[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie


De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.


Railtheater Amsterdam (RTA)

Voorstellingen:

♦ Donderdag 30 januari 2020. Trams van Amsterdam tot Zaporozje, door Jos Mascini, René van Lier en Hans Vos. Onder andere films uit de collectie van Hans Meijer.

♦ Donderdag 13 februari 2020. Amstelfilm presenteert: films uit de collectie van Remy van Amstel.

♦ Donderdag 27 februari 2020. Tien jaar spoorwegen in Nederland, door Mitchel van Lier.

♦ Donderdag 12 maart 2020. Rail­journaal 2019, deel 1.

♦ Dinsdag 17 maart 2020. Filmisch railjournaal 2019. Voorstelling bij de NVBS-afdeling ‘t Gooi.

♦ Donderdag 26 maart 2020. Boven­leiding in Nederland 1924-1960, door Jan Tromp.

♦ Donderdag 2 april 2020. Gevarieerd filmprogramma over spoor en tram, door Sjoerd Bekhof.

♦ Zaterdag 4 april 2020. Filmisch railjournaal 2019. Voorstelling in NVBS Centraal in Amersfoort.

♦ Donderdag 9 april 2020. Aad de Wolfs RTV-filmarchief. Voorstelling bij de NVBS-afdeling Eemland.

♦ Donderdag 16 april 2020. Rail­historie in vier Europese landen, door Raymond Naber.

♦ Donderdag 23 april 2020. Rail­journaal 2019, deel 2.

Tenzij anders vermeld vinden de voorstellingen plaats in de Sloter­meer­school, Burgemeester Fock­straat 85, Amsterdam-Slotermeer (op loopafstand van station Amsterdam Sloterdijk). Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang 4,50 euro.  www.railtheater.nl


Meer nieuws

Op de website van de NVBS vind je de activiteiten van de NVBS. Ook vind je hier een railagenda met informatie over andere eve­ne­men­ten.

Dagvers nieuws vind je ook op Facebook.