Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Kleinbahn-Erinnerungen. Mit Gerd Wolff durch die Bundesrepublik 1948 bis 1986.

Gerd Wolff heeft vele boeken en artikelen geschreven over de lokaalspoorwegen in de Bondsrepubliek Duitsland.

Zijn belangrijkste werken zijn het zesdelige werk ”Deutsche Klein- und Privatbahnen” (1972-1978) met een aanvulling uit 1984 (”Die Privatbahnen in der Bundesrepublik Deutschland”) en de dertien delen van de sterk uitgebreide nieuwe editie van de ”Deutsche Klein- und Privatbahnen”, verschenen bij EK-Verlag (1989-2012).

In deze boeken worden geen spoorlijnen besproken die in het bezit zijn of waren van de Deutsche Bundesbahn, met uitzondering van de smalspoorlijnen.

Het hier besproken boek bevat een uitgebreid interview met Gerd Wolff over zijn leven met de spoorwegen en zijn herinneringen aan zijn bezoeken aan zeventien Kleinbahnen in West-Duitsland, waarvan vijf in Nieder-Sachsen.

De bibliotheek heeft 40 boeken van Gerd Wolff. U vindt ze door zijn naam in te tikken in het zoekvenster op de website.

Lenen of reserveren: Sa-440.709


Zeugin der Geschichte. Die Alte Weichselbrücke in Dirschau.

Dit door Wieland Ramm samengestelde boek is de catalogus van een tentoon­stelling van de Technische Universiteit in Kaisernlautern. De tentoon­stelling zelf bestaat uit 50 panelen van 120 x 120 cm die allemaal in het boek afgebeeld zijn.

Dirschau heet tegenwoordig Tczew en ligt 30 ten Zuiden van Gdańsk (Danzig). De rivier heet tegenwoordig Wisła. De brug is ongeveer 800 meter lang en bestaat uit zes overspanningen van ieder 131 meter. Hij was gereed in 1858 en diende zowel voor het spoor- als het wegverkeer. Hij was en is een belangrijke brug in de verbinding Gdansk – Warschau.

Omdat de oude brug eensporig was en het spoorverkeer sterk toenam, begon men in 1888 met de bouw van een nieuwe tweesporige brug, 40 meter naast de oude. In 1891 was de tweede brug gereed en werd de oude alleen nog voor wegverkeer gebruikt. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn beide bruggen door het Poolse leger opgeblazen. Tijdens de oorlog werden ze provisorisch hersteld, maar tegen het eind van de oorlog door de Duitse Wehr­macht weer opgeblazen. Daarna weer provisorisch hersteld, waarbij de nieuwe brug zowel voor spoor- als wegverkeer gebruikt werd.

Het eerste deel van het boek bevat enkele 19-eeuwse overdrukken over het bouwen van ijzeren bruggen in het algemeen en over die van Dirschau in het bijzonder. Ook het verhaal van Karl-Ernst Maedel over de reis naar Dirschau in een sneeuwstorm in 1875 is hier te vinden.

De bijdragen zijn alle in Duits en Pools, de panelen zijn in Duits, Pools en Engels.

Lenen of reserveren: Sb-541.002


Rails across London

Dit boek van John Glover, verschenen in 2018, laat zien hoe de spoorwegen vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw hebben geworsteld met de sterke groei van het spoorwegverkeer van, naar en in London.

Zowel het personen- als het goederen­verkeer hadden veel last van het historisch gegroeide systeem van de vele kopstations in centraal Londen. Voor het personen­verkeer gold bovendien nog dat niet alle kopstations waar de forenzen in Londen aankwamen direct verbonden waren met een station van de Underground.

Het spoorwegsysteem en het metrosystem zijn onafhankelijk van elkaar gegroeid. De nadruk ligt op drie ontwikkelingen: de oost-west Crossrail (Elizabeth) Line, the Thameslink (uitbreiding van de noord-zuidverbindingen) en het voorgestelde Crossrail 2 van het noordoosten (Seven Sisters / Tottenham Hale met uitlopers verder naar het noorden) naar het zuidwesten (Wimbledon met uitlopers naar stations in Surrey).

Lenen of reserveren: Ua-481.035


Glover heeft in 2015 een boek gepubliceerd over al het personenvervoer in London met de titel London Railways: Ua-481.034.

Een overzicht van het personenmaterieel van Underground en Overground geeft Underground and Overground Trains van Kim Rennie uit 2017: Um-481.009.


Neubau-Elloks der DB. Die Baureihen E 10, E 40, E 41, E 50 und E 03.

Door K. Koschinski, H.J. Obemayer en H.-D Andreas.

In 1950 gaf de Deutsche Bundesbahn aan vier fabrieken opdracht tot het bouwen van vijf elektrische proeflocomotieven op twee tweeassige draaistellen. De locomotieven waren op een aantal technische punten verschillend, maar moesten wel allemaal geschikt zijn voor dubbeltractie en zowel kunnen trekken als duwen.

Omdat ze sneller moesten kunnen rijden dan de oudere E44, werden ze als een nieuw type beschouwd en in een nieuwe serie ondergebracht: Baureihe E10.

Uiteindelijk werden op basis van deze proefserie de specificaties voor grote series vastgesteld. Dit werden de E10 (voor snelle passagierstreinen), E40 (voor goederentreinen), E41 (voor passagiers­treinen) en E50 (met drieassige draai­stellen, voor zware goederentreinen).

Deze Baureihen hebben veel onderdelen gemeenschappelijk en lijken sprekend op elkaar. Er zijn vele honderden van gebouwd. Ondertussen kwamen in Europa snelle treinen tot 200 km per uur. Hiervoor kwam een verder ontwikkelde E10 met hogere snelheid; uiteindelijk werd dat Baureihe E03 met een nieuw uiterlijk.

Het boek, verschenen in 2015, is ontstaan uit drie eerdere speciale uitgaven van het tijdschrift Eisenbahn Journal.

Lenen of reserveren: Sm-430.728


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.


Tijdschriften

De bibliotheek heeft abonnementen op zo’n dertig spoortijdschriften. Die zijn gedurende het jaar ter inzage beschikbaar in onze leeskamer. Aan het eind van het jaar worden ze ingebonden en zijn dan als boek te leen. Daarnaast heeft de winkel van verschillende tijdschriften losse nummers te koop.

Zo nu en dan zullen wij in NVBS Actueel iets schrijven over op­vallende artikelen.

Zo staat er in Strassenbahn Magazin van februari 2020 een artikel over een nieuwe tram in China die op luchtbanden rijdt en waarvan de bovenbouw van het traject bestaat uit een stippellijn op het wegdek. Nou hoop ik maar dat we dat in Nederland ook gaan toe­passen, bijvoorbeeld van Amstelveen naar Schiphol. Goedkoop en snel aan te leggen, toch?

En in Köln-Bonner nummer 1 van 2020 (Heft 58) staat op bladzijde 25 een beschrijving uit 1930 om de verkeersdrukte in Keulen rigoureus op te lossen door een vliegveld op de plaats van de Dom aan te leggen…

Kom langs en lees deze of een van de andere 28 tijdschriften.

Rutger Ruempol