Zoekplaatjes

Deze maand een aantal foto’s waarover vrijwel niets bekend is, maar waar de kenners waarschijnlijk wel raad mee weten. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.

De foto’s hierboven zijn door F.J. Hoevenagel gemaakt op 3 oktober 1970 in Zutphen. Zo te zien een afscheidsfeestje van een NS-er. Weet iemand meer van deze gebeurtenis?

Locomotief NS 1113 (in turquoise kleur) passeert met een kolentrein een plek waar de sporen worden verlegd. Datum en locatie onbekend.

Locomotief NS 1127 met een reizigerstrein bestaande uit Plan E-rijtuigen en een rijtuig uit de vroegere serie AB 7521-7555. Datum en locatie onbekend.

Ook op de originele foto is het nummer van deze 1200 niet te lezen. Datum en locatie onbekend.

Twee kruiers (in witte kiel) hebben zojuist hun vrachtje bij de blokkendoostrein afgeleverd. De stationschef staat met zijn spiegelei te wachten tot het tijd is om het vertreksein te geven. Datum en locatie onbekend.

De vorige zoekplaatjes

Een foto van stoomloc 3759. De vraag was: wie kan iets zeggen over locatie, datum en misschien zelfs fotograaf?

Illya Vaes en Frank Pennin melden dat de foto is gemaakt bij Ruurlo. Het gaat om een goederentrein van Winterswijk naar Zutphen, die zojuist vertrokken is van spoor 2. De 3700’en deden hier dienst tot het laatste jaar van hun bestaan, de foto zal dus uiterlijk in 1957 zijn gemaakt. Te zien is dat er vroeger nog een spoor lag, van de lijn naar Doetinchem.

J.J. Overwater fotografeerde tijdens de oorlog locomotief WSM 22. De vraag was: weet iemand waar en zo mogelijk wanneer dit was?

Frank Pennin herkent hier het forse emplacement van Den Hoorn. In de achtergrond is de HH Nicolaas en Gezellenkerk van Delft te zien. Overwater heeft op 3 juli 1941 foto’s gemaakt in Delft. Misschien heeft hij toen ook deze locomotief gefotografeerd.

Deze foto is door F.J. Hoevenagel op 7 juli 1971 gemaakt langs de lijn Apeldoorn – Zwolle. Hij heeft als locatie Epe genoteerd, maar klopt dit ook?

Reacties ontvingen we van Erik Swierstra, Roef Ankersmit, Gertie Tabor, Peter Collet, Daniel van der Ree, Peter Lourens, Illya Vaes, Frank Pennin, Gerrit Ekkel, Vincent van der Kooij en Roel van Putten. Enkelen dachten dat de foto gemaakt was in Heerde, maar het staat vast dat het om Epe gaat (in Heerde stond wel een loods die sterk leek op die van Epe). In het onlangs verschenen boek “De Spoorweg Apeldoorn – Hattemerbroek” door Onno de Vries staat op pagina 103 een foto van Kees van de Meene, vanuit vrijwel hetzelfde standpunt als de foto van Hoevenagel.

Twee foto’s die F.J. Hoevenagel maakte tijdens een dieselrondrit op 4 oktober 1969. Een balk over het spoor scheidt de verkeersleidingsgebieden Zwolle en Apeldoorn. De lijn Zwolle-Apeldoorn was veranderd in twee doodlopende lijnen. Hoevenagel noteerde dat deze balk lag bij km 27,330 tussen Heerde en Wapenveld, maar dit kan niet kloppen. Volgens Kees van de Meene, die in Op de Rails 1970-3 een verslag van deze dieselrondrit schreef, lagen er twee balken: bij km 24,750 en km 28,910. De vraag was dus: welke balk zien we hier?

Reacties kwamen van Illya Vaes, Frank Pennin en Roef Ankersmit. Zij melden dat de foto’s van Hoevenagel gemaakt zijn bij Heerde, km 24,750. In het hiervoor genoemde boek “De spoorweg Apeldoorn – Hattemerbroek” staat op pagina 130 een foto van Roef Ankersmit van de afsluitbalk bij Wapenveld, km 28,910.

Hierboven links een plaatje dat niet zou misstaan in een stoomquiz. Het is een foto afkomstig van fotopersdienst H.J. Stuvel, vermoedelijk van kort na de oorlog. De vraag was: wie herkent het loctype?

Reacties ontvingen we van Erik Madsen, Gerrit van Straaten, Ton Bötticher, Frank Pennin en Paul Henken. Die herkenden hier een loc uit de serie 8101-8130 in. Welke loc het precies is valt niet na te gaan, maar het is in elk geval geen loc die voor de tramdienst was aangepast: dat waren de 8124-8126 en 8128-8130. Bij de Museum Buurt Spoorweg (MBS) in Haaksbergen is loc 8107 bewaard gebleven (kleurenfoto door Nico Spilt). De bijnaam “Kikker” zegt iets over het rijgedrag van deze locs.

Paul Henken is auteur van een boek waarin deze serie wordt beschreven: Stoomlocomotieven Serie SS 601-612 en 651-680 (NS 6500 en 8100). Hij mailde dat de witte randen om buffers en bufferbalken in het begin van de Tweede Wereldoorlog werden aangebracht om de locomotieven tijdens de voorgeschreven verduistering nog enigszins te kunnen localiseren.

Een voor-vorig zoekplaatje

Deze twee foto’s zijn door Overwater gemaakt op 19 juli 1955 in Nijmegen. Het treinstel komt kennelijk uit Hongarije (het is gebouwd door Ganz) en is bestemd voor de spoorwegen in Argentinië. Op de vraag om meer informatie over dit transport zijn geen reacties gekomen. Wel wist Bernard Heijne aan de hand van een folder van Ganz wat meer te weten te komen over dit vijfdelige treinstel. Bij de Argentijnse spoorwegen, een goede klant van Ganz, waren ze genummerd in de serie 1800. Klik hier voor een foto.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.