Van Mat.’36 naar Eurostar

Rotterdam Centraal in 1969 en 2020

Spoor 11 in het oude Rotterdam CS, 2 mei 1969. Rechts is nog net de toren van het stadhuis te zien, in het midden van de foto de bovenkant van het postkantoor. Rechts een olietrein van Nieuw Schoonebeek naar Pernis. De oude Post T is nog in bedrijf. Let ook op de praatpaal en de perronkappen. Treinstel 608 als trein 3152 op weg naar Den Haag via de Hofpleinlijn (een keer per uur vanaf CS in plaats van Hofplein).

Dezelfde plek op 21 juli 2020. Het stadhuis is niet meer te zien: de skyline van Rotterdam, met de toren van ING en andere torens, verhindert dat nu. Wissels zijn verlegd en spoor 11 werd verlengd vanwege de lange HSL-treinen. Er is een nieuw station gebouwd. Van het oude postkantoor is het topje nog net te zien. De olietreinen zijn weg. De Hofpleinlijn wordt nu gebruikt door de metro’s van RandstadRail. Het gebouw van Post T is gebleven maar het relaishuis is weg. De praatpaal is ook weg. De fraaie perronkappen zijn verdwenen. En mat.’36 zien we hier ook niet meer. In plaats daarvan Eurostar 4002/4001 vertrekkend naar Amsterdam via de HSL als trein 9126.

Bert Stortenbeker, website stortenbeker.eu


Van ongebruikte spoordijk tot Westelijke tak (deel 2)

Amsterdam Sloterdijk in 1969 en 2020

Ik stond op 10 juli 1969 op de toen niet voltooide dijk van de geplande Ring­spoorbaan, wat later de Westtak zou worden. Over het hoe en wat kunt u lezen in NVBS Actueel, februari 2020. De foto van het vijfwagenstel in dat nummer is gemaakt richting zuidwest. De foto hieronder is gemaakt richting zuidoost.

Er komt een trein uit Limburg voorbij, richting Zandvoort. De trein wordt getrokken door een loc uit de serie 1200 en bestaat voornamelijk uit rijtuigen plan E, mooi aangevuld met een plan D. In die tijd reden hier voornamelijk getrokken treinen: elk half uur uit Zandvoort aan Zee, om en om naar Maastricht of Heerlen. Staande op de dijk had je een prachtig uitzicht over het Westelijk deel van Amsterdam. Van links naar rechts is het volgende te zien: de schoorsteen van de wasserij Linmij, de gashouder van de Westergasfabriek waar stadsgas geproduceerd werd, een kantoorgebouw in aanbouw en de toren van de kerk aan de Admiraal de Ruijterweg. Het gele vlakje achter het laatste rijtuig is de fietsen­stalling van het station Sloterdijk.

Op 24 mei 2020 ben ik ontsnapt aan mijn corona-beperkingen en heb ik op ongeveer dezelfde plek weer een foto gemaakt. Weg is het uitzicht op de Zeeheldenbuurt zoals die buurt heet en ik kijk nu tegen allerlei bebouwing aan. Op de metrolijn komt een stel uit de richting Lelylaan voorbij. Als u goed kijkt ziet u nog in het asfalt de tramrails liggen van de lijn naar “nieuw” Sloterdijk.

Fons van der Jagt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand een dubbele aflevering: Rotterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk in 1969 en 2020.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen. Mail de redactie.

Reacties

Op de vorige aflevering, over de Gelderse tram, zijn enkele reacties gekomen. Die lees je hier.