Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Deze dia is gemaakt door G. van Maanen in de zomer van 1995 in Basel. Weet iemand hoe deze straat heet?

Deze dia is op 10 juli 2011 gemaakt door Huub van Keulen. Herkent iemand de locatie?

Deze dia is gemaakt op 27 januari 1979. De fotograaf is onbekend en de locatie ook.

Deze dia is gemaakt door Theo Lash. Herkent iemand de locatie?

Een foto uit een door Hoevenagel gemaakte serie. Op 30 juli 1977 reed locomotief 613 met twee rijtuigen (een A-rijtuig Plan D en het salonrijtuig van DSM) tussen Sittard en Born. Waarschijnlijk werden meer ritten gemaakt. De fotograaf noemde dit de Proms-Express. Wie kan hier meer over vertellen?

Een ansichtkaart met poststempel 7 VIII 1916. Vermoedelijk van de HSM-stoomtram naar de Anna Paulownastraat in Den Haag. Wie kent de achtergevels van Haagse huizen?

Een locje van de Electrische Spoorweg Maatschappij (ESM). De ESM bestond van 1902 tot 1946 en was een voorloper van de NZH. Vermoedelijk is het een werklocje gebruikt door de aannemer bij de aanleg van de lijn. Het onderstel is een Peckham-truck (op smalspoor). Duidelijk zijn de korte en de lange beugel zichtbaar; de lange beugel was voor de 7 meter hoog hangende bovenleiding in Amsterdam. De bijwagen is een van de pekelwagens van de ESM. Gezien het aantal sporen en een heel klein stukje gebouw rechts zou de foto gemaakt kunnen zijn op het voorterrein van de remise Leidsevaart, maar zeker is dat dus niet. Wie kan meer over deze foto vertellen?

De vorige zoekplaatjes

G.J. de Swart maakte vanaf medio 1957 een serie 6×6-dia’s. Hiervan zijn vrijwel geen gegevens bekend. Zo ook van deze dia, met onder andere locs  50 614 en 23 094 en in de achtergrond een sneeuwschuiver. Reacties ontvingen we van Frank Pennin, Huub Baardemans en Sjoerd Bekhof. Zij herkenden allen Bw Osnabrück Rbf als locatie. Remmo Statius Muller wist bovendien de exacte datum te melden, dankzij een serie dia’s in zijn bezit: 22 oktober 1965, tijdens een NVBS-excursie.

Deze dia toont een botsing van pekelwagen HTM H3 met een koppelstel van lijn 9 op de Nieuwe Parklaan. De fotograaf is onbekend, net als de datum. Op dit zoekplaatje zijn geen reacties gekomen.

Deze foto, gemaakt omstreeks 1950, toont het handmatig lossen van zand­wagens. De foto komt uit de collectie Bonthuis maar is mogelijk niet door hem zelf gemaakt. De locatie is onbekend. Ook op dit zoekplaatje kwamen geen reacties.

Ook deze foto komt uit de collectie Bonthuis. We zien “hekkenwagen” NS 35506 GNC. De locatie is niet bekend en de datering is ruw geschat 1940-1950. Frank Pennin en Remmo Statius Muller noemen het goederenemplacement van Utrecht als locatie. Remmo wijst op het rijtuig waarvan een klein stukje is te zien: dat is een Pruisische drieasser die na de oorlog in Nederland is achtergebleven. Bonthuis fotografeerde zo’n rijtuig (misschien zelfs hetzelfde) op 19 juni 1950. Zie het boek ‘De Erfenis’ van Bert Steinkamp, blz. 57 linksonder (foto 2).


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.


Ontsporing

Een ontspoorde Sprinter (2023) heeft een paal geraakt bij het Schenkviaduct bij Den Haag Centraal. De foto is gemaakt door fotopersbureau Jos van Leeuwen. In het septembernummer schreven we dat dit incident vermoedelijk plaats­vond op of kort voor 18 oktober 1991. Dankzij Dirk Kruijt weten we nu dat dat niet klopt: op 15 oktober 1991 was het treinstel betrokken bij een rangeerbotsing in Rotterdam. Waarschijnlijker is 5 november 1992, afgaande op dit bericht in HOV 1992-12, blz. 208.


Duitse rijtuigen

In het septembernummer be­han­del­den we deze foto van een trein, getrokken door loc 1611, waarin enkele Duitse rijtuigen mee­reden. Daarin schreven we dat het om een trein van Amsterdam naar Enschede ging. Dit klopt. Ook schreven we dat de Duitse rijtuigen vanuit Enschede verder Duitsland in zouden gaan. Dit klopt niet.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om trein 1625 (Amsterdam-Enschede) en worden de Duitse rijtuigen in Hengelo gekoppeld aan trein D231 (Hoek van Holland-Osnabrück). In de zomermaanden reed trein D231 als Holland-Scandinavië Expres via Hamburg en Puttgarden naar Kopenhagen. Dan reden er met trein 1625 meer dan twee buitenlandse rijtuigen mee, maar op de foto is niet te zien of dat hier het geval is.

Hierboven de tabel van trein 1625 uit het spoorboekje mei 1983–juni 1984; klik erop voor een vergroting.

(Trein 1625 werd al geopperd door Ruben Janssen en Erik Madsen, maar dat stond niet in het vorige nummer.)