Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Een dia van Wim van Bemmel, gemaakt op 29 mei 1988. Het zou tussen Mézidon en Conches-en-Ouche kunnen zijn. maar waar?

Nog een dia van Wim van Bemmel, gemaakt op 5 augustus 1987. Als locatie is genoteerd Annot aan de lijn Nice – Digne, maar dat is zeker fout.

Een dia van Jan Vogels uit 1965, die hij maakte tussen Luik en Seraing. Maar waar precies?

Een dia van G. van Maanen uit de zomer van 1995. Ergens in Poznań, maar waar precies?

Nog een dia van G. van Maanen uit de zomer van 1995. Eveneens ergens in Poznań, maar waar?

Luijendijk maakte deze foto op 23 oktober 1976 in Bogestra. Waar rijdt deze tram op lijn 6?

De vorige zoekplaatjes

Deze dia is gemaakt door G. van Maanen in de zomer van 1995. Volgens het fotobijschrift zou dit in Basel zijn geweest, maar hierop ontvingen we veel commentaar. Deze tram rijdt namelijk door Bern, om precies te zijn de Kornhausplatz. Het lage gebouw met de zuilen aan het eind van de straat is de oude Hauptwache. Met wat fantasie is op de tram het wapen van Bern (inderdaad: een beer) te zien. Het betreft een tram van de serie 711-726, gebouwd in 1973. Deze trams reden alleen op lijn 9 (Wabern–Guisanplatz). Van 2004 tot 2008 hebben vijf van deze trams, waaronder de 712, nog in Basel gereden, daarna zijn ze verkocht aan het Roemeense Iaşi.

Met dank aan (in volgorde van inzending): Ad Vijge, Bert Valk, Daniel van der Ree, Frank Pennin, Frans Boom, Frans Kristensen, Huub Baardemans, Joost van Dijke, Kees Jongkees, Kees Deelder, Marcel Vos, Paul Muré, Rien Kleinjan, Rob de Haan, Bas Eshuis, Tim Oosterlee, Marc Schmitz, Martien Horikx, John G. de Leeuw, Ton Stevenhagen, Jan Bogaarts, Marcel Kroes, Sjoerd Ferwerda en Maurits van den Toorn.

Deze dia is op 10 juli 2011 gemaakt door Huub van Keulen. De vraag naar de locatie bleek niet lastig te beantwoorden. Museumtram 192 rijdt op het Delftse­plein, nabij Rotterdam Centraal ten tijde van de grote verbouwing van dat station. Het houten gebouw is de tijdelijke fietsen­stalling. Daarachter het voor­malige stations­postkantoor dat tegenwoordig Central Post heet.

Met dank aan Ad Vijge, Daniel van der Ree, Anne Lohman, Elbert Conijn, Marc Schmitz, Erikjan Sachse, Frans Boom, Huub Baardemans, Michiel Kreuze, Minco de Groot, Nico Booij, Paul Muré, Remko Bak, Rob Eringaard, Wim van Elsacker, Tim Oosterlee, Cor Engelbert en Jan van Keulen.

Deze dia is door een onbekende fotograaf gemaakt op 27 januari 1979. De vraag: waar is dit?

Hans Muntz en Fokko Dijkstra wisten deze vraag te beantwoorden. We zien hier een uitrukkend metrostel uit de remise Waalhaven, op weg naar de halte Slinge om van daaruit dienst te gaan doen. Het stel rijdt hier via het linker­spoor op het viaduct over de Groene Kruisweg.

Deze dia is gemaakt door Theo Lash. De vraag: waar en wanneer was dit? Het antwoord: Den Haag HS, spoor 5. Daarachter het postperron dat in februari 1974 in gebruik werd genomen. Dagelijks reed er een olietrein tussen het laadstation van de NAM bij Den Haag Loolaan en Pernis. Deze trein bestond meestal uit twaalf ketelwagens. Afgaande op de opschriften op de wagen is de foto waar­schijn­lijk eind jaren 70 gemaakt.

Met dank aan Ad Vijge, Chris Westerduin, Daniel van der Ree, Erikjan Sachse, Frank Pennin, Gerard van Vliet, Paul Muré, Roeland de Jong, Robert van Wissen, Wim Hoekema, Tim Oosterlee, Marc Schmitz, Steven Hopman, Robert van Tilburg en Maurits van den Toorn.

Een foto uit een door Hoevenagel gemaakte serie. Op 30 juli 1977 reed locomotief 613 met twee rijtuigen (een A-rijtuig Plan D en het salonrijtuig van DSM) tussen Sittard en Born. De fotograaf noemde dit de Proms-Express.

Ton Stevenhagen wist hier meer over te vertellen. PROMS staat voor Promotie­team Sittard, een initiatief van de lokale middenstand en de VVV. In juli 1977 vonden er PROMS-feesten plaats, waarbij onder andere treinritjes naar Born werden georganiseerd. De DSM stelde hiervoor haar Pullman-rijtuig 4129 ter beschikking (tegenwoordig is dat eigendom van de ZLSM). Op de locomotief wappert de Limburgse carnavals­­vlag. Ter afsluiting van de PROMS-feesten was Sittard in augustus 1977 “Station van de week”.

Een ansichtkaart met poststempel 7 VIII 1916. Vermoedelijk met de sporen van de HSM-stoomtram naar de Anna Paulownastraat in Den Haag.

Op de vraag om meer informatie kwamen reacties van Ad Vijge, Daniel van der Ree, Ton Stevenhagen, Ton Bötticher en Chris Triep. Op de foto is Villa Arcadia aan de Badhuisweg 106 in Scheveningen te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier de Duitse contra­spionage­diensten gevestigd. In de 70 is dit huis door brand verwoest en gesloopt. Nu staat hier een wit kantoorpand van vastgoed­firma Metterwoon. De rails op de voorgrond zijn van de stoomtram Den Haag SS – Scheveningen, de voorloper van de NZH.

Een locje van de Electrische Spoorweg Maatschappij (ESM). De ESM bestond van 1902 tot 1946 en was een voorloper van de NZH. Vermoedelijk is het een werklocje gebruikt door de aannemer bij de aanleg van de lijn. Het onderstel is een Peckham-truck (op smalspoor). Duidelijk zijn de korte en de lange beugel zichtbaar; de lange beugel was voor de 7 meter hoog hangende bovenleiding in Amsterdam. De bijwagen is een van de pekelwagens van de ESM.

Volgens Karel Hoorn en Rob Wilders moet deze foto gemaakt zijn op het emplacement Sloterdijk bij Amsterdam, in 1913 of daarna.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.


Zandwagen

Deze foto, gemaakt omstreeks 1950, toont het handmatig lossen van zand­wagens. De foto komt uit de collectie Bonthuis maar is mogelijk niet door hem zelf gemaakt. De locatie is onbekend. We lieten deze foto al eerder zien, maar dat leverde toen geen reacties op. Michiel Kreuze mailt ons:

Hoewel ik geen exacte locatie aan de foto kan koppelen vermoed ik dat de foto in 1953 is gemaakt. En dan zou het mogelijk kunnen gaan om herstelwerkzaamheden aan het spoor van schade ontstaan bij de watersnoodramp van 1 februari op de Zeeuwse lijn. In het boek “Sporen door het water” van Jan Marijnissen uit 1993 staan meerdere foto’s van zandwagens die met de hand worden gelost en staat beschreven dat door de enorme vraag naar zand ook oude wagens uit de reserve werden gehaald om voldoende zand van Maarn Zanderij naar Zeeland en West-Brabant te kunnen vervoeren. Gezien het ontbreken van bovenleiding op de foto is het aannemelijk dat de foto in dat geval op de Zeeuwse lijn zou zijn en niet rondom Lage Zwaluwe waar ook veel herstelwerkzaamheden moesten plaatsvinden.