Dieselend langs Reesink in 1995 en 2020

De IJsselspoorbrug bij Zutphen

Over de IJsselspoorbrug bij Zutphen passeren de treinen in noordelijke richting naar Deventer en in zuidelijke richting naar Arnhem. Tevens pendelen hier de dieseltreinen tussen Zutphen en Apeldoorn. De spoorbrug stamt grotendeels uit 1945 ter vervanging van de door oorlogsschade vernielde oorspronkelijke verbinding en is vanaf 1985 dubbelsporig.

Op 11 maart 1995 rolt DE2 166 – Hollands fabricaat van Allan, Rotterdam – in dienst van de Nederlandse Spoorwegen over de brug naar Apeldoorn. Ook voor de treinfotograaf was toen het imposante fabriekscomplex van Reesink aan de Havenstraat in Zutphen een blikvanger naast de spoorbrug. Reesink werd opgericht in 1786 en ontwikkelde zich tot een handelshuis met een sterk totaal­concept voor industrie, landbouw, logistiek, grond-, weg- en waterbouw.

Een dikke 25 jaar later – op 19 september 2020 – kijken we weer uit op de IJsselspoorbrug. Reesink heeft zijn hoofdkantoor in 2003 verhuisd naar Apeldoorn en kreeg in datzelfde jaar het predicaat ‘Koninklijk’ toebedeeld. Het voormalige fabriekscomplex langs de IJssel werd gesloopt in 2007 en woningen kwamen ervoor in de plaats als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noorderhaven.

Arriva heeft de diensten van Zutphen naar Apeldoorn overgenomen en GTW 256 van het Zwitserse Stadler rolt nu over de brug. Net voor het station Apeldoorn De Maten zal dit moderne dieseltreinstel een modern fabriekscomplex passeren – dat van Royal Reesink.

Aan de IJsselspoorbrug is in die 25 jaar qua imposante verschijning weinig veranderd. Weliswaar kan een brug niet opgaan voor ‘Koninklijk’ maar het kan toch gerust als een nog springlevend spoorwegmonument betiteld worden.

Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: de IJsselspoorbrug bij Zutphen in 1995 en 2020.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie