Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Die DB-V100
Eine für alles – seit über 60 Jahren

De Duitse uitgever EK-Verlag is vooral bekend geworden door het maandblad Eisenbahn-Kurier (EK) maar publiceert daarnaast ook een groot aantal boeken en enkele kwartaalbladen over spoorwegen en modelspoorwegbouw. Een van die bladen is Eisenbahn-Kurier Special. In januari van dit jaar verscheen nummer 145, geschre­ven door Roland Hertwig en Christian Wolf.

Het onderwerp van dit nummer is een van de meest bekende Duitse diesel­loco­mo­tieven: de V100. De eerste exem­plaren verschenen in 1958 op de rails. Het is een middelgrote machine, ruim 12 meter lang met twee draaistellen en de cabine in het midden. Tussen 1958 en 1966 zijn twee varianten gebouwd, een type met 1000 pk (364 stuks) en een met 1350 pk (381 stuks). Zij reden zowel personentreinen als goederentreinen.

Al de jaren 80 verdwenen zij bij de Deutsche Bundesbahn, maar bij dochter­ondernemingen van de DB rijden er nog steeds enkele. Veel machines zijn aan andere spoorwegen verkocht, in en buiten Duitsland. Van de 745 die de DB liet bouwen zijn er nog 191 over, waarvan 146 nog actief gebruikt worden.

Het boek in A4-formaat gaat voornamelijk over de machines die de DB afgestoten heeft. Het bevat circa 200 foto’s, waarop de locomotieven niet alleen in DB-rood maar ook in vele andere kleuren te zien zijn.

Plaatsnummer Sm-440.102.


Eisenbahnen in Luxemburg
Band 5: Elektrische Lokomotiven und Triebzüge

In 2007 verscheen deel 1 van dit werk van Ed Federmeyer, vorig jaar deel 5, waarin alle elektrische locomotieven en trein­stellen van Luxemburg behandeld worden. Dit deel is geschreven door twee auteurs: Ed Federmeyer en Pierre Pasquali.

Typisch voor het kleine Luxemburg is dat de Chemins de Fer Luxembourgeois (CFL) bij elektrisch materieel al zeer snel stootte op de afwijkende stroomsystemen van twee van zijn drie buurlanden: België 3000 V gelijkspanning en Duitsland 15 kV 16⅔ Hz. Het aangrenzende deel van Frankrijk heeft net als Luxemburg 25 kV 50 Hz. Verder zijn de aantallen die de CLF van een serie kan aanschaffen relatief klein. Dit leidt er toe dat de CLF al snel zal kijken bij een buurland welk materieel daar goed bevalt.

De locomotiefserie 3600 bestaat dan ook uit 20 “krokodillen” gelijk aan de Franse serie BB 12065-12104. De serie 4000 bestaat uit 20 tweesysteemlocomotieven (25 kV / 15 kV) gebouwd door Bombardier op basis van de Baureihe 185 van de DB. Bij de treinstellen hetzelfde beeld: de serie 250 is gelijk aan de Franse serie 6140 en de dubbeldekkers van serie 2200 zijn gelijk aan de Franse TER 2N. Er is een ook een serie treinstellen geschikt voor Luxemburg en Duitsland, gebouwd door Stadler: de serie 2300 (KISS).

Het boek op A4-formaat telt 420 pagina’s en meer dan 700 foto’s.

Plaatsnummer Sa-425.006.5.


Lost lines Ireland

Nigel Welbourn schreef rond de eeuw­wisseling een serie boeken over opgeheven spoorlijnen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Onlangs werd onze bibliotheek uitgebreid met het deel over hele eiland Ierland, de Republiek en het Britse Noord-Ierland.

Voorin het boek uit 2006 staat een kaart met dikke en dunne lijnen. Het beeld wordt overheerst door de dikke lijnen, de dunne moet je zoeken. Als je beter kijkt, zie je dat de dunne lijnen de bestaande lijnen weergeven, en de dikke de lijnen die er eens waren! In de Engelstalige Wikipedia bij het artikel Rail transport in Ireland staan twee kaarten die de kaalslag duide­lijker aangeven.

Welbourn bespreekt in 25 hoofdstukken 35 verdwenen lijnen. De normale spoorwijdte is in heel Ierland 5 foot, 3 inch (1600 mm), maar er waren ook veel lijnen met smalspoor, meestal 3 foot (910 mm). In elk hoofdstuk een stuk geschiedenis met meerdere foto’s. Ook vertelt Welbourn wat er nog over is.

Plaatsnummer Sa-487.039.


21 years of Metrolink en Metrolink @ 25

Dit zijn twee extra uitgaven van het Britse tijdschrift Tramways & Urban Transport die ze samen met “M Transport for Greater Manchester” in 2013 en 2017 publiceerde ter gelegenheid van het 21-jarig en 25-jarig bestaan van Metrolink.

Metrolink is een groot project in Manchester en omgeving. Doel is de economische achteruitgang – door de ondergang van de traditionele industrie waaronder veel textielfabrieken – om te buigen in economische groei door verbeteren van het openbaar vervoer. Meer concreet: door het hergebruiken van in ongebruik geraakte ”heavy rail”-lijnen het bestaande tramnet driemaal zo groot maken en het vervangen van de traditionele trams door ”light rail”.

Het project is wat betreft verbetering van het openbaar vervoer geslaagd. Het gebruik van de tram is zeer sterk toegenomen. Ook de economische groei van Groot-Manchester is groter dan gemiddeld in het Verenigd Koninkrijk.

Beide uitgaven bevatten meerdere artikelen over het Metrolink-bedrijf.

Plaatsnummers Sa-484.037.1 en Sa-484.037.2.


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s