Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


De reis om de wereld van Ernst Sillem, 1888-1890

Ernst Sillem maakte op advies van zijn vader een reis om de wereld alvorens hij zou gaan trouwen. De kleindochter van deze in 1888 nog jonge bankier heeft de geschreven dagboeken van haar groot­vader gedigitaliseerd. In overleg met en op aandringen van de historicus Guus Veenendaal is het in 1997 uitgegeven als boek (214 blz.).

In het boek wordt de reis om de wereld van Ernst Sillem verteld, die hij maakte als 24-jarige aankomende bankier/zakenman. De route was met de boot van Vlissingen naar Engeland en de Verenigde Staten, dan met de trein mede door Canada naar San Francisco. Daarna via Japan naar China, Nederlands-Indië, India en tenslotte door het Suezkanaal weer naar Italië. Uiteindelijk dan met de trein terug naar Amsterdam. De reis duurde bijna ander­half jaar.

Omdat er dus regelmatig per trein gereisd wordt, hebben wij dit boek opgenomen in onze collectie. De beschrijvingen zijn zeer boeiend en naast zakelijke ont­moetingen wordt er ruimschoots aandacht gegeven aan reisontmoetingen, waardoor het een zeer lezenswaardig verslag is geworden met allerhande onder­werpen. Maar let op, dit is dus geen treinenboek, maar een reisverslag met vele treinreizen!

Plaatsnummer Ka-000.127.


De langste reizigerstrein ter wereld (LRT 1989)

Op 19 februari 1989 reed in het kader van 150 jaar Nederlandse Spoorwegen de langste reizigerstrein ter wereld van rangeerterrein Kijfhoek naar Eindhoven.

In dit draaiboek (ca. 65 blz.) zijn organi­satorische afspraken, dienstregeling, route en publicitaire activiteiten uitgebreid gedocumenteerd. Wat er allemaal bij kwam kijken om deze trein met een recordlengte van 244 assen oftewel 1601,58 meter te laten rijden kunt u hier uitgebreid in lezen.

Dit is dus echt voer voor oprechte spoor­hazen…

Plaatsnummer Sx-106.103.

Meer lezen

Een van de machinisten van de langste reizigerstrein ter wereld was Cor de Rijke. Op zijn website Feijenoordse Meesters staat een uitgebreid verslag van de voor­bereidingen en de uiteindelijke rit.


Gotthard 1882-1982

Boek en kalender, 32 blz. op A3-formaat.

In 1982 bestond de Gott­hardtunnel 100 jaar en ter gelegenheid daarvan gaf het Zwitserse staats­spoor­weg­bedrijf SBB CFF FFS een prachtige kalender uit op A3-formaat met platen van toen en nu (in 1982) alsmede achterin nog 7 grote pagina’s met aller­hande interessante historische informatie en afbeeldingen. Alles is zoals gebruike­lijk in Zwitserland voorzien van teksten in het Duits, Frans en Italiaans.

Zoals u wellicht weet, kun je een kalender ook in een ander jaar weer aan de muur hangen. Daar zijn tabelletjes voor, maar je kan ook gewoon controleren of het juist is. Je moet wel op schrikkeljaren letten om te zien of het niet alleen t/m februari klopt maar ook vanaf 1 maart. Zo is het dus, dat je dit jaar bijvoorbeeld een kalender van 1982 kunt gebruiken. Als u deze kalender komt lenen, kunt u die dus minimaal twee maanden ook nog aan de muur hangen!

Plaatsnummer Sb-460.073.


Die grösste Bahnbaustelle Deutschlands
Aus- und Neubaustrecke Nürnberg – Berlin

Convoluut met 10 brochures van Deutsche Bahn.

Dit is een convoluut, dus een verzameling documenten – in dit geval brochures – over de aanleg van de hogesnelheidslijn van Neurenberg naar Berlijn, toen na de Wende het Duitse spoorwegnet, zeker in het kader van de aanleg van het ICE-net grondig op de schop genomen is. De route gaat via Erfurt, Halle met aftakking naar Leipzig, en dan door via Wittenberg (u weet wel van Luther) en Potsdam naar Berlijn.

De brochures behelsen in totaal 90 blad­zijden en zijn rijkelijk voorzien van prachtige foto’s en duidelijke en goed gedetailleerde kaarten. Het tracé wordt duidelijk beschreven met veel tekeningen en foto’s. Inpassing in de bestaande spoorsituatie komt ook aan bod. Prachtige kaarten en afgebeelde landschap­doorsnijdingen completeren het geheel. Echt een juweeltje!

Plaatsnummer Sb-430.090.


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s