Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Antwerpen-Centraal Gids

In 1905 werd in Antwerpen het Centraal Station geopend. De bouw in neobarokstijl had zeven jaar geduurd. Een eeuw later werd het drastisch gerenoveerd en sterk uitgebreid, van een kopstation omgebouwd tot een doorgangs­station, maar tegelijk bleef het wat het was: een kathedraal van het spoor.

Het boek van Stan Wagemans, in 2011 uitgegeven door het Davidsfonds, toont de kathedraal, en slechts terloops het spoor­wegstation. De treinen zijn bijzaak, het bovengrondse oude gebouw is de hoofd­zaak. De problemen bij de restauratie worden besproken en ook de rol van het geheel bij de ontwikkeling van het moderne Antwerpen.

Het is vooral een boek voor wie bekend is met het oude station vol met vergane glorie. Nu is veel beter zichtbaar hoe mooi de kathedraal is, maar ook hoe goed men erin geslaagd is het oude en het nieuwe bij elkaar te laten passen.

Plaatsnummer Sb-410.036.


Zwitserse tunnels

Bij de aanwinsten van deze maand zijn enkele boeken over de bouw van tunnels in Zwitserland. Twee ervan hebben betrekking op de belangrijkste tunnels van de BLS (Bern-Lötschber-Simplon). Beide tunnels liggen in een belangrijke spoor­verbinding over de Alpen tussen Bern en Milaan.

100 Jahre Simplontunnel: Erinnerungen aus der Bauzeit

Het eerste boek gaat over de Simplon­tunnel tussen Brig in Zwitserland en Domodossola in Italië. Deze tunnel was bij de bouw de langste in Europa. Vanaf het begin werd rekening gehouden met een dubbelsporige spoorlijn in twee enkel­sporige tunnels die op regelmatige afstan­den onderling ver­bonden zijn. Tussen 1898 en 1906 werd de eerste enkelsporige tunnel gebouwd en van 1912 tot 1921 de tweede.

Dit boek dat verscheen bij het 100-jarig bestaan van de tunnel, en behandelt de voorgeschiedenis en de totstandkoming van de tunnel. Het bevat veel foto’s en teksten uit de bouwtijd. Deze tweede druk uit 2006 bevat ook een verslag van de feestelijkheden bij het eeuwfeest in 2005.

Plaatsnummer Sb-460.074.

Lötschberg-Basistunnel: Von der Idee zum Durchschlag

De Lötschberg-Basistunnel is 28 km lang en loopt van Frutigen naar Gampel. Ook deze tunnel bestaat deels uit twee parallelle tunnelbuizen, op regelmatige afstanden met elkaar verbonden. Op 28 april 2005 konden de noordelijke en zuidelijke bouwploegen elkaar de hand schudden.

Het boek bespreekt in detail de gehele voorgeschiedenis en het ontwerpen. De feitelijke aanleg van de tunnel begon in 1994. De werkzaamheden wordt in dit boek gevolgd tot en met de doorbraak in 2005.

Plaatsnummer Sb-460.075.


Zeunert’s Schmalspurbahnen: 43

Een- of tweemaal per jaar verschijnt een nieuw deel in de reeks Zeunert’s Schmal­spurbahnen. De eerste 42 delen van de reeks werden samengesteld door Wolfgang Zeunert en uitgegeven bij Zeunert’s Verlag. Na de dood van Wolfgang Zeunert in 2016 werd de redactie over­genomen door Dirk Endisch; sindsdien wordt de reeks uitgegeven bij de uitgeverij Dirk Endisch.

De reeks geeft per deel nieuws over de smalspoorwegen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en twee uitgebreide artikelen. Verder bevatten de meeste delen ook nieuws over smalspoormodelbanen.

Deel 43 is in 2018 uitgegeven door Dirk Endisch. De twee artikelen in dit nummer zijn beide door hem geschreven. Het eerste gaat over de Baureihe 9977-79. Van deze stoomlocomotieven voor spoor­wijdte 750 mm met vijf gekoppelde aan­gedreven assen en voor en achter een eenassig draaistel – technische aan­duiding 1’E1’h2t – zijn er sinds 1952 24 gebouwd. Enkele rijden nog steeds, onder andere op het eiland Rügen.

Het andere artikel gaat over de smalspoorbanen in de Kreis Jericho I, bij Stendal in Westelijk Brandenburg. Eens was het net 100 km lang, maar in 1965 vertrok de laatste trein. (Inmiddels is een deel heropend als toeristische lijn, zie www.kj-1.de.)

Plaatsnummer Sa-430.224.43.


Gerhard Riesthuis

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­sTramtip

In aansluiting op de artikelen* die Maurits van den Toorn in Op de Rails schreef over de tramnetten in Keulen en Bonn, wijzen we de liefhebbers op het tijdschrift Köln-Bonner Verkehrs­magazin dat in de biblio­theek te lezen is.

* Keulen, stad met twee tramnetten (Op de Rails 2019-06 en 07); Tram en Stadtbahn in Bonn (Op de Rails 2021-05).