Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


The Romance and Folklore of North America’s Railroads

Dit boek, geredigeerd door Bille Yenne, verscheen in 1995. Yenne verzamelde een aantal verhalen en legenden vooral uit de tijd dat de spoorwegen een nog een zeer belangrijke rol speelden in het leven van de Noord-Amerikanen.

Lees hier over spoorweghelden zoals Casey Jones – de beroemdste machinist van Amerika – over wie veel gezongen is en geschreven, John Henry die spoorlijnen bouwde en Jesse James die faam verwierf door treinen te beroven.

Er is een hoofdstuk over spoorwegliedjes, maar ook een over ‘beroemde’ ongelukken die in het collectieve geheugen zijn opgenomen. Interessant is het hoofdstuk waarin Herbert E. Hamblen vertelt over zijn leven als ‘fireman’ (stoker) en ‘engineer’ (machinist) op stoomlocomotieven.

Een boek om te lezen in de vakantie of als er alleen maar sport is op de televisie! Het boek heeft veel goede illustraties.

Plaatsnummer Ka-700.007.


Railways of Devon and Cornwall

Alle teksten en de meeste foto’s van dit fotoboek zijn van Anthony Burges, aan­gevuld met foto’s van Gerald Siviour. Het is in 2008 verschenen.

In de inleiding beschrijft Burgess de ge­volgen van de sluiting van veel spoorlijnen in de West Country, wat tot gevolg heeft gehad dat Cornwall – de meest westelijke county van Groot-Brittannië – alleen nog via de lijn Exeter – Plymouth te bereiken is.

Oorzaak van de vele sluitingen waren vooral demografische en economische veranderingen in de West Country en natuurlijk de opkomst van de auto. In de hoogtijdagen van de stoomtractie reden hier de exprestreinen van de Great Western Railway van London Paddington Station naar Penzance, het meest westelijke station in Engeland.

Ook nu nog laat de “nieuwe” Great Western Railway treinen rijden van Paddington naar Penzance, al heeft de nieuwe GWR niets te maken met de oude.

De foto’s zijn van goede kwaliteit en de meeste zijn uit het derde kwart van de vorige eeuw.

Plaatsnummer Sa-481.241.


The Gabry Family: Railway Engineers

In dit in 1994 verschenen boek beschrijft Brian Lewis de levens van een paar leden van de familie Cabry, die in de 19e eeuw in Noord-Engeland leefden. Leden van de familie Cabry werkten rond 1820 voor George Stephenson die in 1824 de eerste praktisch toepasbare locomotief bouwde. Het boek bespreekt het leven en werk van twee leden van de familie in meer detail.

Robert Cabry (1801-1873) werkte bij de York & North Midland Railway (YNMR) en later bij de North Eastern Railway (NER). De NER ontstond uit de fusie van de YNMR en twee andere maatschappijen. Robert was vooral werkzaam bij de spoorwegbouw. Hij bouwde meerdere bruggen.

Zijn jongere broer Henry (1805-1881) was werkzaam als technicus bij de locomotieffabriek van George Stephenson & Co. In 1837 werd hij benoemd tot “Chief Mechanic and Engineer” bij de Belgische Staatsspoorwegen. Hij heeft zich vooral beziggehouden met de stoomverdeling en de remmen bij stoomlocomotieven.

Dit is een interessant boek over twee ingenieurs die – hoewel nu vrijwel onbekend – een beduidende rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het spoorwezen.

Plaatsnummer Sb-480.101.


Les Tramways Belges en Egypte, 1894-1960

In dit boek uit 2020 laat Roland Dussart-Desart zien welke belangrijke rol België speelde bij de bouw en exploitatie van tramlijnen in Egypte.

Het gaat over de steden Caïro, Heliopolis, Alexandrië en Port Saïd. Verder wordt ook aandacht besteed aan secundaire spoor­wegen in Neder-Egypte, Fayoum en Oost-Egypte.

Het boek is een uitgave van Tramania asbl en is alleen in het Frans verschenen.

Plaatsnummer Ta-610.004.


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s