Het SNE-jubileum

Paul Muré doet verslag van de viering van 25 jaar SNE op 24 juli 2021 in het Openlucht­museum. Ook foto’s en een filmpje.

Vijfentwintig jaar Stichting NVBS-Excursies, wat ga je dan organiseren? Een bijzondere reis of excursie, naar een heel bijzondere bestemming of met heel speciaal materieel? Niemand zal in de voorgaande 25 jaar hebben gedacht dat er ooit een pandemie zou uitbreken die alle reisactiviteiten van SNE volledig tot stilstand zou brengen. En toch gebeurde dat. Zo ontstond de vraag of er über­haupt een activiteit mogelijk zou zijn om met een grote groep leden bij elkaar te komen en samen het jubileum te vieren. Daarom was het des te leuker om elkaar op 24 juli weer te zien toen 235 deelnemers zich in Arnhem verzamelden in het Nederlands Openluchtmuseum, waar dit jaar ook de tramlijn 25 jaar bestaat. Het voltallige SNE-team onder leiding van Rob Zoomer zette zich in om iedereen te ontvangen en een ontspannen programma te bieden op en rond de tramlijn van het museum. De dag begon voor velen met de rit met een historische bus vanaf station Arnhem Centraal naar het museum. Nog steeds onwennig om met een mondkapje een rit te maken, maar fijn om de eerste bekenden te treffen. Bij de ontvangst in het museum werd iedereen voorzien van een programma met uitvoerige dienstregeling, een badge ten teken dat je bij de groep hoorde, een aantal consumptiebonnen en eventueel een dinerbon.

Bij de tramhalte passeerden al diverse trams van de reguliere dienst over het museumterrein. De SNE had gezorgd voor een bijzonderheid in de vorm van de Amsterdamse drieasser 533, die speciaal voor deze dag was overgebracht uit de hoofdstad en een deel van de dag exclusief voor ons toegankelijk was. Verder reden alle rijvaardige trams van het museum, waaronder ook de 100-jarige Haagse 274 met het onlangs naar Arnhem overgebrachte aanhangrijtuig 779. De hele middag – en voor sommigen die dat wilden al vanaf de opening ’s morgens – kon onbeperkt getramd en gefotografeerd worden. Gedurende een wandeling langs de lijn kwam je overal groepjes deelnemers tegen, vaak na lange tijd een weerzien met bekenden. En in de trams trof je ook steeds bekende gezichten. Op de diverse terrassen waren intussen ook overal SNE-deelnemers neergestreken voor de aangeboden koffie met gebak of een koel drankje. Ook daar kwam je tijd tekort om met iedereen bij te praten. Intussen viel op dat, waar je je op het uitgestrekte museumterrein ook begaf, je steeds weer klassieke tramgeluiden hoorde. In de landbouwwerktuigenloods uit Goes was een expositie van model­tram­banen te bewonderen en waren er informatiestands van verschillende museumorganisaties ingericht en ook daar kwam je vele bekenden tegen.

Tegen vijven begaf iedereen zich langzamerhand naar de tramremise en de loods van Van Gend & Loos uit Tiel, waar het avondprogramma begon en voor 180 deelnemers het diner werd geserveerd. Het museum was toen gesloten voor het overige publiek. Hoewel er onweersbuien waren voorspeld bleef het gelukkig droog en kreeg iedereen een stevige tas met voor- en nagerecht, waarna je onder het afdak een plaats kon zoeken. Als hoofdgerecht werden punten pizza geserveerd. Onder het genot van een drankje kon er verder gezellig bijgepraat worden. Het speciale tramprogramma begon om 18.25 uur met een foto-opstelling van Rotterdamse trams voor de remise. Een uur later volgde een opstelling van al het materieel (11 rijtuigen) achter elkaar op het hoofdspoor en vanaf 20.00 uur werd speciaal voor ons met een aantal wagens in tegengestelde richting gereden, wat normaal niet gebeurt. Al gauw werd de term ‘foto van een tegengestelde tram’ een begrip! Tegelijk werd er gerangeerd bij de remise en ontstond een nieuwe opstelling van divers materieel met trams uit Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Rotterdam. Vanaf 20.45 uur reden alle trams weer in de gebruikelijke richting en werden de activiteiten langzamerhand beëindigd; tijd om de pendelbus weer op te zoeken en terug te keren naar het station. Aan een mooie dag kwam een einde.

Terugkijkend kan vastgesteld worden dat de SNE kans heeft gezien om, ondanks de beperkingen door de corona-maatregelen, toch op heel goede wijze het 25-jarig jubileum te vieren. Er past een woord van grote dank aan de 25 man van de museumtram-ploeg, die het avondprogramma verzorgden, aan de medewerkers van de Stichting Veteranen Autobussen voor de pendeldienst van en naar het station en aan de SNE-medewerkers voor hun inzet. Misschien was juist het bieden van de mogelijkheid om elkaar na anderhalf jaar op zo’n plezierige manier weer te kunnen ontmoeten wel de grootste verdienste van Rob Zoomer die de organisatie van deze dag in handen had. Hij heeft iedereen een heerlijk ont­spannen dag bezorgd en was de hele dag in touw om alles goed te laten verlopen. Omdat hij ook degene was die de laatste SNE-reis vóór de coronacrisis had geleid (Winterreis 2020), moet het succes van deze dag ook hem veel voldoening hebben gegeven. En of 24 juli ook de geschiedenis in zal gaan als de definitieve hervatting ná corona van de SNE-reizen en excursies zullen we bij een volgend jubileum weten.

Paul Muré


Foto’s

GVBA 533, alleen toegankelijk voor deelnemers aan het evenement, bij de halte Entree. Foto: Han Duijve.

Een authentiek duo zorgde voor de muzikale omlijsting. Foto: Paul Muré.

Grote belangstelling voor een rit met de Haagse 274 + 779 bij de halte Remise. Foto: Paul Muré.

Blik vanuit de loods van Van Gend & Loos met de kop van de 533 en ‘sik’ 285 van NS. Foto: Geert Gorissen.


Filmpje

Deze video-impressie is gemaakt door Wouter Looman.


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE