Een moderne werkplaats binnen de muren van een rijksmonument

Locloods Roosendaal – Open Monumentendag 2021

Paul van Baarle bezocht op 12 september 2021 (Open Monumentendag) de historische locloods van Roosendaal waar een materieelshow werd georganiseerd.

De rechthoekige locloods met werkplaats is onderdeel van het stationscomplex dat in 1907 naar een ontwerp van G.W. van Heukelom in Roosendaal werd gebouwd. De loods is net als het station, het seinhuis, de seinbrug en de douaneloods een Rijksmonument.

Na een periode van verval werd BOEi in 2008 eigenaar van de locloods en werd deze gerestaureerd. De locloods huisvest een moderne werkplaats ten behoeve van railgebonden vervoersmiddelen. Rail Park Roosendaal is de huidige huurder en in samenwerking met de zusterorganisatie Spoorijzer wordt er voornamelijk onderhoud gepleegd aan goederenwagens.

De belangrijkste in dit beeldverslag genoemde organisaties worden kort beschreven in de rechterkolom. Via de links kan uitgebreide informatie worden ingewonnen. Dat geldt tevens voor een uitgebreide beschrijving van het Rijks­monument en de historie ervan.

De materieelshow op het buitenterrein

Stichting 2454 CREW en Stichting Museum Materieel Railion (SMMR) verzorgden een fraaie opstelling van voormalige diesellocomotieven van de Nederlandse Spoorwegen voor de prachtig gerenoveerde locloods.

Van links naar rechts staan locomotor 232 van Stichting 2454 CREW, Railpro 603, SMMR 2225 in oude bruine kleurstelling en loc 2454 van de gelijknamige stichting.

Detail van de koppelstang van Railpro 603.

Nog meer tentoongesteld materieel met e-loc 9901 en V60 dieselloc 6005 van Railexperts. Rechts staat de onlangs opgeknapte motorpost 3029 van Stichting 2454 CREW. Op de achtergrond is het monumentale seinhuis te zien en links nog net een klein deel van de seinbrug.

Seinhuis B stamt ook uit 1908 en is tevens een Rijksmonument met BOEi als eigenaar. In 2013 werd het spectaculair verplaatst over 1400 meter van het emplacement naar de huidige locatie. Op deze Open Monumentendag was het seinhuis helaas niet toegankelijk. De echte liefhebber van klassieke beveiliging moet dus tot een volgende gelegenheid wachten om deze voor hem ‘stairway to heaven’ te mogen bestijgen.

De locloods met werkplaats

Als een ware spoorwegkathedraal torent de monumentale hal van de locloods 16,5 meter de lucht in.

De locloods is modern uitgerust en heeft een oppervlakte van 60 x 35 meter. Er stonden voornamelijk Railpro Fccpps-goederenwagens voor onderhoud binnen.

De fonkelnieuwe wielassen staan buiten al klaar.

In de werkplaats naast de locloods stond DE3 (Plan U) 151 van Stichting 2454 CREW opgesteld.

Het in revisie zijnde blauwe Beneluxtreinstel van Stichting Hondekop stond er niet fotogeniek bij, maar de kop van Mat’54 766 werd bijna kerstboomachtig verlicht in de spuiterij. De 766 krijgt een schilderbeurt en zal als alles volgens plan verloopt al op 9 oktober 2021 in het nieuwe groene jasje voor een donateursrit ingezet worden.

Op herhaling

Omdat alles er zo mooi bijstond werd in de late namiddagzon nogmaals de materieelshow vanuit een andere hoek vastgelegd.

De locloods, seinbrug en seinhuis zijn een bezoek meer dan waard op een Open Monumentendag en dankzij de inzet van de medewerkers van de (museum-) spoorwegorganisaties was het in 2021 een meer dan geslaagd weekend. Ik kijk dan ook nu al uit naar de openstelling in 2022.

Tekst en foto’s door Paul van Baarle


[printfriendly]

De locloods en het seinhuis bezoeken

Rail Park Roosendaal aan de Bosstraat 24 is niet vrij toegankelijk voor publiek maar deels wel na afspraak te huur als fotolocatie. Vanaf het station is het ongeveer een half uur lopen naar deze locatie.

Wat ziet u?

We kijken hier naar een bak van Stichting Hondekop in de Spoorijzer-locloods van Roosendaal in 2021. Met wat fantasie kun je echter terug in de tijd gaan en staan we in de fabriekshal van Werkspoor in 1960 waar een deel van Hondekop-treinstel 766 bijna gereed is voor aflevering aan de Nederlandse Spoorwegen.


Spoorwegknooppunt Roosendaal

Veel informatie over Roosendaal en meer is te vinden op de website van Marius Broos: www.mariusbroos.nl

Marius Broos schreef ook De rechthoekige locomotievenloods met werkplaats te Roosendaal in Op de Rails 1987-04 (te lezen als je bent ingelogd op de website).

Roosendaal een spoorwegknooppunt. Dit boek is te koop in de NVBS-winkel en te leen in de NVBS-bibliotheek.

Tekening van het emplacement van station Roosendaal in 1909 door Marius Broos in de railatlas (te bekijken als je bent ingelogd op de website).

Verder is er in de bibliotheek en de beeldbank van de NVBS veel over Roosendaal te vinden.


Informatie en handige links

BOEi houdt zich bezig met het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed in Nederland.

In het monumentenregister worden het station, seinhuis en locloods van Roosendaal uitgebreid beschreven.

Rail Park Roosendaal is een facilitair centrum en verhuurt sporen aan derden. Een huurder kan gebruik­maken van alle faciliteiten die nood­zakelijk zijn om werkzaamheden uit te voeren. Of dit nu hefbruggen, gereedschappen zijn of kleedruimte: alles staat de huurder ter beschik­king.

Spoorijzer Mobiel & Werkplaats B.V. (Spoorijzer) is een zusterorganisatie van Rail Park Roosendaal en is een allround onderhoudsbedrijf met diverse vestigingen in Nederland. Vanuit drie standplaatsen verzorgen zij mobiele service. De hoofd­vestiging staat in Roosendaal. Bij Spoorijzer houden ruim 35 mede­werkers zich dagelijks bezig met het onderhoud van goederen­wagens.

Voestalpine Track Solutions Netherlands (Railpro) ondersteunt beheerders en aannemers bij de aanleg en onderhoud van de rail­infrastructuur.

Stichting Hondekop heeft tot doel het enige nog bestaande vierwagen­treinstel van het Mat’54 in rij­vaardige staat te behouden, en het reviseren van een Mat’57 Benelux­treinstel.

Stichting 2454 CREW is opgericht in november 2019 voor het behoud van loc NS 2454 en nog enkele andere museumvoertuigen die tot dan in beheer waren bij de opgeheven Vereniging tot Behoud van Spoor­materieel Haarlem (BSH).

Stichting Museum Materieel Railion (SMMR) is in 2001 opgericht door een aantal machinisten van het toenmalige Railion. Ze bezit onder andere de dienstvaardige diesel­locomotief 2225.