Zoekplaatjes

Hierbij weer een aantal foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

SPNSP4657. Deze foto uit 1920 toont een aantal politiemensen op een station. Welk station en waarom was hier een politiepost? Misschien een grensstation?

SPNSP4644a. Klopt het dat dit een draaistel is van een couchetterijtuig Plan N?

SPNSP4651. Wagen NS 173212 op een onbekende locatie. Weet iemand waar? En is de datering 1959-1965 wat nauwkeuriger te maken?

SPNSP4662. De NS-directie is op inspectie met de omBC 2904. De man vooraan in het midden lijkt ons F.Q. den Hollander. Heeft iemand een idee van de locatie en de datum?

De vorige zoekplaatjes

SPNSP1967 is een foto uit een fietsfolder van NS. Op de vraag waar dit is kwamen diverse suggesties binnen. Conclusie: het gaat om Dalfsen, bij de over­weg in de Stationsweg. Het treinstel is zojuist vertrokken richting Ommen. De juiste oplossing werd gegeven door Ad Vijge, Hans Westerink, Frank Pennin en Jeanne Kok. Jeanne weet ook nog te melden dat de fietsen van Union zijn, een rijwielfabriek uit deze regio.

DIA012-3921 is in Polen gemaakt door G. van Maanen. Op de vraag naar de stationsnaam kwamen veel reacties. Het antwoord luidt Poznań Główny, voor de grote modernisering die in het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden. Met dank aan (zoals gebruikelijk in volgorde van inzending) John Krijgsman, Robert Meertens, Theijs van Welij, Pepijn Hendriks, Jaap van den Top, Adriaen Louman, Kees Jongkees, Ton Stevenhagen, Frank Pennin, Nils Harmsen, Mar de Klerk en Vasco de Cocq.

DIA100219-240-26 is door Jan Bonthuis gemaakt in Bern. De vraag: waar precies? Het antwoord: halte Sonnenhof aan de Ostring. De bestemming van de tram is Fischermätteli. In 2011 is lijn 5 opgeheven. Met dank aan Marcel Vos, Frans Kristensen, Bas Eshuis, Jan Bogaarts, Kees Jongkees, Ton Stevenhagen en Frank Pennin.

DIA101254-386-10 is door Jan Vogels gemaakt in Dresden, maar waar precies? Het antwoord: op het kruispunt Plauenscher Ring met de Coschützer Strasse. De tram komt uit de ReckeStrasse, richting Coschütz. Sinds 1998 rijden hier geen trams meer. Met dank aan Bas Eshuis, Kees Jongkees, Ton Stevenhagen, Frank Pennin en Nils Harmsen.

Uit de herkansing

DIA101301-0302. Eerder gepubliceerd in het julinummer. Motorwagen T 47 van de Kleinbahn Leer-Aurich-Wittmund (Kreisbahn Aurich), gefotografeerd op 28 oktober 1969. Ergens tussen Aurich en Esens, maar waar precies? Dit was een lastige opgave, maar uiteindelijk is er na enige speurwerkzaamheden toch een oplossing gekomen. De foto is gemaakt in Ogenbargen, waar de tramlijn vanuit Aurich zich splitste richting Wittmund (het oorspronkelijke traject, opgeheven in 1951) en richting Esens, een latere zijtak. De weg op de voorgrond is de B210. Met dank aan Frans Kristensen, Frank Pennin, Nils Harmsen en Vasco de Cocq.

SPNSP1976. Eerder gepubliceerd in het juninummer. Een foto voor een folder uit 1977 over fietsen en wandelen met NS. Frank Pennin is na grondige bestudering van deze foto tot de conclusie gekomen dat deze op station Amersfoort moet zijn gemaakt. De trein staat op spoor 4. De sleutel tot de oplossing van Frank is het bovenleidingportaal achter de trein. Dat is een breed portaal, waar aan de draad­bokken te zien maar twee sporen onder liggen. Een van die sporen moet spoor 21 zijn, het kopspoor (zakspoor) dat vroeger in het brede eerste perron van Amers­foort zat. Dat spoor en het bovenleidingportaal zijn te zien op de foto hier­onder.

Amersfoort, 24 februari 1991. Locs 1122 en 1149 staan op spoor 21, het ‘zakspoor’ in het eerste perron. Foto: Nico Spilt.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.