Einsteigen und den Donaublick genießen

De Wachaubahn

Paul van Baarle bezocht op 21 september 2021 de Wachaubahn in Neder-Oostenrijk. De Wachau-regio staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

De Unesco schrijft over deze regio: “De Wachau is een gedeelte van het Donaudal tussen Melk en Krems en ligt op zo’n 80 kilometer ten westen van Wenen. Het prachtige dal is een goed voorbeeld van een rivierlandschap begrensd door bergen met zichtbare en intacte sporen van evolutie sinds de prehistorie. Zo zijn er kloosters, kastelen en ruïnes te vinden, maar ook steden, dorpen en geculti­veerde landbouwgronden”. Op de rotsachtige berghellingen langs de Donau worden veelal druiven en abrikozen verbouwd.

De NÖVOG (Niederösterreichische Verkehrsorganisationsgesellschaft m.b.H.) verzorgt door dit cultuurlandschap een toeristische treindienst van Krems naar Emmersdorf in de vorm van de Wachaubahn.

Traject, dienstregeling en materieel

Een bewerkte afdruk van ÖBB / Scotty webservices met rechts Wenen en links het normaalsporige traject van de Wachaubahn van Krems an der Donau naar Emmersdorf.

De dienstregeling in 2021 was geldig van 20 maart tot eind november met in het hoogseizoen dagelijkse ritten en daarbuiten treindiensten in de weekenden en op feestdagen. De retourritten zijn hier niet afgebeeld maar in Emmersdorf vertrekken de treinen weer vrij vlot na aankomst uit Krems.

Het huidige materieel bestaat uit vijf RegioSprinters die in 1996 door Siemens aan de Duitse Vogtlandbahn werden geleverd en in 2015 door de NÖVOG werden overgenomen. RegioSprinters kwamen uitgebreid aan bod in Op de Rails 2020-07 (zie link in de rechterkolom).

RegioSprinter 0654 036 is tussen de wijnvelden van Wösendorf op weg naar Krems.

Impressies rondom Weißenkirchen en Dürnstein

De Wachaubahn ligt grotendeels vlak naast de Donau maar ook aan de zijkant van steile berghellingen, dus is daar niet eenvoudig te fotograferen. De volgende impressies zijn dan ook gemaakt daar waar het dal wat ruimer is, maar dan wel zonder de Donau in beeld.

De vestingkerk van Weißenkirchen in der Wachau is een mooi fotomotief in combinatie met RegioSprinter 0654 036.

Een blik op dezelfde vestingkerk omringd door de pittoreske huizen die je kan verwachten in een wijnstreek. Op loopafstand van het station zijn hier veel moge­lijk­heden voor een hapje en een goed glas lokale wijn tussen ‘het sporen’ door.

Met deze perron-entourage in Weißenkirchen is het niet onaangenaam wachten op een trein.

Het stationsgebouw van Weißenkirchen is keurig opgeknapt en fungeert als visitekaartje voor de stad. De 0654 036 neemt ons verder mee in de richting van Krems.

Tussen de stations van Weißenkirchen en Dürnstein-Oberloiben slingert het spoor door de wijnvelden.

En niet veel verder passeren daar de RegioSprinters 0654 036 + 031.

Het traject kent ook diverse (korte) tunnels zoals deze bij Oberloiben.

Voor een foto moet je soms wat omhoog klauteren maar dan heb je ook wat. De RegioSprinters 0654 031 + 036 vertrekken hier uit het station Dürnstein-Oberloiben.

Goed, weliswaar geen compleet beeld van de spoorlijn en bezienswaardigheden, maar toch wel een impressie van hoe een bezoek aan het cultuurlandschap prima te combineren is met de Wachaubahn.

Nog wat cultuur en een hoteltip

Er werd al gemeld dat de Wachau-regio rijk is aan kloosters, kastelen en ruïnes waaronder het beroemde benedictijner klooster van Melk, niet ver van Emmers­dorf an der Donau.

Wat minder bekend, maar niet minder imposant is de abdij van Göttweig (Bene­dik­­tiner­­stift Göttweig), een paar kilometer van Krems. Op de vorige foto zijn de contouren van dit grote klooster nog net linksboven te zien. Dit is niet alleen een bezoek waard, maar je kan er ook overnachten – niet in een kale ruimte met brits maar in een moderne en zeer luxueuze hotelkamer. Met zo’n over­nachting kan je een geslaagde spoordag bij de Wachaubahn op een wel heel bijzondere locatie afsluiten.

Een klein deel van de abdij van Göttweig tegen de avond.

Tekst en foto’s door Paul van Baarle


[printfriendly]

Reizen naar Krems an der Donau

De afstand Utrecht – Krems an der Donau bedraagt 1.100 kilometer. Per ÖBB-trein bedraagt de reistijd vanaf Wenen een uur en tien minuten met overstap in Sankt Pölten. Vanaf het ÖBB-station Melk kan ook per bus worden gereisd naar Emmersdorf an der Donau.

In deze coronatijden dient vooraf het reisadvies Oostenrijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd te worden op nederlandwereldwijd.nl.

Niederösterreichische Verkehrs­organisationsgesellschaft m.b.H. (NÖVOG) verzorgt regulier personen- en toeristisch treinverkeer op de volgende smalspoor- en normaal­spoor­trajecten:

  • St.Pölten – Mariazell
  • Waidhofen an der Ybbs – Pestalozzistrasse (Ybbstalbahn; zie NVBS Actueel december 2020)
  • Gmünd – Groß Gerungs / Litschau / Heidenreichstein
  • Krems – Emmersdorf an der Donau
  • Retz – Drosendorf
  • Puchberg am Schneeberg – Hochschneeberg Bergbahnhof (tandradlijn)

Handige links

Niederösterreich Bahnen met NÖVOG-trajecten, dienstregelingen, tarieven etc waaronder die van de Wachaubahn.

Donauuferbahn (Wachau) op Wikipedia

Cultuurlandschap van Wachau beschreven door Unesco Nederlandse commissie

De abdij van Göttweig

Verder lezen

De RegioSprinter – een kleine revolutie door Frans Blanker-Halstein in Op de Rails 2020-07 (te lezen als je bent ingelogd op de website)