Lines & Tracks in La Louvière

Belgische spoorwegaffiches

Frits van Buren bezocht de tentoonstelling “Lines & Tracks” in het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière.

2021 was door de Europese Commissie uitgeroepen tot jaar van de Spoorwegen. Het is het 175e verjaardag van de spoorwegverbinding tussen Brussel en Parijs, de 40ste verjaardag van de TGV en de 25ste verjaardag van de Thalys.

Het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée (Centrum voor grafische kunst en het gedrukte beeld) in La Louvière heeft daarbij aangehaakt met de ten­toon­stelling Lines & Tracks. Dit is een tentoonstelling van 140 spoorwegaffiches uit de NMBS – Train World Heritage-collectie en uit andere openbare en privé­collecties. Daarmee dragen de affiches een nadrukkelijk stempel van de NMBS en haar voorlopers.

Deze affiches – bijna alle in staand formaat – worden op twee verdiepingen getoond. Ze zijn deels ingedeeld op tijd, op thema of op ontwerper. Alleen zijn ze achter glas ingelijst, hetgeen door de weerspiegeling bij het fotograferen soms wat zorg­vuldig­heid vraagt.

Het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée op de Rue des Amours 10 in La Louvière.

Er dient gereserveerd te worden en tickets kunnen tevoren via internet besteld worden en kunnen onder andere met Ideal betaald worden. Bij mijn bezoek op 12 december 2021 was het uitermate rustig. Het reserveringsbewijs en de inter­nationale QR-code moeten bij de ingang getoond worden en er moet een mondkapje worden gedragen.

Parkeren kan gemakkelijk op de parking links van de Gamma op de Rue du Gazomètre. De parking aan de achterzijde verlaten, rechtsaf de Rue Basse en de Rue Abelville, linksaf de Rue du Marché en rechtsaf de Rue des Amours, waar na een wandeling van ongeveer 10 minuten op nr. 10 het onopvallende gebouw van het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée wordt bereikt.

Het gebouw ligt op 400 meter lopen van het station La Louvière Centre. Vanuit Brussel Zuid kun je ieder uur per IC in drie kwartier naar dit station reizen.

Overzichten vanuit twee gezichtshoeken.

De kunstenaar Nayel Zeaiter was uitgenodigd om een groot kunstwerk te maken dat de relatie tussen de vroeger in deze omgeving aanwezige staalindustrie en kolenmijnen en de fabricage van rails laat zien met het onderstaande resultaat.

Het kunstwerk “Van ijzererts en steenkool tot rails” van Nayel Zeaiter.

Talloze thema’s komen zijn verwerkt in de affiches, zoals toeristische bestem­mingen, multimodaal vervoer, autoslaaptreinen, veiligheid en vele andere.

Een selectie van de geëxposeerde affiches.

Een paar voorbeelden daarvan zijn hierboven als smaakmakers getoond. Het is beslist de moeite waard om deze expositie te bezoeken om van de grote diversiteit aan getoonde spoorwegaffiches te genieten.

Bezoektip

Via de technologie zijn de spoorwegen ook gerelateerd aan een andere bij­zon­der­heid in de omgeving van La Louvière: de schepenliften van het Canal du Centre. Een bezoek aan de tentoonstelling kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan deze liften. Beide liggen ongeveer 15 minuten autorijden van elkaar.

In het volgende nummer van NVBS Actueel komt een verslag van mijn bezoek aan deze interessante constructie.

Frits van Buren


Print Friendly, PDF & Email

Lines & Tracks

De tentoonstelling Lines & Tracks in La Louvière is te zien van 27 november 2021 t/m 27 februari 2022. Reserveren en internationale QR-code verplicht. Website www.centredelagravure.be (Franstalig).


Nederlandse spoorwegaffiches

Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht hield van 23 april 2021 tot en met 21 november 2021 een expositie onder de titel “150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches”.

Deze affiches zijn ook gebundeld in een gelijknamig boek (Arjan den Boer, 150 jaar Neder­landse Spoorwegaffiches, Thoth, 2021). Dit boek is niet verkrijgbaar in de NVBS-winkel, maar is wel voor NVBS-leden voor uitlening beschikbaar in de NVBS-bibliotheek (plaatsnummer Sx-100.207).

Lees ook het  blog van Arjan den Boer.