Zoekplaatjes

Vorige maand hadden we een paar qua moeilijkheid gevarieerde zoekplaatjes. Op een enkele foto kwamen, zoals we verwachtten, veel reacties binnen, maar op verschillende andere werd helemaal niet gereageerd. Dus die gaan nog een keer in de herkansing.

Ook weer vier nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

DIA101421-089-0444-18. Een dia van Luijendijk, gemaakt in 1979 of 1980, maar waar? De wagen (9441108-3) is van een “kleine sproeitrein”.

DIA101421-022-0290-17. Nog een dia van Luijendijk, gemaakt in 1977, 1978 of 1979. Duidelijk in Duitsland, maar waar? Emmerich?

NEG170-341. Deze foto is door Hesselink gemaakt tussen 1935 en 1938. Het gaat om een proefopstelling van twee baken. Deze zijn schuiner geplaatst dan in die tijd gangbaar, zodat ze beter zichtbaar zijn voor de bestuurders van de nieuwe treinstellen. Hierover is te lezen in het N.V.B.S. Maandblad van januari 1939. Gevraagd wordt de locatie.

NEG170-881. Hesselink maakte deze foto op 18 april 1938. Het betreft trein 314, maar waar is dit?

De vorige zoekplaatjes

SPNSP4573. Gezocht: de locatie van deze foto. Ook de datum en de naam van de fotograaf ontbreken. Vooraan de treinstellen NS 473 en 445. Er kwamen enkele suggesties binnen, maar de juiste oplossing kwam van Willem-Jan Gieszen: de treinstellen staan op de zogeheten Buurtsporen van Utrecht CS, met de neuzen richting de stootblokken. De foto is mogelijk gemaakt in 1971 of 1972, kort voor de sloop van het oude station.

SPNSP4423. Gezocht: de locatie van deze foto. De datum, het nummer van het treinstel en de naam van de fotograaf zijn niet bekend. Ook naar aanleiding van deze foto ontvingen we enkele suggesties, maar de juiste oplossing kwam van Wim Hoekema en Steven Hopman. De foto is gemaakt vanaf de voetgangersbrug bij station Zwolle. Het gebouw is de stukgoedloods van Van Gend & Loos. De foto zal dateren van eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het Hondekoptweetje is al gehuisstijld, maar draagt nog de neusladders en het derde frontsein op de neus ontbreekt nog. De loods is ook te zien op deze foto in de beeldbank.

NEG6475-182. Deze foto is gemaakt door Hoevenagel uit een trein van Seghwaert naar Den Haag CS op 11 april 1979. Te zien is een halte in aanbouw. De vraag: welke halte kan dat zijn? Het antwoord: we zien hier een halte die de naam Centrum Oost zou gaan dragen. Maar voordat de halte in gebruik werd genomen, was de naam al veranderd in Stadhuis. Deze halte bestaat nog steeds, maar is niet meer van buiten te herkennen: het hele gebied is volgebouwd met winkels, kantoren en een theater. De halte Stadhuis is in deze bebouwing verdwenen. Met dank aan Chris Westerduin, Frank Sturm, Maurits van den Toorn, Illya Vaes, Martin Verwoert, Jan Boogaarts, Willem-Jan Gieszen, Fokko Dijkstra, Maarten Batenburg, Rinus van de Kuil, Ed Kroet, Gerard Volwater, Rien Sleurink, Bart van ’t Grunewold, Hans Vollebregt, Steven Hopman en Anne Lohman (namen in deze rubriek vermelden we altijd op volgorde van binnenkomst).

SPNSP1730. Op deze foto zien we W. Hupkes, die gefeliciteerd wordt door vermoedelijk zijn opvolger Den Hollander. Erachter zou mr. M.G. de Bruin te zien zijn. Het is een foto van NS-afdeling Propaganda. De vraag is of iemand de foto kent en weet wat de aanleiding was voor die handdruk, en zo mogelijk ook de datum. John Krijgsman, die jarenlang voorlichter is geweest bij NS, mailt dat deze foto hem intrigeert: “Ik durf met 99% zekerheid te stellen dat de man links niet F.Q. den Hollander is. Afgezien van het profiel, dat mij niet aan F.Q. doet denken, valt me nog iets op: de man draagt een bril. Maar ik ken geen afbeeldingen van F.Q. met bril, althans niet tijdens zijn werkzame NS-leven. Google hem maar eens. Maar wie het dan wel is? Geen idee.” En wij van de redactie weten het ook niet. Misschien had Den Hollander wel een leesbril, maar die ga je niet opzetten om iemand op een receptie een hand te geven.

In de herkansing

NEG644-979. Loc HSM 399 kort na aflevering. De fotograaf is onbekend. Waar kan deze foto gemaakt zijn?

TR-sBH-0011.  Op deze ansicht is het spoor van de Stoomtram ‘s-Hertogenbosch – Helmond – Veghel – Oss te zien in Berlicum. Naast de pomp staat een houten bouwsel. Zou dat een telefooncel kunnen zijn?

DIA101421-071-0449-34. Dienstwagen ÖBB 977 344 op een onbekend station (de vorige plaatjes op het diafilmpje zijn gemaakt in Zell am See). Datering 1979 of 1980. Dit is een dia van Luijendijk, altijd goed in zoekplaatjes.

TRALB-BVM-1105. Uit een fotoalbum van ir. A. baron Krayenhoff (ook wel gespeld Kraijenhoff) zijn veel foto’s opgenomen in de beeldbank. Hij werkte in de jaren 1930 bij de Bataviasche Verkeers-Maatschappij (BVM) in Batavia. Van een paar foto’s was de locatie niet te vinden. Op deze foto zijn bovenleidingmasten te zien die ook in de buurt van Kramat stonden. Waar is deze foto gemaakt?

TRALB-BVM-4501. Nog een foto van baron Krayenhoff. We zien een bijzonder gebouw dat een kantoor of wachtruimte van de BVM kan zijn geweest. Wie weet hier meer over? Kijktip: in het filmarchief van de SNR is een door Krayenhoff gemaakte film te zien over de trams in Batavia.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.