Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Railway relics and regalia

Ik schrijf dit in de week tussen de dood en begrafenis van Elisabeth II, vandaar de keus voor een typisch Engels boek.

Nergens worden zoveel en zoveel ver­schil­lende dingen verzameld die betrekking hebben op spoor- en tramwegen als in het Verenigd Koninkrijk. In elk nummer van het belangrijkste Britse tijdschrift op ons gebied, The Railway Magazine, vind je advertenties gericht op verzamelaars. Er zijn ook veel boeken op dit gebied verschenen. Goede zoekwoorden zijn relic of relics.

Dit boek, samengesteld door P.B. White­house in 1975, is gemaakt door spe­cia­lis­ten. Zij bestrijken samen dertien verzamelgebieden. Niet alleen vervoerbewijzen en dienstregelingen maar ook stationslampen en andere zaken die je kunt vinden op stations, allerlei ijzeren en emaille borden, spoorwegkaarten, seinen, reclamemateriaal, aarde- en glaswerk, bagagelabels, wapenschilden en blazoenen, naamborden en uurwerken. Het bevat veel foto’s, waarvan enkele in kleur.

Plaatsnummer Sx-480.0184


Die Ringstraßenban in Naumburg
Von der »Wilden Zicke« zur »Ille«

In Op de Rails van juli 2022 staat een bericht over de tram van Naumburg, een stadje in Saksen-Anhalt met 32.000 inwoners.

Voor zo’n kleine stad is een tram een zeldzaam en ook duur vervoermiddel. Zelfs toen Naumburg tot de DDR behoorde – van 1949 tot de ”Wende” van 1989 – werd meermaals over opheffing gesproken. In januari 1986 werd het bedrijf stilgelegd. Het was te onveilig geworden door de verwaarlozing van het onderhoud. Maar na 18 maanden ging de tram toch weer rijden na reparatie van de elektrische inrichtingen en de trams. Het railnet, dat in een ring door de stad gaat, was toen slechts een beetje opgelapt.

In de DDR-tijd werd de tram door veel mensen gebruikt, het was spotgoedkoop. Na de Wende liep het aantal passagiers snel terug door de sterke toename van het aantal privé-auto’s en de hoge werkloosheid door bedrijfssluitingen. In 1990 werden plaatselijk rails vervangen en op 16 november werd het verkeer over de gehele ring weer geopend. In augustus 1991 werd het bedrijf weer stilgelegd.

Ondertussen zijn er allerlei initiatieven om het bedrijf te redden. In het boek – verschenen in 2003 – eindigt de geschiedenis van het bedrijf met de mededeling dat waarschijnlijk in 2004 de rails van het station tot Vogelwiese vernieuwd zullen worden. Verdere ontwikkelingen zijn te vinden in het Strassenbahn Jahrbuch (plaatsnummer Ta-440.002.2004 enz.)

Plaatsnummer Ta-430.051


Hauptbahnhof Dresden
Das Tor zum Elbflorenz

In 2014 werd het centraal station van Dresden tot station van het jaar verkozen. Ter gelegenheid daarvan verscheen dit fotoboek, samengesteld door Christian Bedeschinski. Oorspronkelijk gebouwd in 1892 werd het station in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Daarna werd het herbouwd.

Bij de overstroming van de Elbe in 2002 leed het station veel schade. Van 1997 tot 2006 werd het onder leiding van de Engelse architect Sir Norman Foster gerestaureerd en gemoderniseerd tot enerzijds een belangrijk overstapstation, ook voor reizigers naar het buitenland, en anderzijds een modern winkelcentrum.

Plaatsnummer Sb-450.028


The history of the Union Pacific
America’s great transcontinental railroad

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de Amerikaanse spoorwegen vond plaats op 10 mei 1869 in Promontory (Utah). Op die dag werd de laatste spijker geslagen in de eerste spoorweg die de oostkust met de westkust verbond. Een van de betrokken maat­schap­pijen was de Union Pacific Railroad (UP).

In dit boek vind je de interessante geschiedenis van de UP tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het boek is geredi­geerd door Marie Cahill en Lynne Piade en is rijk geïllustreerd. Het verscheen in 1989.

Plaatsnummer Sa-720.072


Neue spezielle biegbare Zahnstangenweiche
Rigi-VTW 2000

Bij tandradbanen vormen de wissels een bijzonder probleem. Niet alleen de linker- en rechterrail moeten na het wisselen goed op elkaar aansluiten maar ook het tand­rad­spoor.

Dit kleine werk beschrijft een nieuwe techniek waarbij het laatste stuk van het toeleidende spoor in zijn geheel verschuift naar het doorgaande of afbuigende spoor. Dat stuk is buigzaam.

Plaatsnummer Ci-460.014


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s