Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer schrijven Jan Astrego en Jeroen Lieverdink over de reactivering van de spoorlijn Enschede-Gronau. Ook aandacht voor een proef uit 1985 met een railbus op deze lijn: BOREG.

Frits van Buren bracht een bezoek aan Kortrijk. Hier staat een van de laatste nog bestaande wederopbouwstations van Vlaanderen. Er wordt nu actie gevoerd om de sloop van dit station te voorkomen.

Matthias van Aalst bezocht in augustus 2022 per trein Oostenrijk, Italië, Zwitser­land en Duitsland. In deel 1 neemt hij ons mee van Linz naar Chavornay. Vol­gende maand ver­volgen we de reis van Bern naar de Selfkantbahn.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 december 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Wat is er verder te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Gerard van Vliet gekozen:

Loc T47 019 van de Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nadert op 8 juni 2021 Jindřichův Hradec. Foto: Gerard van Vliet.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Doe een lidmaatschap cadeau

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lid­maat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails thuis­gestuurd en profiteert ook van de andere voordelen van het lid­maat­schap.

Wil je een lidmaatschap cadeau doen? Download dan dit formulier (pdf). Vul het in en stuur het via de mail of de post naar onze leden­administratie.

Of geef jezelf een cadeau

Jezelf een lidmaatschap cadeau doen kan natuurlijk ook. Klik hier om je aan te melden. Het decembernummer van 2022 krijg je gratis van ons.


Excursienieuws

Oliebollenrit gaat door

De Oliebollenrit op vrijdag 30 december 2022 in Rotterrrdam gaat door en wordt zelfs met drie trams verreden. Deze vertrekken tussen 10.30 uur en 11.00 uur vanaf het Centraal Station. De deelnemers maken drie verschillende ritten in drie verschillende trams en stappen hierbij steeds over in de remise Hillegersberg. Alle trams rijden vanaf 16.30 uur terug naar het startpunt, waarbij voor de fotografen nog een avondopstelling plaatsvindt op de Bentincklaan.

Nog niet opgegeven? Het kan nog via de SNE-Reiswinkel. Klik hier voor meer informatie en voor de verwijzing naar de winkel. Oliebollen en Rotterrrdamse trams, leuker kan het jaar niet eindigen.

Verslag Haasje-over

Op 29 oktober 2022 namen 155 liefhebbers deel aan Haasje-over, het jubileum­evenement van de inmiddels 26-jarige Stichting NVBS-Excursies. Met twee treinen van de Stichting 2454 CREW werd van Amersfoort via Olst, Wolfheze en Den Haag HS naar Schiedam gereden om via Rotterdam Noord en Amsterdam Bijlmer Arena in Amersfoort terug te keren. Jan Haasdijk reed mee en doet verslag.

Plan U 151 en mP 3029 met twee rijtuigen van de SSN tijdens een stop in Wolfheze. Foto: Thijs Marsman.


Railverzamelingen

Documentatie spoorwegen

Van de documentatie Spoorwegen Nederland zijn de eerste inventarissen verschenen. Deze omvangrijke collectie is gesplitst in dertien rubrieken. Daarvan zijn onlangs de eerste vier rubrieken gepubliceerd: Infrastructuur, Opleiding & vorming, Personeel en Veiligheid. Van de documentatie Tramwegen Nederland waren de inventarissen al eerder verschenen. Klik hier voor een overzicht.

Af te stoten vervoerbewijzen

De SNR beschikt momenteel over een zeer grote hoeveelheid af te stoten Neder­landse en buitenlandse vervoerbewijzen. Voor informatie en een lijst: mail naar spoorwegvervoerbewijzen@nvbs.com.

Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR)


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 december 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het november­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • InnoTrans 2022. Door Frans Blanker.
  • Gelderland. Regionale spoor­lijnen in Nederland deel 3. Door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie.
  • Asbeston dwarsliggers. Door Jan Roos.
  • Het trambedrijf van Londen 1933-1952. Door Wim Beukenkamp.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


NVBS-kalender

Cadeautip!

De kalender is uitgevoerd in A4-formaat met een tweewekelijks kalendarium. Het is een ring­band­kalender bestaande uit 26 bladen met uiteenlopende rail­gerelateerde onderwerpen. De prijs is € 14,50. Artikel­nummer 800-2023.

Je kunt de kalender kopen in de NVBS-winkel in Amersfoort of bestellen via onze webshop.