Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Werkeisenbahnen im deutschen Steinkohlenbergbau und ihre Dampflokomotiven, Teil 2

Typenbuch, 2023, 418 bladzijden.

Werden in deel 1 van deze tweedelige serie over mijn­­spoor­­wegen in (groot) Duitsland uitputtend de mijn­spoor­lijnen als bedrijf behandeld, in deel 2 worden alle locomotieven besproken die daar ooit werden ingezet.

Per locomotieffabriek worden alle ooit geproduceerde typen besproken, vrijwel allemaal met foto of tekening en detail­gegevens. Kortom een tsunami aan gegevens: een standaardwerk van klasse, dat wij aangeboden kregen omdat via SNR gegevens verstrekt konden worden. De mooiste loc? Beter gezegd: de meest bijzondere? Kijk maar eens op blz.207!

Het lijkt wel een echt korte recensie, maar echt alle relevante informatie kun je vinden in dit boek over deze ‘locjes’.

Plaatsnummer Im-440.007.2

Deel 1 hebben we ook in huis: plaatsnummer Im-440.007.1


De Nederlandsche Maatschappij voor rollend materieel voorheen Pennock & Co

Boek uit 1909, 30 bladzijden met 15 foto’s.

Een van onze vaste klanten atten­deer­de ons op dit boek, dat wij weliswaar al geruime tijd – meer dan 13 jaar – in ons bezit hebben, maar dat zo uniek is dat we het graag onder uw gewaar­deer­de aandacht willen brengen.

In dit boekwerk uit het begin van de vorige eeuw zien we foto’s en brieven van klanten langskomen, die mededelen dat de rijtuigen ‘tot op heden voldoen’, maar ook andere die zeer tevreden zijn en Pennock loven om ‘de flinke constructie en jarenlange deugdelijkheid’.

Een van de mooiste brieven is die van de Sociéte Anonyme des Tramways de Groningen et de la province uit 1897. De directeur, de heer W. Kutsch-Lojenga, vermeldt dat na de op verzoek aangebrachte veranderingen ’het jaarlijksche gewone onderhoud niet meer is dan vroeger en zooals dat gewoonlijk bij tram-rijtuigen het geval is.’ Als uitsmijter memoreert de zuinige Kutsch nog: ‘De prijs van levering was toen beduidend lager dan van anderen.’

Nader onderzoek via Wikipedia leerde overigens verder dat de Franse taal is te verklaren uit het feit dat een Belgische tramwegmaatschappij in Groningen van 1880 tot 1895 deze paardetram met wisselend succes exploiteerde. De nieuwe eigenaren, Groningse industriëlen, wilden ook een verbetering van het traject over de (hoge) Heerebrug, waar de koetsiers elkaar niet kunnen zien totdat ze boven op de brug zijn, en dan moet van een van de trams het paard uit­gespannen worden, hetgeen tot woordenwisselingen en vertragingen leidde.

Plaatsnummer Ci-100.002


ERTMS European Rail Traffic Management System

ProRail – DVD uit 2006 met diverse films met een totale duur van 25 minuten.

Onlangs kwamen wij in het bezit van deze DVD, die ondanks het feit dat die toch wel gedateerd is, een goed inzicht geeft over de werking en het invoeren van het Europese beveiligingssysteem ERTMS.

Op deze zeer duidelijke DVD wordt na een beknopte inleiding achtereenvolgens vanuit de huidige spoorwegbeveiligingssituatie ingegaan op de overgang naar het ERTMS-beveiligingssysteem. Enerzijds wordt de overgang functioneel behandeld, ander­zijds wordt de te installeren techniek voor de leek zeer begrijpelijk benaderd. Omdat de installatie nog de kinder­schoenen staat en het waarschijnlijk wel tot 2030 zal duren voordat het (deels) opgeleverd zal zijn in Nederland, is deze DVD nog steeds actueel.

Plaatsnummer Sb-000.107

Voor de echt geïnteresseerde techneuten staan er nog twee boeken over dit onder­werp in de kast: Sb-100.132 ERTMS kennisboek (84 pagina’s uit 2013) en voorts Sb-000.054 Compendium on ERTMS (260 pagina’s in de Engelse taal uit 2009).


Anhalter Bahnhof, der legendäre Berliner Bahnhof

EK bewaarnummer uit 2023, 100 pagina’s.

Onlangs verscheen bij Eisenbahn Kurier in de serie EK Special uitgave 148 over het legendarische station Anhalter Bahnhof in Berlijn. Helaas zijn dit monumentale station en de directe omgeving daarvan in de laatste maand van de Tweede Wereld­oorlog volledig platgebombardeerd. Vanaf begin juli 1945 lag de ruïne in de Amerikaanse bezettingszone. Langzamer­hand werd in de resten van het oude beroemde station het treinverkeer weer opgestart. Tot 1952 was het station in dienst.

Maar natuurlijk wordt in deze rijk geïllus­treerde uitgave eerst de historie van de spoorwegen in dit deel van Berlijn doorgenomen. Vanaf het begin in 1841 reden er treinen in het station, maar het Anhalter Bahnhof zoals wij het kennen werd pas in 1880 in dienst genomen. Met veel foto’s en interessante verhalen volgen we dan de geschiedenis tot de bombardementen in 1945. Een mooi uitgevoerd en boeiend verslag van station en spoorwegen!

Plaatsnummer Sb-430.094


Strassenbahn Jahrbuch 2023

Strassenbahn Magazin, jaarlijks bewaar­nummer met 114 bladzijden en veel foto’s en wetenswaardigheden.

Alweer het zoveelste jaarnummer van dit uitstekende Duitse vaktijdschrift. Het gaat niet alleen over tramwegen in Duitsland, maar ook daarbuiten: de eerste 63 blad­zijden gaan over Duitsland, maar daarna nog 38 over de rest van de Europa en tenslotte nog een tiental pagina’s over trams in de rest van de wereld. Veel foto’s en feiten zorgen voor een veelomvattende brochure. Een overzicht van alle tram­lijn­netten in de hele wereld met spoorbreedte en openingsjaar completeert deze uitgave.

Plaatsnummer Ta-430.002.2023


Haagse PCC-cars

Boek uit 2023, 304 bladzijden.

Dit kloeke boekwerk mag wel de Haagse PCC-bijbel genoemd worden, maar in de bibliotheek zijn er nog wel een kleine dertig andere boeken over dit tramtype. Dit boek behandelt de PCC in het algemeen in zo’n 20 bladzijden, dus wil je daar meer over te weten komen, kom dan maar langs en dan helpen we je wel verder, want we hebben best wel wat over dit tramtype wereldwijd.

Het boek behandelt in ongeveer 70 blad­zijden de Haagse PCC’s in het algemeen en de twee proefwagens 1001 en 1002 in het bijzonder. Daarna volgt een rijk geïllus­treerd historisch overzicht per serie, waarbij ook de reclamebeschilderingen en technische geschiedenis ter sprake komen. Elk hoofdstuk wordt beëindigd met buitendienststellingen, aanrijdingen, en andere bestemmingen. Binnen de hoofdstukken is er ook per wagen een historisch overzicht.

Voorwaar een uitgelezen manier om kennis te nemen van het wel en wee van de Haagse PCC’s!

Plaatsnummer Ta-166.064

Lees ook de boekbespreking door Maurits van den Toorn in Op de Rails, februari 2023 (pagina 101).


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s