Bezoek aan het NTM in Nieuw-Vennep

Nederlands Transport Museum voorlopig dicht

In het weekend van 4 en 5 maart 2023 was het Nederlands Transport Museum (NTM) voorlopig voor het laatst geopend. Het museum moet verhuizen naar een andere, nu nog onbekende, locatie.

Het NTM heeft vijf jaar gebruik kunnen maken van een leegstand pand in Nieuw-Vennep, het zogeheten Bols-gebouw. Hier werd ooit jenever gestookt door de firma Bols. Een paar mooie grote hallen, waar zelfs plaats is voor complete vliegtuigen. Maar het is altijd duidelijk geweest dat het hier om tijdelijke huis­vesting ging. Binnenkort wordt het pand gesloopt om plaats te maken voor woningen.

In het NTM komen alle vormen van transport aan bod, onder het motto “de geschiedenis en huidige staat van Nederland laat zich niet vertellen en begrijpen zonder aandacht voor mobiel erfgoed”. In de museumhallen, die nu dus voor publiek gesloten zijn, kon je dan ook van alles zien: van paard-en-wagen tot vliegtuigen. En natuurlijk railvoertuigen, zoals een Amsterdamse metro en een Haagse tram. Het NTM heeft ook een Utrechtse sneltram verworven, maar die staat nog elders.

Buiten het museum staan de bekende TEE-rijtuigen. Hier wordt nog steeds aan gewerkt, en ook in het gebouw zijn zolang het kan nog steeds vrijwilligers bezig met het restaureren van hun objecten.

Afscheidsweekend

Op 4 en 5 maart 2023 vond in het NTM een modelbouwweekend plaats. Dat was tevens de laatste mogelijkheid om afscheid te nemen van het huidige museum. Er kwamen dan ook veel bezoekers op af. Ook de NVBS was aanwezig met een stand.

Blikvanger voor het museum: een koprijtuig van het TEE-treinstel dat in augustus 2021 naar Nieuw-Vennep is overgebracht. Inmiddels is dat rijtuig uiterlijk weer in oude glorie hersteld.

Ook aan de andere TEE-rijtuigen wordt hard gewerkt. Dat we ooit weer een rijdende TEE kunnen zien is een wens van velen, maar ja: afgezien van de technische problemen (een motorrijtuig is er niet meer) zouden er miljoenen euro’s voor nodig zijn.

DAF Variomatic met caravan, of in volkstaal: truttenschudder met sleurhut. Daarachter is de stand van de NVBS te zien.

Haagse PCC 1006.

Links een “Zilvermeeuw”, het enige bewaard gebleven exemplaar van de eerste generatie Amsterdamse metro’s.

Loc “Rollecate”, gebouwd door Kees Neve. De loc, met tender en twee wagens, is eigendom van Stoomgroep De Goffert uit Nijmegen. Die wilde hier mee gaan rijden in het Goffertpark, maar de plannen zijn veranderd: er wordt nu gedacht aan een elektrisch treintje. Zie ook De terugkeer van Hercules en Rollecate in NVBS Actueel, februari 2019.

De Superbus van Wubbo Ockels, met een hoop subsidie gebouwd in 2010. De gedachte was om met dit soort bussen een verbinding te gaan onderhouden tussen Groningen en de Randstad. Over een speciale busbaan zouden ze met 250 km/uur gaan rijden. Dit als alternatief voor een spoorlijn: de Zuiderzeelijn. Maar op wat proefritten na heeft de bus nooit gereden. Ze kwam terecht in het Transportmuseum Lelystad, een museum dat nooit van de grond is gekomen, en uiteindelijk in het NTM. Informatie over de Superbus op Wikipedia.

Een dwergauto is iets tussen een scooter en een auto in. In de jaren vijftig en zestig gaven merken als Heinkel, Goggomobil, Messerschmitt en Isetta antwoord op de roep van het grote publiek om een betaalbare auto. Het motto in die jaren luidde dan ook: beter geen auto dan helemaal geen auto.

Een Magirus Allan uit 1925, een van de eerste Amsterdamse stadsbussen.

Een Ford Model A Tudor Sedan uit 1930. Op de zijkant staat het logo van de KLM.

North American 27, een in 1936 door Fokker ontworpen jachtvliegtuig (bruikleen van het Oorlogsmuseum in Overloon). In het museum staat nog meer militair materieel.

Een Douglas DC-2 van de KNILM, de Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij. De beroemde “Uiver” was ook een DC-2.

Model van een Duitse Kriegslokomotive (Baureihe 52).

Het eerste station van Haarlem met de locomotieven ‘De Arend’ (1839) en ‘De Vesta’ (1842). Gebouwd door Joop Bluijs in schaal 0. Beide locomotieven kunnen rijden. Er zijn meer modelbouwers actief in het Transportmuseum; ook zij zullen moeten verhuizen naar een andere locatie.

Loc WD 33 (ex-NS 162) en een boxcar van de Stichting 162. Hans Altena, een van de mannen achter deze stichting, gaf dit weekend een aantal presentaties over de Geallieerde Spoorwegen waar dit materieel van afkomstig is. Lees ook het artikel 75 jaar na D-Day in NVBS Actueel, oktober 2020.

Bus 53 van Europa Express. Hiermee konden de liefhebbers een ritje door Nieuw-Vennep maken. Deze fraaie bus, gebouwd in 1959, is eigendom van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA). Meer informatie over deze bus.

Tot zover een impressie van de voer-, vaar- en vliegtuigen in het Nederlands Transport Museum. Deels behoren die tot de eigen collectie, deels zijn ze in bruikleen van andere organisaties. Hopelijk komt er snel weer een geschikte locatie beschikbaar voor deze interessante collectie.

Tekst en foto’s (4 maart 2023): Nico Spilt


[printfriendly]

Meer informatie

Website van het NTM

Over het TEE-treinstel

Trans Europ Express in NVBS Actueel, januari 2021

Modelbouwen op schaal 1:1 in NVBS Actueel, juni 2021

TEE naar Transportmuseum in NVBS Actueel, augustus 2021


PARK21

Vanaf de opening in 2017 was bekend dat het NTM op termijn zou moeten verhuizen. Het plan was om een transportmuseum te ontwikkelen op PARK21. Dat wordt een park tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, met veel groen en mogelijkheden voor ontspanning en recreatie. In dat park zou ook het transportmuseum een plaats krijgen met paviljoens voor de diverse vormen van transport. Ook zou er in het park een tramlijn komen waarover met historisch materieel gereden kon worden.

Lang verhaal kort: in PARK21 komt geen transportmuseum. In plaats daarvan wordt nu gezocht naar een andere locatie waar de collectie van het NTM kan worden ondergebracht en waar de ruim dertig meewerkende organisaties hun activiteiten kunnen voortzetten.

Zo zou het museumpark tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep er uit moeten gaan zien. Een park met veel groen en recreatievoorzieningen, waarin ook het transportmuseum een plaats zou krijgen. Foto gemaakt in het NTM op 20 maart 2021 (klik er op voor een vergroting).

Zie ook de website van PARK21.