Testritten met de Mireo Plus B en Mireo Plus H

Bezoek aan het Prüfcenter Wegberg-Wildenrath

Sjef Janssen bracht in april op uitnodiging van Siemens een bezoek aan het Prüfcenter Wegberg-Wildenrath. Daar maakte hij onder andere kennis met de Mireo Plus B en H.

In Wildenrath in Duitsland, zo’n dertig kilometer over de grens bij Roermond, beschikt Siemens over een testbaan voor het testen van spoor- en tramweg­materieel. Op woensdag 25 april 2023 vond op die testbaan een persconferentie plaats. Doel was de voortgang van een aantal materieelprojecten van Siemens te laten zien: de eerste rit van de Mireo Plus B (batterijtechniek), een testrit van de Mireo Plus H (rijdt op waterstof) alsmede de ontwikkeling van een mobiel waterstoftankstation van Deutsche Bahn.

De persconferentie maakte het tevens mogelijk de testbaan te bekijken, iets wat normaal niet mogelijk is. Het Siemens Prüfcenter, gebouwd op het terrein van een voormalig vliegveld van de Royal Air Force, is een locatie waar spoor- en tram­weg­materieel kan worden getest.

Overzichtstekening van het Prüfcenter. Bron: OpenStreetMap, Wikimedia.

In feite zijn er twee testbanen: een grote en een kleine ring. De kleine ring met een lengte van 2,5 km bevat zowel normaalspoor als meterspoor; de grote ring met een lengte van 6,1 km alleen normaalspoor. Op de buitenring kan maximaal 160 km/h worden gereden, op de binnenring maximaal 100 km/h.

De testbaan is via een verbindingsbaan van ongeveer vijf kilometer aangesloten op de lijn Mönchengladbach – Dalheim. De verbindingsbaan kruist de buitenring met een ingenieus verschuifbare rail die over de testbaan wordt geschoven wanneer materieel van en naar het testcentrum moet worden gebracht.

Het inschuifbare passtuk voor het verbindingsspoor bij de kruising met de grote testbaan.

Niet alleen rollend materieel kan worden getest maar ook verschillende soorten bovenleidingspanning en beveiligingssystemen zoals ATB en ERMTS. Siemens stelt de testbaan en alle bijbehorende faciliteiten ook beschikbaar aan andere leve­ran­ciers van rollend materieel. Daar wordt momenteel beperkt gebruik van gemaakt omdat Siemens de beschikbare capaciteit voor het overgrote deel zelf nodig heeft.

Diverse soorten materieel in Wildenrath.

De beide treinstellen die werden voorgesteld zijn gebaseerd op het Mireo-platform dat een verdere ontwikkeling is van de Desiro ML (ML staat voor Main Line). Dat is een elektrisch treinstel voor regionaal en stadsgewestelijk vervoer dat in Duitsland, België, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije door verschillende bedrijven wordt ingezet. De Desiro ML werd door Siemens gebouwd tussen 2007 en 2022.

De vol-elektrische Mireo wordt gebouwd sinds 2018 en inmiddels zijn aan dit platform twee varianten toegevoegd. In 2020 kreeg Siemens van de deelstaat Baden-Württemberg de opdracht om een Mireo te ontwikkelen die (ook) op batterijstroom kan rijden, de Mireo Plus B. Op batterijen kan in de praktijk ruim 80 km ver worden gereden, dan wordt het tijd om onder de draad de batterijen op te laden of op walstroom te worden aangesloten. Met een dergelijk voertuig (nummer 563 006) werden tijdens het bezoek meerdere rondjes – probleemloos – op de grote testbaan gereden.

Treinstel 563 006 Mireo Plus B op de testbaan in Wildenrath.

Afgezien van extra bekabeling vanwege de test- en meetapparatuur, is aan het treinstel nauwelijks te zien dat sprake is van een hybride aandrijving. Dat geldt ook voor de Mireo Plus H die met zijn waterstof-aandrijvingssysteem een volledig nieuwe weg inslaat. Met de Mireo Plus H (nummer 563 001) werd op de kleine testbaan proefgereden. Opvallend was het acceleratievermogen van de trein.

Het Mireo-platform laat toe dat treinstellen van verschillende lengtes en variabele indelingen van de rijtuigbakken kunnen worden gebouwd, al naar gelang de behoefte van de spoorvervoerder. Siemens levert de voertuigen sec maar des­gewenst ook met onderhoud gedurende de levensduur zodat de eigenaar (zoals bijvoorbeeld een regionale overheid) zich niet om de techniek hoeft te be­kom­me­ren.

Treinstel 563 001 Mireo Plus H op de testbaan in Wildenrath.

De Duitse overheid hecht aan het vervangen van dieseltreinen en heeft de ontwikkeling van de Mireo Plus H daarom gesubsidieerd. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van een mobiel tankstation voor waterstof door de DB. Die tank­stations zullen geëxploiteerd worden door DB-Netz en kunnen worden gebruikt door alle spoorvervoerders.

Op de achtergrond de twee trailers van de mobiele waterstofgastankinstallatie, op de voorgrond een demo-waterstoftank zoals die in de trein zit.

Gezien de noodzaak tot een klimaattransitie zullen zowel de Plus B als de Plus H op een warme belangstelling van zowel spoorvervoerders als opdrachtgevende overheden kunnen rekenen.

Tekst en foto’s (25 april 2023) door Sjef Janssen


[printfriendly]

Meer informatie

Prüf- und Validationcenter Wegberg-Wildenrath op Wikipedia.

Siemens Mireo op Wikipedia.

Verslag van de SNE-excursie naar het Siemens Prüfcenter Wegberg-Wildenrath en de Siemens-fabriek te Krefeld op 17 november 2005.


Eisenbahnfreunde unterwegs: Neuss und Prüfcenter Wildenrath. BDEF-Jahrbuch 2002. NVBS-bibliotheek plaatsnummer Sa-430.097.2002.

Lees ook over de proefritten met een waterstoftrein van Alstom in NVBS Actueel, maart 2020.