Veel aandacht voor onderhoudsmaterieel

De Raildagen in Roosendaal

Op 15 en 16 september 2023 werden ook in Roosendaal de Raildagen georganiseerd. Frits van Buren nam een kijkje.

Op 15 en 16 september 2023 van 10-15 uur werden ook in Roosendaal de Raildagen georganiseerd. Dat gebeurde rond de Werkplaats. Bezoekers konden gratis op het nabije parkeerterrein van het voetbalstadion van Roosendaalse voetbalclub RBC parkeren en vandaar werden zij met een shuttlebusje naar en van het terrein van de Werkplaats gebracht. Vrijdag 15 september 2023 werd begunstigd door aangenaam weer.

De nadruk lag in Roosendaal op het onderhoud c.q. vernieuwing van de boven­bouw door de van oorsprong Oostenrijkse firma Swietelsky. Daarnaast toonden ook andere spoorwegaannemers hun mogelijkheden zowel technisch als om er te werken.

Onder andere werd een demonstratie gegeven van het thermiet-lassen van spoorsteven.

Demonstratie van het thermiet-lassen van spoorstaven.

In de werkplaats stond een aantal stands van spoorwegbouwbedrijven.

Stands van spoorwegbouwwerkgevers in de werkplaats.

In de werkplaats stond ook de op 28 juli 2023 in Roosendaal gekomen locomotief 2368 als jongste aanwinst van de Stichting 2454 CREW.  Locomotief 2368 ging in 1997 in Roosendaal aan de kant. In 2003 kwam de loc onder beheer van de Stichting Museum Materieel Railion (SMMR) en kreeg daar haar oude nummer 2296 terug. Na een aantal omzwervingen werd de locomotief verkocht aan de Stichting 2454 CREW.

Bij Stichting 2454 CREW wordt de machine op kortere termijn in eerste instantie optisch opgeknapt. In een later stadium zal worden gestart met de algehele revisie van de locomotief, waarbij het de bedoeling is om de machine in de uitvoering van de laatst overgebleven radio-loc van de serie te brengen, waarbij het nummer 2296 gehandhaafd wordt.

Locomotief 2368 van de Stichting 2454 CREW.

Helaas was het Benelux-treinstel van de Stichting Hondekop niet te zien. Een en ander scheen samen te hangen met de strenge terreinafbakening volgens de door de gemeente Roosendaal verleende vergunning.

Verder stonden bij de Werkplaats nog enige bovenbouwmachines van de firma Swietelsky.

Bovenbouwmachines van de firma Swietelsky.

Met Lady aan de slag

Maar deze bovenbouwmachines vielen in het niet vergeleken met de tentoon­gestelde complete RUS 1000S werktrein van de firma Swietelsky. Deze werktrein met de bijnaam “Lady” combineert spoorvernieuwing en ballast­reiniging. Met een treingewicht van 2000 ton een uiterst indrukwekkend geheel. Deze trein is samen met de Oostenrijkse firma Plasser & Theurer ontwikkeld en maakt het mogelijk om ongeveer 200 meter spoor per uur te vernieuwen. Voor de bediening er van zijn ongeveer 30 mensen nodig. Na de passage van deze trein wordt de door het zeven verdwenen ballast nog aangevuld en gestopt. Omdat deze machine over geheel Europa wordt ingezet is transport (in twee delen) met 100 km/h mogelijk.

Onderstaande foto’s laten een aantal details van deze uiterst gecompliceerde trein zien.

Wagen voor het afvoeren van bij het zeven verwijderd materiaal.

Een tank met 5 m3 water (de grijze “bal”) is aanwezig om vrijkomen van stof te voorkomen.

Het centrale gedeelte van de RUS1000S.

De apparatuur voor het “stoppen” van het ballastbed. Rechts: de bijnaam “Lady” wordt subtiel aangeduid.

Het oude seinhuis

Als tegenwicht van dit technisch geweld kon ook het op 10 en 11 april 2013 over 1½ km verplaatste uit 1907 daterende seinhuis (Post B) bezichtigd worden. Het sterk gecorrodeerde bedieningstoestel met inbegrip van de kettingen is nog groten­deels aanwezig.

Het bedieningstoestel van Post B in Roosendaal op 16 maart 1994 kort voor de sluiting in mei 1994. Foto: Beeldbank NVBS – Fotograaf: J.W. Schogt.

Het bedieningstoestel van Post B in Roosendaal op 15 september 2023.


Verplaatsen van het seinhuis in april 2013. Film: BN DeStem.

Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld): Frits van Buren


[printfriendly]

Meer lezen

Roosendaal, een spoorwegknooppunt als ‘s lands voorportaal in het zuiden. Door Marius Broos, Uquilair, 2004. Nummer 39 in de NVBS-boekenreeks.