Amsterdam Sloterijk in 1983 en 2020

Terug naar Sloterdijk

Zondag 13 februari 1983. Ik ben met de fiets gekomen en sta nu op het plein voor het station Sloterdijk. Geopend in juni 1956, ontworpen door Van der Gaast, en gesloten in juni 1985. Gelegen aan de Oude Lijn op het gedeelte tussen Amsterdam en Haarlem. Amsterdam Sloterdijk was een opvallend gebouw door de bijzondere overkapping. Het was een overdekte open entree naar het rechts gelegen plaatskaartenkantoor – niet zichtbaar op deze foto. Met in het midden de trap naar het andere perron en links de fietsenstalling. Op de achtergrond, grotendeels aan het zicht onttrokken door de stationsbebouwing, is nog net gedeeltelijk het in 1669 gebouwde kerkje van het dorpje Sloterdijk te zien. Het station moest verdwijnen in verband met de aanleg van de Hemtunnel en de Westtak. Op het plein, Molenwerf geheten, ligt de eindpuntlus van tramlijn 14. De GVB 776 is zojuist vertrokken van de eindhalte en is op weg naar  het andere eindpunt, de Plantage. De GVB 776 is van het type 8G. Ter gelegenheid van het evenement Sail 1985 heeft deze tram in juni 1985 hiervoor een reclame­beschildering gekregen. Ze droeg de naam “Haventram” en is bewaard gebleven bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA)

Het is zondag 8 maart 2020 en het stationsgebouwtje van Sloterdijk is inmiddels gesloopt. Er is nu vrij uitzicht op het kerkje. In verband met de bouw en aanleg van de Hemtunnel en Westtak is de Oude lijn hier verlegd. Ook is een nieuw station Sloterdijk gebouwd op een kleine kilometer ten noordwesten van het vroegere station. Het omgelegde stukje Oude Lijn ligt op maaiveldniveau en staat haaks op de hoger gelegen Westtak. Lijn 14 heeft nu een eindpuntlus op het plein voor het nieuwe station en we zien GVB 824 als lijn 19 voorbijkomen. Die rijdt nu vanaf het daar geheten Carrascoplein (hoewel de eindpuntsituatie daar inmiddels is gewijzigd) onder de A10 door naar Diemen, daarbij gebruikmakend van het viaduct dat oorspronkelijk gebouwd was voor de spoorlijn. De GVB 824 is van het type 12G uit de serie 817-841 van het bouwjaar 1990. Door hobbyisten ook wel “hangbuiktram” genoemd. Deze serie is inmiddels gesloopt, met uitzondering van de 820 en 822 van de EMA. Het hoge gebouw ongeveer in het midden van de foto is een kantoorgebouw dat gebouwd is voor Elsevier. In 1994 geopend, maar toen direct betrokken door de Belastingdienst. Het stelt een rechtopstaand open­geslagen boek voor. Door mijn fotografeerpositie is dit niet te zien, maar de verticale zwarte streep is de rug van het boek. Het kunstwerk op het dak is ontworpen door Jeroen Henneman. Het heet “Het Wiel” en is van 1996. Oh ja: dat is niet mijn fiets die tegen de lantaarnpaal staat. Ik ben toen comfortabel met een auto gekomen.

Sloterdijk Noord

Aken en Keulen zijn niet op een dag gebouwd. Zo ook het nieuwe station Sloter­dijk, de Hemspoortunnel, de Westtak met bijbehorende stations en tenslotte de Hemboog. De ombouw van de infra rondom Sloterdijk begon in 1980 en werd in 1985 afgerond. Maar de Hemboog kwam er pas in 2007. En de Vlugtlaan is in 2001 gesloten. Van 1983 tot 1985 heeft een station Sloterdijk Noord bestaan: een eenvoudige houten keet. Het oude station heette toen eventjes Sloterdijk Zuid. Ik heb in Sloterdijk Zuid aan de loketbediende nog een kaartje van Sloter­dijk Zuid naar Sloterdijk Noord gevraagd. Maar het was “computer says no”.

Fons van der Jagt

Bronnen: Wikipedia, Stationsweb, Traminfo.nl. Met dank aan Peter Eijkman voor zijn correcties.


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Amsterdam Sloterdijk in 1983 en 2020.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie